Başbakan'ın Esenler'e "Şehir Parkı" Müjdesi Hayata Geçiyor

Başbakan'ın Esenler'e "Şehir Parkı" Müjdesi Hayata Geçiyor

Esenler'de 8 milyon 700 bin metrekare üzerine inşa edilecek "Yeni Şehir Projesi" için yapılan protokol İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi- İlçeye, 3 buçuk milyon insanın yürüyerek ulaşabileceği yakınlıkta kentsel dönüşüm kapsamında dünyanın en büy

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçen yıl yapılacağı müjdesini verdiği, 8 milyon 700 bin metrekare üzerine inşa edilecek "Yeni Şehir Projesi" için Esenler Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) arasında yapılan protokol İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı toplantısının 3'üncü birleşimi Saraçhane'deki merkez binada gerçekleşti. Meclis'te "İnsan Yüzlü Şehir ve Şehir Parkı" olarak adlandırılan "Yeni Şehir Projesi"nin hayata geçmesi için ilk adım atıldı. Esenler'de askeri alan olarak bilinen 8 milyon 700 bin metrekare üzerinde kentsel dönüşüm çalışmaları ve şehir parkı yapılmasına ilişkin protokolün imzalanmasını içeren rapor oylamaya sunuldu. Rapor, AK Partili Meclis üyelerinin "evet", CHP'li Meclis üyelerinin "ret" oyuyla oy çokluğuyla kabul edildi.

Alınan karara göre, Esenler'de askeri alan olarak bilinen 8 milyon 700 bin metrekare üzerinde Esenler adeta baştan inşa edilecek. Proje kapsamında Esenler'de 50 bin bina yıkılacak ve bölgede tekrar bina inşa edilmeyecek. Vatandaşlar 8 milyon 700 bin metrekare üzerinde inşa edilecek yeni şehre taşınacak. 3 buçuk milyon insanın yürüyerek erişeceği yakınlıkta 2 buçuk milyon metrekare alan üzerine kurulu dünyanın en büyük şehir parklarından biri kurulacak. Şehir parkında müze, sportif alanlar, bisiklet ve yürüyüş alanları, hayvanat bahçesi, botanik bahçesi, seyir terası ve pek çok donatı yer alacak.

Esenler'in baştan başa yenilenmesini sağlayacak olan proje kapsamında Türkiye'nin ilk planlı şehrinin kurulması hedefleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen yıl ilçede yaptığı konuşmasında, "Esenler'de, yeni bir çevre ve yeşil anlayışı içinde, dünyanın en büyük üçüncü yeşil parkını yapacağız. 7 milyon metrekarede 500 bin kişi yaşıyor. Esenler'e şimdi 8 milyon 700 bin metrekare alan daha katıyoruz. Böylece, şehircilik ve çevrecilik anlamında yeni bir paradigma inşa ediyoruz. 2,5 milyon metrekarelik bir şehir parkı inşa edeceğiz. Esenler'e hayırlı olsun. Çevreci geçinenlere de ders olsun." demişti.