Diyarbakır, Suzan Suzi türküsüyle tanıtılıyor

Diyarbakır, Suzan Suzi türküsüyle tanıtılıyor

Diyarbakır Valiliği, kültürlerin ve medeniyetlerin buluştuğu, önemli bir inanç merkezi olan kentin turizm potansiyelinin artırılması, tarihi ve kültürel değerlerinin Türkiye'nin yanı sıra dünyaya tanıtımı amacıyla klip hazırladı

DİYARBAKIR (AA) - SEMA KAPLAN - Diyarbakır Valiliğince, kültürlerin ve medeniyetlerin buluştuğu, önemli bir inanç merkezi olan kentin turizm potansiyelinin artırılması, tarihi ve kültürel değerlerinin Türkiye'nin yanı sıra dünyaya tanıtımı amacıyla ''Diyarbakır Tanıtım Klibi'' hazırlandı.

Kalkınma Bakanlığı'nca Cazibe Merkezlerini Destekleme Programları kapsamında finanse edilen, Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel mekanlarında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Lisesi Karma Koroları, Dicle Üniversitesi Konservatuvarı, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'ndan 40 sanatçı ve öğrencinin rol aldığı farklı enstrümanlarla Süryani bir kız ile Müslüman bir gencin aşkını konu alan anonim "Suzan Suzi" türküsünün seslendirildiği klip sosyal medyada yoğun ilgi gördü.

Tanıtım kliplerine yenilerini eklemeyi ve farklı dillerde de sürdürmeyi planlayan valilikçe ilin tanıtımı için bir belgesel, üç kitap ve bir kültür ve turizm dergisinin hazırlığı ise sürüyor.

- "Sosyal medyada çok izleniyor"

Vali Mustafa Cahit Kıraç, klipte yer alan mekanlardan tarihi İçkale'de AA muhabirine, Diyarbakır'ın, 12 bin 500 yıllık tarihi geçmişi ile bölgenin ekonomi, sanat, kültür ve tarımda bir dünya şehri olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın aynı zamanda Türkiye'yi Ortadoğu'ya açan bir merkez olduğunu vurgulayan Vali Kıraç, kadim şehrin kültür varlıklarının kendi bünyesinde olmasının tek başına yeterli olmadığını belirtti.

Kıraç, 33 ayrı uygarlığın ilde yaşayarak değerler ürettiğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Bu değerler bize atalarımızın mirası değil, çocuklarımızın emaneti. Bu eserlere sahip çıkarak, deformasyona uğrayanları aslına uygun şekilde onararak halkın hizmetine yeniden sunuyoruz  Bu güzellikleri ortaya çıkartmak, Diyarbakır'ın varlıklarını görsel olarak sunmak için bir klip hazırladık. Kente özgü bir türkü ile Diyarbakır'daki tüm kültür varlıklarını değişik enstrümanlarla, gençlerle, saz ve söz sanatçılarıyla tanıttık. İyi bir çalışma olduğunu düşünüyorum. 'Suzan Suzi' türküsünün seslendirildiği klip sosyal medyada çok izleniyor. Tıklanma sayısının maksimum seviyeye ulaştığını takip ediyoruz. Diyarbakır'ın kültür varlıklarını görsel olarak tanıtmak için gayretimiz sürecek."

- "Artık barışı konuşalım"

"Diyarbakır bir tarih şehri" diyen Vali Kıraç, içinde bulunulan tarihi İçkale'nin şehrin geçmişte yönetim merkezi olduğunu kaydetti.

Valilik, kolordu, cezaevi, jandarma ve adliye binasının yer aldığı İçkale'nin etrafında 20 burçlu bir kale duvarı bulunduğunu, surların 5,5 kilometre uzunluğunda, yaklaşık 12 metre yüksekliğinde, 5 metre eninde olduğuna dikkati çeken Kıraç,  tüm görkemi ile yapıların hala ayakta durduğunu kaydetti.

Kıraç, Diyarbakır'a bu tür çalışmaları kazandırmayı sürdüreceklerine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu klibin şehrin tanıtımına katkısı olmasını temenni ediyorum. Diyarbakır'ı bu boyutu ile tanıtmak önemliydi. Bu değerli varlıklarımızın olması bizi tatmin ediyor ancak dünyanın da bilmesi lazım. Diyarbakır'daki başta tarihi surlar olmak üzere önemli kültür varlıklarının UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine girmesi ile bir çalışma yürütüyoruz. Bu tanıtım filmini onun tanıtıcı görselleri olarak adlandıralım. Herkesi bu klibi izlemeye davet ediyorum. Artık barışı konuşalım diyoruz. Bundan sonra Diyarbakır'ın doğal mecrasında kültür sanat edebiyat günleri daha sık gündeme gelecek. Bu onun bir başlangıcı. Şu anda Diyarbakır'ın tarihi surlarındaki kitabelerini, figürlerini, söylemlerini, şekillerini anlatacak bir kitap hazırlığı içerisindeyiz. Valiliğimizin Diyarbakır'daki kültür varlıklarının tanıtımına yönelik değerli bir arşivi var. Şu ana kadar 13 değerli eseri basarak insanların hizmetine sunduk. Bir belgesel, üç kitap ve bir kültür ve turizm dergisinin hazırlığı sürüyor. Dergimiz önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Bu klipleri bundan sonra etap etap yenilerini çekerek sizlerle buluşturacağız. Yerli ve yabancı turistlere yönelik farklı dillerde de klip hazırlayacağız. Klibi izleyenler memnuniyetlerini ifade ederek, teşekkür ediyorlar."

Vali Kıraç, klibe destek veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tevfik Arıtürk ile emeği geçen yerel sanatçılara, gençlere, öğrencilere ve yapım şirketine teşekkür etti.

- "3 günde 100 bin kişi izledi"

Klipte uzun hava seslendiren Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM) koro şefi Ali Aktaş, Diyarbakır'ın tanıtımı amacıyla hazırlanan klipte yer almanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Aktaş, Diyarbakır'ın tarihi mekanlarında çekimi yapılan klibin ilin tanıtımına büyük katkı sunacağına inandığını ifade ederek, "Bir millet kültürü ile ayakta kalır. İnsanımızın bölgenin kültürüne ve değerlerine ne kadar önem verdiğini gördük. 3 günde 100 bin kişi izledi. 4 bin 500 kişi ile de paylaşıldı. Millet kültürüne susamış. Diyarbakır'da geçmişte sosyal yaşam çok canlıydı. Son dönemlerde yaşanan olaylar nedeniyle vatandaşlar bu tür değerlere hasret kaldı. Bu kliple insanların özlemini duyduğu duyguları yaşamasına katkı sunduk" dedi.

"Bölgede taş üstüne taş bırakandan Allah razı olsun. Bu klipte ilimizin tanıtımına katkı sunduysak ne mutlu bize" ifadelerini kullanan Aktaş, bu tür projelerin devamını diledi.

Aktaş, gençlerin bu projelerde tanıtım yüzü olmasının önemine değinerek, Diyarbakır'ın en iyi tarihi mekanlarının yöreye özgü türkülerle tanıtılabileceğini belirtti.

-  "Hem memleketimi onure ettim hem de onure oldum" 

Klibin tanıtım yüzlerinden Dicle Üniversitesi Konservatuvarı birinci sınıf öğrencisi Delal Çelik ise klip için gelen teklifi seve seve kabul ettiğini ifade ederek, memleketi Diyarbakır'ın tanıtımına katkı sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çelik, Diyarbakır'ın yeterince bilinmediğini vurgulayarak, "Diyarbakır'ı sanatla buluşturarak tanıtmak çok güzel ve heyecan verici. Daha önce çok sayıda konserde bulundum ancak ilk kez bir klip çekiminde yer aldım. Asıl heyecan veren duygu Diyarbakır'ı tanıtabilmek. Hem memleketimi onure ettim hem de onure oldum. Farklı bölgelerden de olumlu tepkiler aldık. Diyarbakır'ı bu klibin ardından merak edip görmek isteyenler var. Gençlere bu fırsatın tanınması önemli" diye konuştu.