Doğru medya planlama Kobilerin karlılığını arttırıyor!

Doğru medya planlama Kobilerin karlılığını arttırıyor!

Başarıya ulaşmak için reklam ve halkla ilişkiler araçlarını doğru kullanmak gerekiyor.

Firmaların markalaşma sürecindeki hedeflerini gerçekleştirlerinin yolu, son tüketicideki marka ve firmaya karşı olan algıları pozitif yönde değiştirmekten ve rakip firmalar arasında farkındalık yaratabilmekten geçiyor. Bu başarıya ulaşmak için reklam ve halkla ilişkiler araçlarını doğru kullanmak gerekiyor.

Yanlış medya kullanımı Kobileri zarara uğratıyor

Markalaşma sürecini tamamlayan firmalar kurumsal iletişimi pazarlamada çok önemli bir noktada konumlandırırken, Kobi firmalarında maalesef kurumsal iletişim ve reklam ekstra bir gider kalemi olarak algılanabilmekte ve önem sırasında alt sıralarda yer almakta. Soulecon Media Ajans Başkanı Gürcan Pala, medya planlamanın çoğu firmada firma sahipleri tarafından veya firma sahiplerinin şahsi değerlendirmeleri doğrultusunda yürütülmekte olduğunu söyledi. Gürcan Pala; bu durum sonucunda da firmanın yer aldığı sektöre veya ihtiyaçlarına göre değil, şahsi değerlendirmeler doğrultusunda reklam çalışmaları yönlendirildiğinden, bu yanlış yönlendirmeler ve çalışmalar sonucunda da başarı oranının düştüğünü belirtti.

Soulecon Media Ajans Başkanı Gürcan Pala yaşadığı ilginç bir anısını bizlerle paylaştı. : “Yanlış medya planlama ile ilgili birçok örnek yaşıyoruz. İki sene önce benzer bir durum yaşadık. Firma ile toplantımızda, ürün, hedef kitle gibi konuları görüştükten sonra firma sahibi bu kampanya ile ilgili 1.000.000 TL civarında bir bütçe ayırdığını belirtti ve arkasından yer almak istediği TV ve radyo programlarını bizimle paylaştı. Bu programların tamamına yakını kendi takip ettiği yayınlardı ancak birçoğu gerek erişim ve GRP (toplam rating) olarak gerekse ürünün hedef kitlesi açısından uygun değildi. Bu konuyu kendileriyle paylaştığımızda ve böyle bir çalışmanın kampanya sonucunda etkili bir sonuç veremeyeceğini belirttiğimizde de maalesef firmayı ikna edemedik. Sonrasında kendi düşündükleri şekliyle, kampanya satın alma ve planlamasını kendi bünyelerinde yaparak ilerlediler. Nitekim kampanya sonucu bizim belirttiğimiz şekilde etkili olamadı maalesef. Ama en azından sonraki kampanyalarında bizim uzmanlığımıza ve fikirlerimize daha fazla değer vermeye başladılar.” Dedi.

Ekonomik bütçelerle etkili tanıtım nasıl yapılabilir?

Önemli nokta tüm medya planlama çalışmalarında olduğu gibi hedef kitleyi çok doğru şekilde belirlemek. Ve bununla beraber hedef kitleye doğru mecralar vasıtasıyla ulaşmak. Soulecon Media Ajans Başkanı Gürcan Pala doğru bütçe kullanımı ile ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor: “Reklama ilk adımı atan firmalarda bütçeler genellikle düşük oluyor. Bu bütçeyi belirttiğim gibi doğru şekilde yönetebilirseniz, bir yerden sonra reklam, satışlara olan etkisiyle kendi bütçesini kendisi çıkartır hale geliyor. İlk reklamlarını beraber yaptığımız birçok firmamızda yaşadığımız durum, ilk senelerinde ufak bütçelerle başlamakla beraber, her geçen sene reklama yaptıkları bütçe yatırımı aldıkları dönüşlerle doğru orantılı olarak yukarıya çıkmaktadır. Ama tabi bunlarla beraber, düşük bütçenin de bir alt sınırı her zaman vardır. Sadece bütçesi uygun olduğu için yeterli erişim sağlanamadan yapılan kampanyalar firmalara hiçbir dönüş sağlamayabilir. Bütçe-erişim dengesini bu doğrultuda çok iyi analiz etmek gerekir.

Kobiler medya iletişim planı oluştururken nelere dikkat etmeli?

En önemli konu doğru hedef kitleye doğru reklamla ulaşmak. Yine bütçeyi efektif kullanabilmek için doğru mecra ve program veya yer seçimi. Bununla beraber reklam yapacağınız dönemdeki dağıtım ağınız, üretim kapasiteniz gibi pazarlama departmanınızdaki diğer unsurlar da çok önemli. Reklamı yaptığınız dönemde hedef kitleniz size raflarda ulaşamıyorsa muhtemelen rafta yer alan rakip firma ürünlerine yönelecektir. Dolayısıyla pazarlama faaliyetleriyle bütünleşik olarak yürütülmezse reklam her zaman olumlu sonuç vermeyebilir.