Dolar, Euro ve altında dikkat çeken hareketlilik

Dolar, Euro ve altında dikkat çeken hareketlilik
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası FED'in faiz karar haftasında döviz ve değerli metaller piyasalarında Türk Lirası karşısındaki zirve sörfü sürüyor... İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto paralarda son durum...

14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine artık 12 gün kalmışken başta, Dolar, Euro ve altın olmak üzere döviz ve değerli metallerin TL karşısındaki zirve seyri devam ediyor.

Geçen hafa Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini 8,5 puanda serbest tutma kararı sonrasında piyasalar bugün zirvedeki yerini koruyor.

Piyasalar bu hafta da ABD'den gelecek faiz kararını bekliyor. 

Amerika'daki enflasyon oranları düşerken bir sonraki toplantıdan çıkacak karar herkes tarafından merak ediliyor. Fed faiz kararı toplantısı 2-3 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), oy birliğiyle aldığı kararı 3 Mayıs 2023 akşamı saat 21.00'de açıklayacak.

Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmeler öncesinde karışık bir seyir izlendiğini söyledi. Dünya genelinde bu hafta açıklanacak merkez bankalarının para politikası kararları ve yoğun veri gündeminin fiyatlamaları zorlaştırdığını aktaran analistler, Fed'in yarın politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakıldığını, politika metni ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarından alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olmasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan piyasalarda TL günlük sınırlı değer kaybını sürdürürken, piyasalarda Merkez Bankası'nın (TCMB) döviz talebini sınırlamak adına attığı adımlar, faiz kararı ve seçim gündemi takip edilmeye devam ediyor.

ABD'de tarım dışı istihdam verisi açıklandı

Piyasaların merakla beklediği ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı.

Mart ayında tarım dışı istihdam 236 bin artış kaydetti.

 Piyasa beklentileri tarım dışı istihdamın martta 239 bin artması yönündeydi.

Tarım dışı istihdamda şubat verisi 311 binden 326 bine revize edildi.

Ülkede işsilik oranı mart ayında yüzde 3,6'dan yüzde 3,5'e geriledi.

Ülkedeki işsiz sayısı martta bir önceki aya göre hafif gerileyerek 5,9 milyondan 5,8 milyona geriledi.

İşte piyasalarda son durum:

Dolar, Euro ve Sterlin 

Kripto para piyasalarında da ise çalkantılı seyir devam ediyor. 

Güne 27 bin 951 Dolar'dan başlayan Bitcoin 28 bin 438 Dolar'dan, 
1.827 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 1.854 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. 

Güne 79,35 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 76,16 Dolar'dan işlem görüyor.