Dr. Zeynel Abidin Erdem’e İspanya’dan sivil liyakat nişanı

Dr. Zeynel Abidin Erdem’e İspanya’dan sivil liyakat nişanı

İspanya’nın İzmit Fahri Konsolosu Dr. Zeynel Abidin Erdem’e, İspanya Kralı Majesteleri Felipe VI. adına İspanya Kraliyeti Sivil Liyakat Nişanı “Encomienda de la Orden de Isabel la Católica “ tevdi edildi.

İspanya’nın İzmit Fahri Konsolosu Dr. Zeynel Abidin Erdem’e, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle, İspanya Kralı Majesteleri Felipe VI. adına Ankara’da düzenlenen bir törenle 22 Eylül ‘de

İspanya Ankara Büyükelçisi Rafael  Mendívil tarafından düzenlenen törene, Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler, Ulaştırma Eski Bakanı İbrahim Aysoy, Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Emekli Vali Kemal Nehrozoğlu, Mardin Milletvekilleri Orhan Miroğlu ve Ceyda Bölünmez Çankırı, Milletvekili Cuma İçten, Mardin Eski Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, Mardin Artuklu Üniversitesi Genel Sekreteri Şahin Arpağ,Türkiye  Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu  Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Mehmet Samsar, Süryani  Kadim Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Monsignor Yusuf Sağ,  Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, İsveç Asuri Dernekleri Temsilcisi Hobil Rhawi, Mardin Dernekleri Federasyonu Başkanı İbrahim Biter, Süryani Kadim Vakfı  Başkanı Sait Susin, Süryani Kadim Vakfı Başkan Yardımcısı Kenan Gürdal, MARSEV Genel Sekreteri Emekli General Yavuz Ölçen, Kahraman Aşiret Lideri Abdurrahman Kahraman, İşadamı Mehmet Emin Değer, Mardin Gazeteciler Cemiyeti Onursal Başkanı ve Basın Konseyi  Üyesi  Adnan Avuka, Mardin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve  Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Çelik, Mardinli İşadamı Kılay ve Bekir Falay, çok sayıda üst düzey yönetici ile İspanya Büyük Elçiliği görevlilerinin yanı sıra, İspanya ve Türk Hükümetini temsilen üst düzey bürokratlar ve şirket temsilcilerinin yanı sıra TOBB, DEIK, TÜSİAD, İKV, MÜSİAD, İSO, İTO, TABA AmCham Yönetim Kurulu Üyeleri, Milletvekilleri ve sanatçılardan oluşan davetliler katıldı.

2-20160925225710.jpg

Törende ilk konuşmayı yapan İspanya Büyükelçisi H.E. Rafael Mendívil şöyle dedi:

“Öncelikle, burada bulunan herkese, Ankara’daki İspanya Büyükelçiliği için çok büyük önem taşıyan bu törene katıldığı için teşekkür etmek istiyorum.

3-949.jpg

Bugün Dr. Erdem’i onurlandırmak ve İspanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmeye yönelik gayretlerinden dolayı kendisine içten teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz.

Dr. Erdem 2005 yılından bu yana İzmit Fahri Konsolosluğu görevini yürütmektedir. Bununla birlikte, bu tarihten önce, 2002 senesinde  Majesteleri Kral I. Juan Carlos, minnettarlık ve takdir göstergesi olarak, o yıl kendisine İspanyol madalya sistemindeki adıyla Encomienda derecesinde Sivil Liyakat Nişanı vermeyi uygun görmüştür.

Bugün kendisine, İspanya Kralı Majestleri VI. Felipe adına, yine Encomienda derecesinde, Orden de Isabel la Catolica Nişanını takdim edeceğiz. Bu çok yüksek derecedeki nişan aracılığıyla, Türkiye ile olan ilişkisinde İspanya’ya gösterdiği sadakat ve dostluktan dolayı duyduğumuz takdiri, kendisine bir kez daha resmi olarak iletmek istiyoruz.

4-551.jpg

Dr. Erdem görevlerini icra ederken, daha önce de belirttiğim gibi, her zaman İspanya ile Türkiye arasındaki ilişkiyi güçlendirmeye katkıda bulunmak istemiştir. İspanya Fahri Konsolosu olarak ve daima sadık bir Türk vatandaşı olmaya devam ederek ve kesinlikle mükemmel olan ilişkileri geliştirmeye her zaman katkıda bulunarak, iki dost ülke arasında köprü olmak istemiştir. Gerçek şu ki, ülkelerimiz arasında anlaşmazlık noktası bulmak çok zordur, hatta imkânsız olduğunu bile söyleyebilirim. İspanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığını desteklemekte ve NATO çerçevesinde sadık bir müttefik olmaktan memnuniyet duymaktadır.

Sevgili Dostlar,

İspanya, Türkiye’nin stratejik pozisyonunun bilincindedir ve bu ülkenin Batı dünyasının güç ve istikrarına katkılarını her zaman son derece takdir etmiştir. Hâlihazırda ülkem, Avrupa Birliği adayı ve NATO müttefiki olarak Türkiye’nin karşılaştığı, küresel, bölgesel ve aynı zamanda ülkesel zorlu görevleri özel bir ilgiyle takip etmektedir.

15-017.jpg

Türkiye’nin iç durumu çerçevesinde, İspanya, demokrasiye olan desteğini devamlı surette yinelemekte ve bu ülkenin maruz kaldığı terör saldırılarını kararlı bir şekilde kınamaktadır.

Bu anlamda, paylaştığımız ve her şeyin üzerinde saygı gösterilmesini istediğimiz temel değerlere doğrudan bir saldırı olan; Türk halkının barış içinde bir arada yaşamasını ve demokratik değerlerini sekteye uğratmayı hedefleyen ve neyse ki başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişiminin İspanyol Hükümeti tarafından kınandığını bu vesileyle bir kez daha yinelemek ve kurbanlarını ve ailerini de anmak isterim.

Bu bağlamda, Türkiye, daima İspanya’nın desteğine haiz olacaktır; daha ӧnce de ortaya koymuş olduğumuz üzere, İspanya bugün Türkiye’nin karşılaştığı konuların çoğuna karşı her zaman özel bir yakınlık ve hassasiyet duymuştur.

Tüm bunları, Dr. Erdem’in bu ӧzel gününde söylüyorum, çünkü kendisi, sadakat, saygı ve karşılıklı destek şeklinde özetlenebilecek olan İspanya ve Türkiye arasındaki bu ilişkileri kusursuz şekilde temsil etmektedir.

İspanya, İzmit Fahri Konsolosu ile gurur duymaktadır. Bu nedenle, bu konudaki takdirlerimizi bugün herkesin önünde ifade etmek ve kendisine teşekkür etmek arzusundayız.

Dr. Erdem, çok teşekkürler.

14-009.jpg

Şimdi Encomienda de la Orden de Isabel la Catolica Nişanı teslim diplomasını okuyacağız ve daha sonra Nişan takdimine geçeceğiz “

Dr. Erdem gibi Mardinli olan İçişleri Eski Bakanı Muammer Güler bir konuşma yaptı. “İspanya Kraliyet Nişanını sadece  Zeynel Abidin Erdem´e verilmiş bir ödül olarak değil bir Mardin evladına verilmiş ödül olarak kabul ediyorum. Kendisi memleketi Mardin için ve Türkiye ekonomisi için çok önemli katkıları vardır. Aynı zamanda uluslararası alanındaki hizmetlerine devam etmiştir. Hepimiz çok sevindik, çok gururlandık. Sayın Büyükelçi şahsınızda İspanya Hükümetine çok teşekkür ediyorum. Sayın Zeynel Abidin Erdem‘i ve Erdem Ailesinin tüm fertlerini ayrı ayrı kutluyorum. Sağlıklar diliyorum. Burada olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti tekrar ifade ediyorum “ dedi.

AB Eski Bakanı Egemen Bağış : “ 15 Temmuz gecesi darbe girişimini kınayan ilk mesajlar İspanya’dan geldi “

Avrupa Birliği Eski Bakanı Egemen Bağış konuşmasında İspanya ‘nın 15 Temmuz sürecinde verdiği kuvvetli desteği ifade ederek : “  Sayın Büyükelçimizin de vurguladığı gibi İspanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerimizin tarihi yüzyıllara dayanıyor. Ama Türkiye özellikle Avrupa Birliği ve NATO sürecince İspanya ‘nın her dönem dostluğunu görmüştür. İspanya ile olan ilişkilerimizin taçlanması ise birlikte oluşturduğumuz Medeniyetler İttifakı Projesidir.

16-010.jpg

İspanya Başbakanı Sayın Aznar döneminde başlayan güçlü ilişkilerimiz, daha sonraki dönemlerde de aynı şekilde devam etmiş,  hükümetler değişmiş ama İspanya her zaman Türkiye’nin yanında olmuştur. Sayın Dr. Zeynel Abidin Erdem ‘in çok önemli katkıları ile bugünkü düzeyine ulaşmıştır.

Ve 15 Temmuz gecesi bu desteğin ve güçlü ilişkilerin zirve yaptığına ben bizzat şahit oldum. Zeynel Beyin beni tanıştırdığı İspanya’nın eski Dışişleri Bakanlarından Sayın Moratinos o gece benimle 4 kez telefonla konuştu. Ve Avrupa Birliği’nin Türkiye ‘deki darbe kalkışmasını kınaması ile ilgili girişimlerin öncülüğünü yaptı. Ve Sayın Cumhurbaşkanımızın dün Amerika ‘da Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı konuşmayı en çok İspanya Heyetinin alkışladığını da oradaki arkadaşlarımızdan öğrenmiş bulunuyoruz. İspanya aynı zamanda Türkiye için güçlü bir örnektir. Çünkü kötü bir darbe kalkışması sonrası güçlü bir demokrasiyi kurmayı başarmış bir devlettir. Türkiye de inşallah İspanya gibi Avrupa Birliği’ni hak etmiş bir üyesi olacaktır. Ve Zeynel Beyin bu ilişkilerin bu kadar güçlü bir şekilde uzun yıllar devam edip bu noktaya gelmesinde çok büyük emeği vardır. Ben bunun bizzat şahidiyim.

Zeynel Bey ve Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemine dayanan dostlukları ve daha sonra Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevinde de artarak devam etmiş, her zaman en güçlü desteği vermiş olan çok güçlü bir vatanseverdir. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım ‘ın “dostları arttırma düşmanları azaltma politikasına” en önemli desteği verenlerin başında Zeynel Abidin Erdem gelmektedir. Ve bugün görüyoruz ki Zeynel Bey  uzun yıllar süren çalışmaları ve emekleriyle bu nişanı layıkıyla hak etmiştir. Sayın İspanya Büyükelçisine bu sebeple tekrar teşekkür ediyor, Saygılar sunuyorum “ dedi.

Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu; Mardinli Prof. Dr. Aziz Sancar´ın aldığı Nobel ödülünden sonra Zeynel Abidin Erdem´in 15 Temmuz Darbe girişiminin  batılı ülkelerde çok iyi anlaşılmadığı bir dönemde İspanya Kraliyet Liyakat Nişanı ödülüne layık görülmesinin memnuniyet verici ve anlamlı olduğunu söyledi.

13-020.jpg

Süryani  Kadim Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Metropolit Mor Filüksinos Yusuf Çetin ve Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Monsignor Yusuf Sağ ise, dünya barışı için dua ettiklerini, Zeynel Abidin Erdem´i ve ailesini uzun yıllardır çok yakından tanıdıklarını,  geçmişte ve bugün Süryanileri gerçek bir kardeşleri gibi kabul ettiklerini ve her zaman destek vererek, her konuda yanlarında olan kıymetli bir dost kabul ettiklerini ifade ettiler.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Eski Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu ise, Zeynel Abidin Erdem ile kuzen olduklarını, Erdem´in giriştiği her işte  ve alanda kararlılığını ve başarısını ortaya koyduğunu söyledi.

Mardinli araştırmacı yazar Doğan Bekin, Türkiye ile İspanya arasında yıllar önce dostluk ilişkilerinin başladığını, Osmanlı Döneminde 1883 yılında Mardinli Süryani Hanna Şuha´ya İspanya Kraliyet Nişanı verildiği belgesini dünya kütüphanelerinin arşivlerinden bulup getirerek Büyükelçi Mendívil ´e takdim etti. İspanya ‘nın Türk Halkına olan desteği için bir kez daha teşekkür ederek, bu dostluğun uzun yıllar devam etmesi için temennilerini ifade etti.

İspanya‘nın en önemli sivil liyakat nişanlarından biri olan “Encomienda de la Orden de Isabel la Católica “ a layık görülen İspanya İzmit Fahri Konsolosu Dr. Zeynel Abidin Erdem ise konuşmasında misafirlere hitaben şöyle dedi: “

Saygıdeğer Bakanım Egemen Bağış, Saygıdeğer Bakanım Muammer Güler

Ulaştırma Eski Bakanımız İbrahim Aysoy , Cumhurbaşkanlığı Eski Genel Sekreteri Sayın Kemal Nehrozoğlu , Mardin Milletvekili Sayın Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin Milletvekili Sayın Orhan Miroğlu , İstanbul Milletvekili Sayın Celal Adan , Diyarbakır Milletvekili Sayın Cuma İçten, Önceki Dönem Mardin Milletvekilimiz Gönül Bekin Şahkulubey, Dışişleri Bakanlığı Yetkilimiz Sayın Mehmet Samsar, Esnaf Konfederasyonları Başkanı Sayın Bendevi Palandöken, Çok Değerli Ruhani Dinlerin Liderleri , Sayın Metropolitimiz Yusuf Çetin

Sayın Korepiskopos Yusuf Sağ , İsveç Asuri Dernekleri Temsilcisi Hobil Rhawi, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanlarım ve Değerli Temsilcileri, Sevgili Mardinli Hemşerilerim,  Değerli Basın Mensupları, , Sayın Büyükelçim, Değerli  Misafirler,

20-002.jpg

Bugün şahsım ve ülkem adına çok mutluyum, çok gururluyum. İspanya Fahri Konsolosu olarak, Türkiye ve İspanya ilişkilerinin geliştirilmesine yapmış olduğum hizmetler için şahsımı “Encomienda de la Orden de Isabel la Católica” İspanya Kraliyet Nişanına layık gören Majesteleri İspanya Kralı VI. Felipe ‘ye candan teşekkürlerimi sunuyorum. Muhterem Babaları Kral Juan Carlos ve Kraliyet Ailesine derin saygılarımı sunuyorum.

Sayın Büyükelçimiz Rafael Mendivil ‘e bana olan inancı için çok teşekkür ediyorum. Saygılarımı ve Sevgilerimi sunuyorum. Bizlere onur veren bu nişanı ülkem ve halkım adına büyük bir onurla kabul ediyorum.

Dost ve kardeş, iki Akdeniz Ülkesi, Türkiye ve İspanya bugüne kadar her zaman birbirlerine destek oldular. Bu dostluk bizleri her alanda daha güçlü hale getirdi.

Bizler İspanyol Şirketlerini Türkiye ‘de daha çok görmek istiyoruz. Ticari alanda olduğu kadar, sosyal, kültürel ve siyasi alanda işbirliğine her zaman hazırız. Bizler uzun yıllara dayanan bu tarihsel dostluğu korumak ve daha ileriye taşımak için çalışıyoruz.

Bu çalışmalarımızda bizlere her zaman büyük destek olan Sayın Büyükelçilerimize, Başkonsoloslarımıza, Ticaret Ataşelerimize Büyükelçilikteki ve Başkonsolostaki tüm çalışma arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Bugün benim için takdir edilen İspanya Kraliyet Nişanı ile sorumluluğumun bugünden itibaren biraz daha arttığını düşünüyorum ve bundan dolayı büyük onur duyuyorum.

Bugün bu gururu benimle paylaştığınız için buraya teşriflerinizden dolayı hepinize

Sevgilerimi Saygılarımı iletiyorum “ .

18-008.jpg

İspanya Büyükelçisi ’nin özel olarak hazırlattığı İspanyol yemeklerinin konuklara ikram edildiği törende, bu geceye özel hazırlanan pastanın kesilmesi sırasında neşeli anlar yaşandı.

Dr. Zeynel Abidin Erdem 2005 yılında İzmit İspanya Fahri Konsolosu olarak göreve başladı. Aynı zamanda Başkan ve başkan yardımcısı olarak görev yaptığı, DEIK Türk–İspanyol İş Konseyi, 1989 yılında, Türkiye ile İspanya arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri geliştirmek ve güçlendirmek için 9. Cumhurbaşkanı Sayın Turgut Özal tarafından kuruldu ve günümüze dek birçok önemli başarıya imza attı.

İspanya Hükümeti’nin Türkiye’yi hedef ülke seçmesi ve iki ülke arasında Ortak Eylem Planı oluşturulmasını takiben İş Konseyi faaliyetleri yoğunluk kazandı ve Türkiye‘nin İspanya‘nın en büyük 7. Ticaret ortağı olmasında büyük rol oynadı.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan‘ın liderliğinde 2002 yılından beri devam eden çalışmalar sonucu, İspanyol şirketlerin son 7 sene içerisinde Türkiye’ye yaptıkları ihracatı yüzde 60 arttı. Ticaret hacmimizin önümüzdeki yıllarda 10 milyar avro seviyesini çıkacağı tahmin ediliyor. Marmaray Projesi,  Hızlı Tren projeleri, Ankara Metrosu gibi projelerde İspanyol şirketleri yer alıyor. DEIK Türk – İspanyol İş Konseyi, ikili ekonomik ilişkiler bakımından Türkiye’deki önemli kamu ihalelerini kazanan İspanyol şirketlerin sayısının artmasını hedefliyor.