Erdoğan'ın sözünü ettiği ''üst akıl'' kim ?

Erdoğan'ın sözünü ettiği ''üst akıl'' kim ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmalarında sık sık 15 Temmuz darbe girişiminin ardında bir üst akıldan söz ediyor. ''haber3.com'' bu konuda biraz kafa yordu.

HABER3COM // ÖZEL
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmalarında bir konuya dikkat çekiyor. Erdoğan üstüne basa basa "15 Temmuz darbe girişiminin ardında FETÖ var" diyor. Hemen ardından ekliyor: "Bundan şüphe duymuyorum..." Cumhurbaşkanı'nın dikkat çektiği bir nokta daha var. Erdoğan FETÖ'yü yönlendiren bir üst akıldan söz ediyor. Olağanüstü Din Şura'sında konuşan Erdoğan "bunların öyle aklı yok, bunlara yön veren bir üst akıl var" dedi. 

PEKİ KİM BU ÜST AKIL ?

Şayet Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 ay önce "üst akıl" kavramını kullansaydı muhtemelen çoğu kişinin aklına İsrail gelecekti. Türkiye'de İsrail'e olan bakışı uzun uzun anlatmanın gereği var mı ? Yakın zamana kadar kötü herşeyin arkasında sürekli İsrail'in parmağı aranıyordu. İsrail yetmez arkasından "siyonist" ya da "mason" gibi ifadelerin geçtiği uzun cümleler kurulurdu. Ama İsrail ile bu aralar iyiyiz. İsrail muhtemel "üst akıl" kategorisine pek girmiyor. O zaman "İsrail" seçeneğini eleyelim.

MISIR OLABİLİR Mİ ?

Mısır ile eski Cumhurbaşkanı Mursi'nin devrilmesinin ardından ilişkilerimiz pek iyi değil. Müslüman Kardeşlere yapılanlar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaydedildi. Günün birinde mutlaka hesabı sorulacaktır. Ama gelin görün ki Mısır'ın ne diplomasi ne askeri ne de ekonomik gücü Türkiye'ye böyle bir operasyon çekmek için yeterli değil. Bu yüzden "Mısır"ın üzerini çizelim. 

İNGİLTERE OLABİLİR Mİ?

Komşusu olduğumuz Ortadoğu coğrafyası yakın tarihe kadar İngiltere'nin arka bahçesiydi. Ortadoğu'da sınırları İngilizler tarafından çizilmişti. Güçlü ve bölgede söz sahibi bir Türkiye'yi istemeyen İngiltere darbeye ön ayak olmuş olabilir mi ? Belki. Ama herkes bilir ki İngiltere ateşi eli ile tutmaz. Hatta "elim yanabilir" diyerek maşayı bile başkasına verir. Ayrıca İngiltere'nin Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda katı tutumu biliniyor. Ayrıca FETÖ'nün finans kaynakları olduğu iddia edilen isimler nereye kaçmıştı ? Elbette İngiltere... 

Ülkede faaliyete başlayan ilk FETÖ kuruluşu olan Axis Eğitim Vakfı 1994’de kuruldu. Kurucuları arasında Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil’in de yer aldığı vakfa ait çok sayıda dershane ve bir okul bulunuyor. 

Tüm bunlar İngiltere'yi 'üst akıl' için  'PLASE' konumuna getiriyor. İngiltere şimdilik burada dursun. Devam edelim "üst aklı" aramaya.

PEKİ YA ALMANYA...

Alman Şanşölyesi Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arasından yakın zamana kadar su sızmıyordu. Google'da iki lider arasındaki yakınlığı anlatan binlerce caps bulunuyor. Alman lider Avrupa'daki çoğu mevkidaşının eleştirilerine karşı göğsünü siper etti. Merkel oy kaybetme pahasına iç kamuoyundan gelen tepkilere bile kulak tıkadı. Ancak Almanya Parlamentosu'ndaki "Sözde Ermeni Soykırımı Yasası" ilişkileri kopma noktasında getirdi. Kamuoyu ve hükümete yakın medyada darbe sonrası Merkel ismi hiç zikredilmedi. Hiç bir yazar "bu işin arkasında Merkel vardır" demedi. Gerçekten de ülkesindeki milyonlarca Türk kökenli vatandaşı olan Merkel'e Türkiye'de darbe yaptırmak bir şey kazandırmaz. Bu yüzden Almanya "üst akıl" liginden düştü.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ OLABİLİR Mİ?

The Guardian’ın eski editörü David Hearst'ın, genel yayın yönetmenliğini üstlendiği Middle East Eye haber sitesi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Gülen cemaatine darbe girişimi için para aktardığını öne sürdü. FETÖ elebaşı önce ki gün Mısır'a ait El Gad Televizyonu’na konuştu. Gülen konuşmasında Avrupa'yı Türkiye'ye baskı yapmasını istedi.

Peki Gülen'e yer veren bu kanalın sahibi kim dersiniz ? Bu kişi Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el Nahyan ile yakın ilişkileri olan Muhammed Dahlan. 

Yani televizyon Mısır'a ait ama sahibi Filistinli bir muhalif. 

Bu yüzden BAE de "şüpheli" olarak dikkat çekiyor.

VE BAŞ ŞÜPHELİ "ABD"

Daha darbenin üzeirnden 24 saat geçmeden hükmete yakın çevreler "bu işin arkasında ABD var demeye" başladı. İsimler ortaya atıldı. Bazı Amerikalı komutanların isimleri bile yazıldı çizildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmalarının satır aralarında ABD'yi hedef aldı. ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları sözcüleri iddiaları sert dille yalanladı. Hatta bu tür iddialar devam ederse "iki ülke ilişkilerine zarar görür" uyarısı bile yapıldı. Buna rağmen Türk medyası hız kesmedi. Her gün yeni isimler ortaya atılıyor. ABD de sürekli bu iddiaları yalanlıyor. Ancak New York Times gazetesi "Türkler darbenin arkasında ABD parmağının olduğunu düşünüyor" diye yazı kaleme aldı.

Ayrıca ABD, FETÖ elebaşını Türkiye'ye vermek konusunda sürekli ayak sürüyor. Bu bile ABD'yi "üst akıl" konusunda baş şüpheli yapmaya yetiyor. Terör örgütleri PKK ve PYD ile olan fikir ayrılıklarını da unutmamak gerek.

Lafı uzatmayalım. Oklar hep ABD'yi gösteriyor. Ancak bu konuda kesin hüküm vermek zor. 

PEKİ ÖYLEYSE ÜST AKIL KİM?

ABD baş şüpheli. İngiltere ikinci sırada. Birleşik Arap Emirlikleri de trioda yerini alıyor.

Şimdi tek tek bakalım. İngiltere Türkiye'de darbe yaptırmak isteyebillir. Ancak Ortadoğu'da ABD'ye sormadan adım atmıyor. Bu yüzden ABD'ye rağmen böyle bir girişimde bulunma ihtimali zor. 

BAE, FETÖ'ye para yardımı yapmış olabilir. Ancak Arap dünyasında istediği gibi at oynatmaya gücü yetmiyor. Çünkü Suudi Arabistan ve ABD'nin BAE üzerindeki etkisi gözardı edilemez.

Geriye ABD kalıyor.

Daha anlaşılır olması için soru-cevap şeklinde gidelim.

ABD , Erdoğan'ın varlığından rahatsız mı ? Cevap "olabilir".

Darbeyi önceden duyacak istihbarat ağına sahip mi ? Cevap "evet".

Karışık bir Türkiye ABD'nin işine gelir mi ? Cevap "evet".

Rusya'ya yakın bir Türkiye ABD'yi rahatsız eder mi ? Cevap "evet".

Cevaplar fazla yoruma gerek bırakmıyor. Peki sizce "üst akıl" kim?