Ergene'de yetişen ürünlerde ağır metal var !

Ergene'de yetişen ürünlerde ağır metal var !

Edirne’deki Ergene Havzası’nda yetiştirilen marul, yeşil soğan, ayçiçeği, tahıl ürünleri, buğday ve pirinçte ağır metal çıktı.

Ergene Havzası’ndaki Edirne, Uzunköprü Belediyesi tarafından düzenlenen panelde ele alındı. Havzadaki kirliliğin boyutuna ilişkin Trakya Platformu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman İnci bilgi verdi.

HT Gazete'den Mesut Han'ın haberine göre Ergene Nehri bölgesinde üretilen yapraklı, yumrulu sebze ve tahıllarda standart değer üstü ağır metal birikimi saptandığını söyleyen İnci, şunları dedi: “Biz Ergene Nehri’nde uzun yıllara dayanarak yapmış olduğumuz ağır metal araştırmalarında 5 metalin belirlenen standartların çok üzerinde olduğunu gördük. Bu metaller kadmiyum, kurşun, bakır, demir ve çinkodan oluşmaktadır. Bu maddelere biz sadece suda değil gıdada da rastladık. Rastladığımız ürünlerde marul, yeşil soğan, ayçiçeği, tahıl ürünleri, buğday ve pirinç yer alıyor.”

Trakya bölgesinde Ergene Nehri çevresinde yaşayan böbrek kanseri hastaları üzerinde araştırma yaptıklarını anlatan Prof. Dr. İnci, “Nehir kenarında yaşayan 23 böbrek kanserli vatandaşta kadmiyum normal değerin 4 katı fazla çıktı. Bölgede yaşayan ürogenital tümörlü olgularda ağır metal birikimi saptanmıştır. Nehrin tarımsal sulamada kullanılması ile ağır metaller su, toprak, ürün nihayet besin olarak insana ulaşmıştır. Tümörlü ve normal dokularda ağır metal birikimi besin zinciri kaynaklı olmalıdır” diye konuştu.