ERİKÇEDE ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

ERİKÇEDE ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

Gaziantep Orman İşletme Şefliği, Erikçe ormanında çam kese böceği ile mücadele çalışmasını sürdürüyor.

Gaziantep Orman İşletme Şefliği, Erikçe ormanında çam kese böceği ile mücadele çalışmasını sürdürüyor.

Orman İşletme Şefliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Erikçe ormanında bulunan kızılçam ağaçlarına arız olan çam kese böceği ile ilgili son zamanlarda basında çeşitli haberler yer aldığına dikkat çekilerek, "Çam kese böceği biyolojisi gereği iklimsel şartlara bağlı olarak bütün kızılçam sahalarına zaman zaman arız olan fakat hiçbir şekilde ağacı kurutmayan, yalnızca ibreleri yiyerek ağaçlarda kötü bir görünüm oluşturan ve artım kayıplarına neden olan bir böcek türüdür. Haziran ayı başlangıcında ağaçtaki ibreler tekrar çoğalmaya başlar ve ağaçlar eski görünümüne kavuşur" denildi.

Çam kese böceklerinin sonbahar mevsiminde ağaçlarda değil toprağın altında krizalit halde bulundukları kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Topraktan ağaca çıkıp orada kese oluşturması şubat-mart aylarında olur. Bu böcek ile ilgili en etkili yöntemler kimyasal mücadele ve biyolojik mücadeledir. Kimyasal mücadele en hızlı sonuç veren mücadeledir. Ancak bu mücadelede kullanılan ilaçlar çok etkili zehirler içerdiğinden ormandaki her türlü canlıya, insana ve bu böceğin yırtıcılarına da zehir etkisi yapmaktadır ve bu nedenle müteakip yıllarda yırtıcı azlığından dolayı çam kese böceği daha şiddetli etkiler yapmaktadır. Bu sebeple Orman Genel Müdürlüğümüz son zamanlarda bu mücadeleden vazgeçerek biyolojik mücadele yöntemlerini kullanmıştır. Gaziantep Orman İşletme Şefliğimiz tarafından mart-nisan aylarında bu sahada adacık yöntemi denilen yöntemle çam kese böceğinin paraziti olan Phyrix Caudata sineği üretilip doğaya salınmıştır. Bu yöntem doğaya en yakın mücadele yöntemi olup hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ayrıca orta vade de en etkili mücadele yöntemidir. Gaziantep Orman İşletme Şefliğimiz tarafından orman zararlılarıyla biyolojik mücadele kapsamında 2010 ve 2011 yılları içerisinde ormanlarda 3 bin adet kuş yuvası asılmış, kabuk böceklerine karşı 32 adet feromon tuzağı asılmış ve gerekli yerlerde de çam kese böceği adacıkları oluşturulmuştur."

Açıklamada, ormanlarda zararlı böcek oluşumunun en büyük nedeninin ormanın gerekli meşcere bakımlarının yapılmaması olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu nedenle Gaziantep Orman İşletme Şefliğimizce 2011 yılında Erikçe Ormanlarında meşcere bakımlarına başlanmış olup çalışmalar halen devam etmektedir. Gaziantep Orman İşletme Şefliğimizin sorumluluk alanında kalan ormanlar her türlü böcek ve hastalık ihtimaline karşı her zaman denetlenmekte olup, 2011 yılı içerisinde çam kese böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Erikçe ormanında idaremize ait binalarda bu böceğin doğal yırtıcılarından biri olan Calosoma Schlophanta üretim laboratuarı kurulacaktır" ifadelerine yer verildi.

ERİKÇE'DE ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

ERİKÇE'DE ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE

ERİKÇE'DE ÇAM KESE BÖCEĞİ İLE MÜCADELE