Güney Afrika'da Irkçılık Karşıtı Gösteri

Güney Afrika'da Irkçılık Karşıtı Gösteri

Cape Town'da yüzlerce iktidar yanlısı, ırkçılığa karşı yürüyüş düzenledi

CAPE TOWN (AA) – Güney Afrika Cumhuriyeti’nin sahil kenti Cape Town’da toplanan yüzlerce kişi, sosyal medyadaki ırkçı paylaşımlara tepki için yürüyüş yaptı.

İktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) gençlik kolları tarafından düzenlenen gösteride, şarkılar ve danslar eşliğinde ana muhalefet partisi ve ırkçılığa karşı sloganlar atıldı. Göstericiler “Irkçılığa hayır” yazılı pankartlarla ana muhalefet Demokratik İttifak Partisi'nin binasına yürüdü.

Kalabalığa konuşan ANC Western Cape Eyaleti Başkanı Marius Fransman, ülkedeki beyazların ANC’den rahatsız olduklarını, "Zuma istifa" çağrıları yaptıklarını hatırlatarak, "Ana muhalefet partisi eski başkanı Helen Zille ırkçıdır ve parti önünde toplanmamızın sebebi açıktır. Gençliğe, 1970’lerdeki apartheid karşıtı aktivistlerin ruhunu hatırlatıyoruz ve siyahlara hayvanca muamele eden kim varsa karşısında bizi bulacaktır" diye konuştu.

Gösteriye katılanlardan Belediye işçisi Nosipho Mngquelena, AA muhabirine, siyahlara yapılan “maymun” yakıştırması karşısında duyduğu acıyı açıklayacak ifade bulmakta zorlandığını söyledi.

Gösterinin organizatörlerinden Ayanda Xoeie ise ana muhalefet partisinin ırkçı olduğunu, bu partiyle Güney Afrika’nın herkesi kapsayan “gökkuşağı ulusu” imajını yitirdiğini savundu.

Demokratik İttifak Partisi Genel Başkanı Mmusi Maimane, geçtiğimiz günlerde, ırkçılık konusunda partisinin tavrının net olduğunu belirterek, "Ten renginin bir insanı diğerlerinden üstün kıldığına inanan ırkçılar için Demokratik İttifak Partisi'nde yer yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

Yılbaşı tatilinde siyahi vatandaşların plajları doldurmasından rahatsız olan Durbanlı bir emlakçının sosyal medyadaki ırkçı paylaşımları tepkiyle karşılanmıştı. Cumhurbaşkanı Jacob Zuma da geçen hafta yaptığı açıklamada ırkçılığın ülkesinde bir sorun olduğunu belirtmişti.