Halk madene direndi, şirket projeden çekildi

Halk madene direndi, şirket projeden çekildi

Manisa Turgutlu ilçesindeki Çaldağ’nda yapılmak istenen ve tepkilere sebep olan nikel madeni projesinde zafer halkın oldu.

Madene karşı kurulan Turgutlu Çevre Platformunun (TURÇEP) yaptığı açıklamaya göre Çaldağı’ndaki VTG Madencilik Şirketi’nin elinde kalan son hisseleri de satarak madencilik projesinden çekildiğini açıkladı. TURÇEP bunun üzerine şirketin aldığı ÇED raporu ve işletme ruhsatının da hükmünü kaybettiğini belirterek ‘proje iptal edilmelidir’ dedi.

 İŞLETME RUHSATI GEÇERSİZ

Maden için verilen karşı ÇED olumlu raporuna karşı hukuk mücadelesi başlatan TURÇEP, bilirkişi raporu için 2 Haziran’da yapılan keşif sonrası maden şirketinin projeden vazgeçerek tüm hisselerini sattığını açıkladı. TURÇEP, “Ortada maden şirketi kalmadığına göre, şirketin aldığı ÇED raporu ve işletme ruhsatı da hükmünü kaybetmiştir. Bu durumda Çaldağı’ndaki madencilik projesi iptal edilmelidir” dedi.

 MADEN BİR NAKLİYAT FİRMASINA SATILDI

Yapılan açıklamada şunlar dile getirildi: “ Çaldağı’ndaki madencilik projesinin halk tarafından tüm senaryosuyla birlikte çöpe atıldığı görülmektedir. Durumu sezinleyen maden şirketi, mahkeme sonucunu bile beklemeden elindeki son hisseleri İsviçre’den Sable Capital adlı bir nakliyat şirketine satarak projeden de böylece çekilmiştir. Bu durumda bu maden şirketi tarafından alınan ÇED raporunun da bir anlamı, geçerliliği ve hükmü kalmamıştır. 2. ÇED raporu ile ilgili davayı görüşen mahkeme heyeti ve bilirkişilerin vereceği kararda bu durumu göz önüne alacağına inanıyoruz. Bu sonuca göre Çaldağı’ndaki madencilik projesinin de artık iptal edilmesi gerekmektedir”