Havalimanında köpek krizi

Havalimanında köpek krizi

Alman turistlerin iki sokak köpeğini ülkelerine götürmelerine izin verilmedi.

ALMAN turistler Michael Abendeoth ve Ellen Quast'ın kafes içindeki iki sokak köpeğini İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan çıkarıp, ülkelerine götürmelerine izin verilmedi.

Hayvanseverlerin, kafes içindeki 2 sokak köpeğinin izinsiz olarak yurtdışına çıkarılacağı ihbarı üzerine İzmir Çevre Orman Müdürlüğü görevlileri, bazı hayvansever dernekleri temsilcileri ve Gaziemir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü yetkilileri Adnan Menderes Havalimanı'na geldi. Görevliler, Alman turistlerin gerekli evrakları bulunmadığı için köpekleri ülkelerine götürmelerini engelledi. 2 sokak köpeği Gaziemir Belediyesi zabıta ekiplerince götürüldü. Alman turistler Michael Abendeoth ve Ellen Quast iki sokak köpeğini İzmir'in Karaburun İlçesi Mordoğan Beldesi'nden aldıklarını söyledi.

Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Türkiye Genel Sekreteri Nesrin Çıtırık, Türkiye'nin özellikle turistik bölgelerinden çok sayıda, çoğunluğu hasta ve bakımsız sokak hayvanının yurt dışına götürüldüğünü söyledi. Yurt dışına çıkarılan hayvanların bir bölümünün deneylerde kobay olarak kullanılmak üzere satıldığını, bir bölümü üzerinden duygu sömürüsü yapılarak bağış toplandığını, paraların çok azının hayvanlar için harcandığını belirtti. Çıtırık, şöyle konuştu:

“Bu kişiler Türkiye'deki bazı belediyeler ve ortak çalıştıkları işbirlikçileri ile yüzlerce sokak köpeğini ülkelerine deniz ve havayoluyla, sahte isimler ve belgeler düzenleyerek götürüyor veya ülkemizde barınaklar oluşturup, hasta ve bakımsız sokak köpeklerinin fotoğraflarını çekiyorlar. Bu fotoğraları, ‘Türkler bu köpeklere kötü davranıyor’ diyerek internette yayınlıyorlar. Ülkelerine götürüp, burada düzenledikleri kampanyalarla para toplayanlar da oluyor. Topladıkları paraların çok azını kurdukları barınıklara aktarıyorlar. İzmir'in Foça İlçesi'nde köpek barınağına doldurdukları zavallı hayvanların üzerinden büyük paralar topladılar. Fakat buradaki oyun ortaya çıkınca şimdi barınağa uğramaz oldular.'' DOHAYKO Genel Sekreteri Çıtırık, sahte belgelerle, aşıları yapılmış gibi gösterdikleri, çoğunluğu hasta sokak köpeklerinin yurt dışına çıkarılmasındaki bir başka amacın da kobay olarak kullanılmaları olduğunu vurgulayarak, “Ülkelerindeki bir köpek için 300- 400 euro para vermek istemiyorlar. Çünkü Avrupa'da sokak hayvanı kavramı yok. Sonuçta hasta ve sakat bir hayvanı kimse sahiplenmez. Bu tür hayvanlar bu ülkelerde uyutulur. Bu hayvanları deneylerde kullanılmak üzere ülkelerinde satıyorlar. Biz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı, Hayvanların Korunması Kanunu'nu uygulamaktan sorumlu İl Çevre Orman Müdüdlüğü yetkililerini uyarıyoruz. Bu durumları araştırıp, bir an önce sokak köpeği ticaretine el koysunlar. Yurtdışına sokak köpeği çıkışını yasaklansınlar'' dedi.

Milliyet