İngiltere Veliahtı Prens Charles Kosova'da

İngiltere Veliahtı Prens Charles Kosova'da

Prens Charles:- "Bugün Priştine ve Prizren'de duyduklarım karşısında son derece üzüntülüyüm. Birçok insan kayıp yakınlarını arıyor. Onlara yardım etmeyi çok isterim"

PRİŞTİNE (AA) - İngiltere Veliaht Prensi Charles, Balkan turunun son durağı olan Kosova'nın başkenti Priştine'ye geldi.

Dün akşam saatlerinde Adem Jashari Havalimanı'na gelen Prens Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla, Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga tarafından resmi törenle karşılandı.

Ziyaretinin ikinci gününde başkentteki Meclis binasında Jahjaga ile görüşen Charles'a, "Dr. İbrahim Rugova Barış, Demokrasi ve Hümanizm" onur madalyası verildi.

Charles ve eşi Camilla, daha sonra başkentteki Kayıp Kişiler Komisyonu temsilcileri ile bir araya geldi. Burada, 1998 ile 1999 yılları arasında Kosova Kurtuluş Ordusu ile Sırp silahlı güçleri arasında yaşanan savaşta kaybolan kişiler hakkında bilgi alan Prens Charles ve eşi Camilla, kayıp yakınlarıyla görüştü.

Başkentteki ziyaretlerinin ardından ülkenin güneyindeki Prizren şehrine gelen Charles ve eşi Camilla, Kosova Hükümeti tarafından düzenlenen dinler arası konferansa katıldı.

Charles, konferansta yaptığı konuşmada, Prizren'deki cami, ortodoks ve katolik kiliselerini ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bugün Priştine ve Prizren'de duyduklarım karşısında son derece üzüntülüyüm. Birçok insan kayıp yakınlarını arıyor. Onlara yardım etmeyi çok isterim" diye konuştu.

Prizren'deki Sinan Paşa Camisi'nde Müftü Naim Ternava tarafından karşılanan Charles, daha sonra şehirdeki ortodoks ve katolik kiliselerini de ziyaret etti.

Charles, daha sonra Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğinde çok uluslu barış gücü olan KFOR'u ziyaret ederek, hayatını kaybeden İngiliz askerleri için yapılan anıta çelenk bıraktı. Cumhurbaşkanı Jahjaga ile bir araya gelen Cornwall Düşesi Camilla ise şiddete maruz kalan kadınlar konusunda yapılacak projeleri değerlendirdi.

İlk kez 1999 yılında Kosova'yı ziyaret eden Charles, Balkan turu kapsamında, eşi Camilla ile birlikte Sırbistan, Hırvatistan ve Karadağ'ı da ziyaret etti.

Charles ve eşi Camilla, Kosova'daki temaslarının ardından İngiltere'ye hareket etti.