İşte gerçek ekonomi işte vatandaşın gerçek hali!

Güncelleme:

Et ve süt üreticisi Yakup Konan, yeme, mazota zam gelmesine rağmen süt fiyatlarında hiçbir artış olmamasına isyan etti. Konan, "Traktörüme bineceğim, Ankara’ya gideceğim. Ankara’da istediğimizi alana kadar hiçbir yere kımıldamayacağım" dedi.

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde et ve süt üreticisi Yakup Konan, yeme, mazota zam gelmesine rağmen süt fiyatlarında hiçbir artış olmamasına isyan etti.

Afşin'de uzun süredir et ve süt üreticiliği yaparak geçimini sağlayan Yakup Konan, 2008-2009 dönemindeki piyasayla aynı durumda olduklarını, yem ve süt fiyatlarıyla ilgili herkesin isyan ettiğini fakat kimsenin üreticileri duymadığını belirtti. 26 Ekim 2019'da Ankara'ya toplantıya gittiklerini anımsatan Konan, üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığı önünde buluşmalarına izin verilmediğini ifade etti.

'Üreticini Koru' diye kampanya başlatıldığını fakat yine de yetkililerin ses vermediğini belirten Konan, "16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde traktörüme bineceğim, Ankara’ya gideceğim. Ankara’da istediğimizi alana kadar hiçbir yere kımıldamayacağım" dedi.

"SÜT ÜRETİCİLERİ 1 AYDAN FAZLADIR 'BİZ YAPAMIYORUZ' DİYE FERYAT EDİYOR"

Konan, üretimin her şeyden önce geldiğine dikkat çekerek "Üreticiler, çok zor durumda. Şu an yemin torbasına 10 ile 15 TL arası büyük bir zam geldi ve bunu kimse duymuyor. Süt üreticileri 1 aydan fazladır ‘biz yapamıyoruz, olmuyor’ diye feryat ediyor. Kasım ayında ilgilenebiliriz diyorlar" diye konuştu.

"SADECE BİZİM ET VE SÜT FİYATLARI YÜKSELMEDİ"

Konan, ette borsa şeklinde dışarıdan alımların tekrar başlattığını belirterek, "Şu an et, 33-34 TL civarında. Dünyada her şey pahalandı. Yüzde 60, 70’i bulan bir pahalılık var. Sadece bizim et ve süt fiyatlarımız yükselmedi. Bırakacağız bu işi diyoruz ya, artık bırakma, pik noktasına geldik" diyerek tepki gösterdi.

"115 TL'YE YEM ALIYOR, 2 TL'YE SÜT SATIYOR"

'Üreticini Koru' diyerek kampanya başlattıklarını fakat yine ses verilmediğini ifade eden Konan isyanını şöyle dile getirdi:

"Biz ne yapacağımızı şaşırdık. Buna bir son vermemiz lazım. Besici, sütçü kardeşlerim 110-115 TL’ye yem alıyor. 2 TL’ye süt satıyorlar, kurtarmıyor. Sütün 3 TL olması lazım. Yem pahalı, zaten mazot ve gübreyi demeye gerek yok. Her şey onların elinde." 

"TRAKTÖRÜMLE ANKARA'YA DOĞRU YOLA ÇIKACAĞIM"

Konan, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde traktörüyle Ankara’ya gideceğini belirterek, “Ben izin almadan, traktörüme bineceğim, Ankara’ya gideceğim. Ankara’da istediğimizi alana kadar hiçbir yere kımıldamayacağım. Traktörümle 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Ankara’ya doğru yola çıkacağım” dedi.

"DÜNYA GIDA GÜNÜ'NDE ORADAYIM"

Yetkililere ve üreticilere seslenerek dünyanın artık gıda üzerine kurulduğunu vurgulayan Konan, "Önce biz dışa bağımlılığımızı bırakalım, ondan sonra ne yaparsak yapalım. Ben Dünya Gıda Günü’nde oradayım. Ne yapacaklarını bilmiyorum ama sosyal mesafemi korurum, kendime güveniyorum, çıkıp gideceğim" diye konuştu.

ANKA