Pek çok kişi bu hastalığın farkında değil...

Pek çok kişi bu hastalığın farkında değil...

Türkiye’de yaklaşık her 100 kişiden biri Çölyak hastası.

Çölyak hastaları bir tür ince bağırsak alerjisi yaşıyorlar. Gluten adlı proteine karşı geliştirdikleri alerji nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulafa karşı hassaslar. Özel bir diyetle yaşamaları gerekiyor. Çölyakla Yaşam Derneği  9 Mayıs Cuma günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde doktorların katılımıyla Çölyak Hastalarına yönelik   özel bir etkinlik düzenledi.

Çölyak hastaları gluten içerikli ürünler tükettiğinde bağırsak mukozasındaki alerjileri nedeniyle alınan gıdalar emilemez hale geliyor.  Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Hastalık özellikle çocuklarda halsizlik, ishal, kusma, kansızlık, sindirim sistemi yakınmaları, solgunluk, boy uzamasının durması gibi belirtilerle kendini gösteriyor.

İnce bağırsakta tahribata yol açarak hastalıklara neden olabilmesi için bir çay kaşığı un, buğday ya da bulgurun sekizde biri yeterli oluyor. Çölyak, genetik bir hastalık. Gluten, çölyak hastalarına önerilmiyor. Ömür boyu glutensiz diyet tavsiye ediliyor.

Çölyakla Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özden bir çölyak hastası ve hastalığıyla ilgili kitap yazmış biri olarak şu açıklamayı yaptı: “Glutensiz diyet çok önemli.  Glutensiz diyet yapmak zorunda olanların tecrübelerini paylaşması çok önemli. Çölyak genetik bir hastalık, sosyal yaşamı etkileyen bir hastalık ve insanlar bu konuda bilgilendirilmeli. Artık ülkemizde glutensiz gıdalar üretiliyor.

Çölyak Hastalığı Tedavisindeki Yeni Gelişmeler’in ele alındığı etkinliğe, Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş,  Prof. Dr. Tufan Kutlu, Prof. Dr. Tülay Erkan da katıldı. Toplantıda çölyak hastalığında glutensiz diyetin önemi ve emilimle ilgili sorun, hastalık teşhisinin tarihçesi, diyete uyum sorunu, bilinçli olmak konuları ele alındı.

Doktorlar, “deri döküntüsü, bağırsak şikayetleri, diş problemleri, nedeni açıklanamayan anemi, karaciğer büyümesi, vitamin kayıpları “ olanlar için dikkat çekti.

4 yıldır, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü Türkiye’de de çeşitli etkinliklerle geçiyor. Amaç, farkındalık sağlamak. Bu yıl da “Çölyakla Sağlıklı Yaşamak” başlıklı bir resim yarışması düzenlendi. Caddebostan Kültür Merkezi’ndeki etkinlikte 5-10, 11-15 ve 16 yaş üstü Çölyaklıların  resimleri yarıştı. Jürinin seçtiği resimlere ödüller verildi.