Peşmerge'nin Arap Köylerini Yıktığı İddiası

Peşmerge'nin Arap Köylerini Yıktığı İddiası

IKBY Uluslararası Örgüt Raporlarını Değerlendirme Komitesi Başkanı Zebari: - "Arapların evlerine geri dönmesinin engellendiği ve evlerinin kasıtlı yıkıldığı doğru değildir. DAEŞ sürekli olarak kendi mevzilerine yakın kurtarılmış bölgelere havan ve ağır si

ERBİL (AA) – Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Uluslararası Örgüt Raporlarını Değerlendirme Komitesi Başkanı Dindar Zebari, Irak’ın kuzeyinde Peşmerge güçleri ve terör örgütü DAEŞ arasındaki çatışma hattında bulunan Arap vatandaşların can güvenliği gerekçesiyle köylerine geri dönmelerine şimdilik izin verilmediğini belirtti.

Zebari, Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü tarafından önceki gün Peşmerge güçlerinin Arapların bölgeden uzaklaştırılması, evlerinin kasıtlı olarak yakılıp ve yıkılması yönündeki raporuna cevap vermek için Erbil'de basın toplantısı düzenledi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporun çok detaylı olmayıp, yanlış tespitler içerdiğini belirten Zebari, "Arapların evlerine geri dönmesinin engellendiği ve evlerinin kasıtlı olarak yıkıldığı doğru değildir. Terör örgütü DAEŞ sürekli kendi mevzilerine yakın kurtarılmış bölgelere havan ve ağır silahlarla saldırıyor. Militanlara ait mevzi ve üsler her gün kesintisiz ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri tarafından bombalanıyor. Böyle bir durumda sivillerin çatışma hattına yakın olan evlerine geri dönmesi mümkün değil" dedi.

- Çatışma bölgelerinden uzak durulması

Erbil'de DAEŞ'e karşı oluşturulan Ortak Operasyonlar Merkezi'nde yer alan uluslararası koalisyon güçlerinin operasyonların devam etmesinden dolayı sivil halkın bölgeye geçmemesini istediğine dikkati çeken Zebari, "İKBY hükümeti, ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Finlandiya, Kanada ve Hollanda ile yaptığımız toplantılarda devam eden çatışma hatlarına ve yakın bölgelere sivillerin yaklaşmamaları talep ediliyor. Güvenliğin tam olarak sağlanmadığı ve saldırı riskinin devam ettiği bölgelere vatandaşların evlerine geri dönmesine izin verilmiyor" dedi.

Peşmerge ve DAEŞ arasındaki çatışma hattına yakın bazı köylerin militanlara yardım ve yataklık ettiğini ileri süren Zebari, "Söz konusu raporda bahsedilen köylerden bazı kişiler DAEŞ'e yardım ederek ve yol göstererek köylerinde barınma imkanı sağladı. Bu herkes tarafından biliniyor. DAEŞ'e destek veren o köylülerin bir kısmı yakalandı. Bu tutuklamalardan uluslararası örgütler de haberdar edildi. DAEŞ'in saldırılarda başarılı olmasında bu köy sakinlerinin payı vardır. Ninova iline bağlı Zumar kasabasında olduğu gibi militanlara istihbarat bilgileri verilmiştir" şeklinde konuştu.

Arap köylerinin Peşmerge tarafından kasıtlı olarak yıkıldığı iddialarına ilişkin Zebari, söz konusu yıkılan evlerin büyük bir kısmının daha önce DAEŞ tarafından bomba yerleştirildiğini belirterek şunları dile getirdi:

"Yıkılan evlerin bir çoğu daha önce DAEŞ tarafından bomba düzenekleriyle tuzak kurulmuştu. Teröristlerin bir çoğu bombaların döşendiği ev ve yakınlarında kendilerini gizleyerek Peşmerge güçlerine saldırı düzenledi. Çıkan çatışmalarda güvenlik güçlerinin zarar görmemesi için tüm tedbirler alındığından dolayı evlerde hasar meydana geldi."

Çatışma esnasında hangi köyün sivillere ve hangisinin militanlara ait olduğunun tespit edilmesinin zor olduğunun altını çizen Zebari, "Peşmerge güçlerinin çatışmalarda çok kayıp vermesinin nedeni, bazı köylerdeki militanların sivil kılığında olmasından kaynaklanıyor. Peşmergeler daha çok bu yanılgıdan dolayı aniden saldırılara maruz kalıyor ve büyük kayıp veriyor" dedi.

- AF Örgütü bu konuda da yanlış yaptı

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda yanlış tespitlerin olduğuna vurgu yapan Zebari, "Musul’un Güver kasabasına bağlı 115 köyün 77’si Kürt köyüdür ancak güvenlik gerekçesiyle geri dönemiyorlar. Kendi evine veya köyüne dönemeyenler sadece Araplar değil Kürtler de vardır. Diğer köylerin çoğu hala DAEŞ'in elindedir. AF Örgütü bu konuda da yanlış yapmış. Söz konusu raporda adı geçen köylerin çoğu şuanda DAEŞ’in elinde. Militanların elinde olmasa dahi çatışma hattına çok yakın bölgeler olduğundan dolayı orada sivillerin kalması doğru değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Peşmerge güçleriyle bazı Kürt milis grupların, Irak'ın kuzeyinde DAEŞ'i desteklediklerini düşündükleri Arapların bölgeden uzaklaştırılması için Arap köylerindeki binlerce evi kasıtlı olarak yakıp yıktığını bildirmişti.