''Türkiye Lahey'de yargılanabilir''

''Türkiye Lahey'de yargılanabilir''

Emekli büyükelçi CHP'li Osman Korutürk: "Türkiye Suriye politikası nedeniyle Lahey'de yargılanabilir..."

Emekli Büyükelçi, CHP Milletvekili Korutürk, Türkiye’nin dış politikası ve 17 Aralık’ın etkilerini BUGÜN’e değerlendirdi. Suriye politikasında büyük yanlışlar yapıldığını belirten Korutürk, "Türkiye, uluslararası ceza mahkemesi sözleşmesine taraf olmasa da Lahey’de yargılanma ihtimali var" dedi.

Bugün gazetesinden Hüseyin Keleş'in sorularını yanıtlayan Korutürk, özellikle Türkiye'nin Suriye politikasını sert ifadelerle eleştirdi.

Türkiye’nin Suriye politikasında büyük yanlışlar yaptığını kaydeden Korutürk, silahlı muhalefeti organize etmeye çalıştığını iddia etti.

İşte o açıklamalardan dikkat çeken bölümler:

Korutürk, “Arap uyanışı Suriye’ye de hafiften sıçrayınca, birdenbire AK Parti’nin kafasında ‘Burada da Müslüman Kardeşler iktidara gelebilir’ düşüncesi doğdu. Bunun üzerine Suriye muhalefetini Türkiye’de organize etmeye çalıştılar. Önce silahlı muhalefet değildi bu. Sonra silahlı muhalefet yoluna bir parça döner gibi oldular. Başlangıçta kendileri silahlandırmadılar ama muhalefetin Batı tarafından silahlandırılmasına göz yumdular. Arkasından bunun da yürümediğini görünce, bu sefer kendileri silahlandırma yoluna gittiler. TIR’lar falan hepsi bunun içerisine giriyor” dedi.

Türkiye’nin Mısır konusundaki politikalarının da ülkedeki yatırımları ve işadamlarının ticaret yollarını baltaladığına dikkat çeken Korutürk şu bilgileri paylaştı: “Mısır’da da tutarsız bir tutum içerisine girildi. Tamam, orada darbe yapıldığına bir şüphe yok. Yalnız Türkiye’nin burada da yapması gereken, bu darbedir diye ilgiyi kesmek değil. Türk işadamları, havaalanı ihalesinden, büyük otoyol ihalelerine kadar bütün ihalelerden dışlandılar. Ticaret baltalanmış vaziyette. Türkiye’den gelen mallara neredeyse ambargo uygulanıyor.”

Hükümetin en büyük yanlışının, gerçekleşmesi ihtimali olmayan hayallerin peşine takılıp gitmesi ve ülkeyi karanlığa sürüklemesi olduğunu söyleyen Korutürk, şöyle konuştu: "Atatürk'ün 1920'li yıllarda yaptığı çok önemli bir tespit var. Bizim başımıza ne geldiyse yapamayacağımız ama başkalarının yapabileceğimizi sandığı iddialarla ortaya çıkmamızdan gelmiştir. Panturancılık, Panislamizm iddialarıyla ortaya atıldı. Bunların gerçekleşebilmesi mümkün değildi ama gerçekleşecek sandılar üstümüze saldırdılar. Gücünü bileceksin. Bizim ihtiyacımız barış ve istikrar içinde ülkemizin refahını sağlamaktır.