2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

2016 Yılı Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, AFAD, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumunun bütçeleri görüşülüyor

TBMM (AA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Vakıflar Genel Müdürlüğü, TİKA, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, AFAD, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumunun, 2016 yılı bütçeleri görüşülüyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Suriyeliler'in iskanı konusunda net bir politika bulunmadığını savunarak, Suriyeliler'in yaklaşık 5 yıldır Türkiye'de olduğunu, kalıcı hale geldiklerini belirtti.

Suriyeliler için geçen yıl 4,6 milyar dolar, bu yıl 8 milyar dolar harcandığını vurgulayan Kuşoğlu, bunun önemli bir artış olduğunu vurgulayarak, artışın nereden kaynaklandığını sordu.

Kuşoğlu, TÜRGEV'in, devletin yapmadığı işlerin bazılarını devlet, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı veya başka kuruluşlarla belediyelerin de desteğini alarak yapmaya çalıştığını savunarak, toplumu şekillendirme, inanç, kültür, geleneklerle ilgili mühendislik çalışması yapıldığını öne sürdü.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, AFAD'daki 7 bin personelin nasıl geldiğini, nasıl eğitildiğini sordu. Temizel, kurumların denetlenmesi halinde işin daha iyi yapılacağını bildirdi.

AK Parti Antalya Milletvekili İbrahim Aydın, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının, soydaş ve akraba topluluklarına yönelik çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, bu çalışmalardan bazıları hakkında bilgi verdi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, TÜRGEV, Ensar Vakfı, Birlik Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti gibi bazı vakıfların, "devlet tarafından abartılı şekilde desteklendiğini" savundu.

Yıldırım, sadece sınır kapılarını açarak mültecilerin trajedisini sona erdiremediklerini ifade etti. Yıldırım, mülteci kamplarından fuhuş pazarına sunulan kadınların, parayla evliliklerin olduğuna yönelik Mazlum-Der raporunu okuduğunda, çok üzüldüğünü söyledi.

Kürdoloji mezunlarının formasyon aldığını, ancak atanamadığını ifade eden Yıldırım, Kürt dilinin seçmeli olarak okutulduğunu ve muhasebe mezununun bile bu derslere girdiğini belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "Dedelerim, kendilerini Osmanlı vatandaşı hissederdi çünkü bir ayrımcılık yoktu. Hangi kimlikten olursa olsun kendini Osmanlı vatandaşı hissederdi" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'a, "Bir yadan HDP, PKK'ya kızıyorsunuz ama Dolmabahçe'ye geri dönüş mü var?" diye sordu.