28 Şubat davasında şok sözler !

28 Şubat davasında şok sözler !

28 Şubat davasının 80. duruşmasında Kadir Sarmusak şok itiraflarda bulundu.

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 80. duruşmasının görülmesine devam ediliyor.

 

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 80. duruşmasının görülmesine devam ediliyor. O dönemde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda onbaşı rütbesi ile askerlik görevini yapan Mehmet Kadir Sarmusak, karargah içinde dinleme yaptıklarını açıkladı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’nın talimatı ile belge hazırladıkları bilgisini veren Sarmusak, diğer kuvvet komutanlıklarından da kendilerine bilgi geldiğini söyledi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Çetin Doğan ve Çevik Bir başta olmak üzere çok sayıda sanık, sanık avukatları ve izleyici katılıyor. Davanın bugünkü duruşmasında o dönemde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda onbaşı rütbesi ile askerlik görevini yapan Mehmet Kadir Sarmusak ve kendisine gelen askeri gizli belgeleri savcılık makamına teslim eden Yüksek Askeri Şura kararı ile ordudan atılan Tamer Tatar’ın tanık olarak ifadesi alındı.

İlk olarak ifade veren Mehmet Kadir Sarmusak, o dönemde Deniz Kuvvetleri Komutanlığıİstihbarat Daire Başkanlığı’nda görevli olduğunu hatırlattı. Askerlik görevi yaptığı yerdeki belgelerin dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya’nın talimatı ile hazırlandığını kaydeden Sarmusak, “Bu belgeler Batı Çalışma Grubu belgeleriydi. Bu belgelerin haricinde şahısların sorgulanma belgeleri vardı. Genelkurmay’a gitmesi gereken belgeler bize gelirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Dairesi İstihbarata Karşı Koyma Şube Müdürü Albay Mehmet Aygüner tarafından Erkaya’ya arz edilirdi.” ifadelerini kullandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na diğer kuvvet komutanlıklarından bilgi geldiğini vurgulayan Sarmusak, “Hükümetin yıkılma aşamasında karargâhımız faal haldeydi. Karargâh içerisinde Mehmet Aygüner’in talimatı ile karargah savcısını dinledik. Bazı rütbeli kişileri de dinledik. Elimizdeki teknoloji sadece karargâh içini dinlemeye yetiyordu, dışarıdan başka bir birimi dinlemeye elverişli değildi.” dedi.Kendisine gelen askeri gizli belgeleri savcılık makamına teslim eden Tamer Tatar, 1997’de Yüksek Askeri Şura kararı ile görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Görevden uzaklaştırma nedeni olarak disiplinsizlik olarak kendisine bildirildiğini belirten Tatar, kendisine iki ayrı kargonun gönderildiğini kaydetti. İlk kargonun Ahmet Yılmaz isimli biri tarafından Ankara Yenimahalle’den gönderildiğini dile getiren Tatar, kargoyu açtığında gizli ibareli belgeler gördüğünü ve belgeleri Beşiktaş Adliyesi’ne teslim ettiğini aktardı. İkinci kargoyu kendisine kimin gönderdiğini hatırlamadığını ileri süren Tatar, ikinci kargodaki belgeleri de soruşturmayı yürüten savcı Kemal Çetin’e teslim ettiğini ifade etti.

Daha önce huzurda tanık olarak huzurda dinlenmesi kararı verilen dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, sağlık mazereti sunarak duruşmaya katılmadı. Ayrıca tanık olarak ifadeye çağrılan Mesut Yılmaz da mazeret bildirerek duruşmaya katılamayacağını bildirdi. Avukatların taleplerini alan mahkeme ara kararlarını açıklayacak.