4 BAKAN İÇİN KARAR VERİLDİ

4 BAKAN İÇİN KARAR VERİLDİ

Meclis Soruşturma Komisyonu toplantısından eski bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi reddedildi.

HABER3.COM // 17 ve 25 Aralık 2014 operasyonlarında isimleri geçen İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan’a sevk edilip edilmemesine ilişkin karar çıktı. 

Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan'ın, "rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma" suçlamalarına ilişkin son kararını vermek üzere toplandı.

5'E KARŞI 9 OY

TBMM Soruşturma Komisyonu'nun 5'e karşı 9 oyla, dört eski bakanın sevkine gerek görmedi.

Komisyon'da AKP'nin 9 üyesi vardı. Komisyondan Yüce Divan kararı çıkması için en az sekiz oy gerekiyordu.

Komisyon Başkanı Hakkı Köylü yaptığı ilk açıklamada ''Oylama açıktı. Herkes görüşünü açıkladı, oyunu verdi. Her iddia her isim tartışıldı ona göre oy kullanıldı'' dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yüce Divan konusundaki kararını veren Soruşturma Komisyonu’nun çalışma süresi 9 Ocak’ta sona erecek. Komisyonun, çalışmalarla ilgili raporunu bu tarihe kadar Meclis Başkanlığı’na sunması gerekiyor.

Rapor bu tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da ele alınacak. Buna göre, raporun en geç 29 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek. Komisyonun, Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları Genel Kurul’da Yüce Divan oylamasından kurtaramayacak. Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da nihai Yüce Divan oylaması yapılacak. Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi, en az 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması ile mümkün olacak. Bunun için en az 52 AKP milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.

KOMİSYON BAŞKANI'NDAN KARAR SONRASI İLK AÇIKLAMA !

4 BAKAN İÇİN KARAR VERİLDİ - Resim : 1

TBMM yolsuzlukları Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü 4 eski bakanla ilgili karar sonrası gazetecilere açıklama yaptı.

BASIN MENSUPLARINDAN YOĞUN İLGİ

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sırasında sinyal kesiciler kullanıldı. Komisyon toplantısının yapıldığı koridora gazeteciler yaklaştırılmadı. Görüntü ve fotoğraf alınmasının yasak olduğu Meclis koridorunda komisyon sürecini sadece muhabirlerin takip etmesine izin verildi. Yaklaşık 50 muhabir, komisyon toplantısının yakınındaki Başbakanlık makamının bulunduğu koridorda uzun süre açıklanacak kararı bekledi.

1813941.jpg

Toplantının ardından açıklama yapan Komisyon Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger komisyonda oy çokluğuyla 4 eski bakanın "Yüce Divan’a sevk edilmemesi" yönünde karar alındığını açıkladı. Aksünger, komisyonda 5’e karşı 9 oyla "Yüce Divan" kararı reddedildiğini belirtti.

NİHAİ KARARI MECLİS GENEL KURULU VERECEK

Bakanlar hakkında 245 gündür soruşturma yürüten Komisyon’dan çıkacak karar her ne kadar yol gösterici olsa da 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevki konusunda son kararı Meclis Genel Kurulu verecek. Nihai karar Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylamayla belli olacak. Genel Kurul’un eski bakanlar hakkındaki oylamayın en geç 29 Ocak 2015 tarihine kadar gerçekleştirmek zorunda.

TESADÜFÜN BU KADARI !

AYIN 19'UNA KADAR GENEL KURUL'DA ELE ALINACAK

Rapor Meclis Başkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından da Genel Kurul gündemine gelecek. Meclis İçtüzüğü komisyon raporunun Meclis Başkanlığı’na verildiği tarihten itibaren 10 gün içinde bastırılıp dağıtılmasını öngörüyor. 

Rapor dağıtıldıktan sonraki 10 gün içinde de Genel Kurul’da ele alınacak. Muhalefet, eski bakanların Yüce Divan’a sevki yönünde önerge verecek. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Genel Kurul’da bu yönde bir önerge vereceklerini açıkladı. Genel Kurul’daki oylama ise gizli yapılacak.  

GENEL KURUL'DA SÖZ HAKKI AKP'DE

Meclis İçtüzüğüne göre Meclis Soruşturması ile ilgili siyasi partiler grup kararı alamıyor. Ancak Meclis Soruşturma Komisyonu’ndan çıkan kararın AK Parti’nin genel tavrı konusunda belirleyici olması bekleniyor. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli Trabzon’da yaptığı açıklamada dört eski bakan hakkında Genel Kurul’da yapılacak oylamada komisyon kararına uyacağını söyledi.

BÜLENT ARINÇ'TAN YÜCE DİVAN AÇIKLAMASI

KOMİSYON'DA KİMİN KAÇ ÜYESİ VAR?

Komisyon'da AK Parti'den 9, CHP'den 4, MHP'den bir üye yer alıyor. HDP, daha önce Komisyon'dan çekilmişti. Komisyon, salt çoğunlukla toplanıp karar alıyor. 

NEYLE SUÇLANIYORLARDI ?

EGEMEN BAĞIŞ: Zarrab’ın otel kiralama girişimi, yakınlarına vize alınmasına aracılık etmek. Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

MUAMMER GÜLER: Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı sağlamak ve koruma polisi vermek. Zarrab’ın yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda bazı işlemler gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Bu eylemler arasında şunlar yer aldı: Bazı menfaatler karşılığında kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmak. İmar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummak ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamak. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için aracılık etmek.

ZAFER ÇAĞLAYAN: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

TBMM'de dört eski Bakan hakkındaki soruşturma komisyonu toplantısı saat 14:00'da başladı. Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki kritik oylama gizli oturumla yapıldı. Komisyonun bulunduğu salonun olduğu koridora komisyon üyelerinden başka kimse alınmadı.

İTİRAZ EDİLMİŞTİ 

Meclis Soruşturma Komisyonu'nda "yolsuzluk ve rüşvet suçlaması" yöneltilen 4 eski bakanla ilgili oylama bugün yapılacak. Bakanların Yüce Divan'a gidip gitmeyeceklerine yönelik oylama kararının 22 Aralık'ta çıkması bekleniyordu. Ancak, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan bilirkişinin mal varlıklarıyla ilgili raporuna itiraz etmişti.

Bilirkişinin teknik incelemeyi 5 Ocak tarihine kadar yapabileceğini söylemesi üzerine erteleme kararı alınmıştı.

3 eski bakan, geçen hafta komisyona yeni belgeler gönderdi ve rapora ilişkin itirazlarını genişletti.

Bu nedenle bilirkişinin pazartesi günkü toplantıda yeni bir rapor sunması bekleniyor. Muhalefet 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmasını istiyor. AK Partili üyelerin Yüce Divan oylamasında nasıl karar verecekleri ise merak konusu.