AK Parti başkanlık sisteminde ısrar ediyor !

AK Parti başkanlık sisteminde ısrar ediyor !

Erdoğan’ın ‘400 vekil’ söylemiyle 7 Haziran’a damga vuran başkanlık sistemi tartışması AK Parti seçim beyannamesine tekrar girdi..

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ak Parti’nin seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin olacağını açıkladı. Kurtulmuş, Ankara’daki milletvekili adaylarının tanıtım toplantısında gazetecilerin seçim beyannamesi ve başkanlık sistemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Cımbızla çekip almayın

Seçim beyannamesi üzerinde çok titiz bir şekilde çalışıldığını söyleyen Kurtulmuş ‘Başkanlık sistemini tek başına başkanlık sistemi olarak ele almadık. Başkanlık sistemi Türkiye’de daha iyi, daha yönetebilir bir yönetim sisteminin olabilmesi için, etkin bir yönetimin olabilmesi için gündeme getirilecek çok fazla konudan sadece bir tanesi. Oradan cımbızla başkanlık sistemini çekip alarak Türkiye’de etkin bir yönetim sisteminin, Türkiye’de daha iyi işleyen bir demokrasinin oluşmasını sağlamak mümkün değil” diye konuştu. Kurtulmuş, şöyle devam etti:

Teklif olarak gelebilir

‘Türkiye siyasetinin üzerine düşen temel sorumluluk 12 Eylül’ün bu antidemokratik sistemini kaldırıp atmaktır. Bu sistemin içerisinde etkin bir yönetim modelinin kurulması da yer alıyor. Bu etkin yönetim modelinin kurulabilmesi için başkanlık sistemi bir teklif olarak getirilebilir, gündeme getirilebilir. Bu asla şahıslarla ilgili bir mesele değildir.’

Mesele şahıslarla değil

‘Israrla söylediğimiz bir şeyi bu vesileyle bir kere daha tekrarlamak istiyorum, bu mesele Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanımızın şahsıyla ilgili bir mesele değil. Biz ve Cumhurbaşkanımız da Türkiye’nin meselelerini fani insanlar üzerinden tartışmayız, bu topraklarda bu millet kıyamete kadar inşallah yaşayacak. Biz baki olan kıyamete kadar var olacak olan bu milletin daha ileriye gitmesi için yönetim bakımından da siyaset bakımından da tekliflerimizi yaparız. Başkanlık sistemi bunlardan sadece bir tanesi.” Ak Parti’nin 7 Haziran’daki seçim beyannamesinin 6 ana başlığından birincisi ‘Demokratikleşme ve Yeni Anayasal Sistem’ olmuştu.

Kokuşmuş sistemle gidilmez

Ak Parti İstanbul milletvekili adayı Burhan Kuzu gönlünden başkanlık modeli geçtiğini söyledi: Zaten Türkiye bu rezil ortama gelmesin diye başkanlık modeli savunuluyor. 40 yıldır emeğimi verdim bu işe. Ölene kadar savunurum bunu. Biz görmeyiz ama bundan sonraki nesiller bu modele geçmeden Türkiye’yi kurtaramaz, açık söylüyorum. Türkiye, koalisyonla hiçbir yere varamaz. Kokuşmuş İngiliz sistemi, parlamenter model hiçbir yere gidemez. Bunu yüz bin kere söyledim, bir daha söylüyorum. Bu seçimde öyle bir imkan doğar mı doğmaz mı onu bilemem. Seçim beyannamesinde alır mı almaz mı, bilemem.

Başkanlık sistemi şart değil

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan’ın ‘400 vekil istiyorum’ sözleriyle başlayan ve 7 Haziran seçimine damga vuran başkanlık sistemi için konuştu: Başkanlık sistemi bizim olmazsa olmazımız değildir. Başkanlık sistemine inanan arkadaşlarımız da var kendi içimizde, başkanlık sistemi yerine şu andaki sistemin daha da güçlendirilmesine inanan arkadaşlarımız da var. Ak Parti illa bir şey dayatmıyor, hiçbir zaman da dayatmamıştır. Başkanlık sisteminde hiçbir zaman ısrarcı olmadık.