Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı

Ak Parti Tbmm Grup Toplantısı

Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (4)- "Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin iyi kurgulandığı, toplumsal çeşitliliği dikkate alan, bu çerçevede de başkanlık sistemini öngören anayasa için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu çalışma

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin iyi kurgulandığı, toplumsal çeşitliliği dikkate alan, bu çerçevede de başkanlık sistemini öngören anayasa için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu çalışmalarda önemli bir aşamayı katettik." dedi.

Partisinin Grup Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, önümüzdeki 3 ayda, iktidarlarının 6'ncı ayının sonunda tamamlamayı planladıkları reformlar hakkında bilgi verdi.

Demokratikleşme alanında ülke genelinde ideal yargılama sürelerinin belirlenmesi, temyiz mahkemelerinin alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetiminin ötesine taşan yetkilerinin sınırlandırılması, iş uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu hele getirilmesini sağlayıcı şekilde iş mahkemelerinin yapısı ve işleyişinin gözden geçirilmesine ilişkin çalışmaların tamamlanma aşamasına gelindiğini anlatan Davutoğlu, bunların geçen sene 17 Nisan'da açıkladıkları yargı reformunun ana unsurları olduğunu, 7 Haziran seçimleri nedeniyle gecikme olsa da hepsinin hayata geçirileceğini söyledi.

Davutoğlu, kamu yönetimi alanında da kamu hizmetlerinin adil, etkili, verimli, süratle ve kaliteli sunumlarını sağlayıcı şekilde kurumlar arası yetki mükerrerliliklerinin kaldırılması, bürokrasinin azaltılması, siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun yaşanan tecrübeler ışığında gözden geçirilmesi, kalkınma ajansları, bölge kalkınma idareleri ve yatırım destek ofislerinin daha etkin hale getirilmesine yönelik çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

- Sağlık reformu

Eğitim alanında ise Yükseköğretim Kanunu'nun hazırlanması, Yükseköğretim Kalite Kurulunun oluşturulması, Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi'nin hayata geçirilmesi, eğitim fakültelerinin yeniden yapılandırılması çalışmalarının 3 ay içinde tamamlanacağını bildiren Davutoğlu, sağlık hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini daha da artırmak amacıyla koruyucu halk sağlığı hizmetleri ve aile hekimliği uygulamasını bütünleşik şekilde yeniden yapılandıran yasal düzenlemeleri tamamlayacaklarını söyledi. Davutoğlu "Sağık alanında büyük devrimlere imza atmış olan AK Parti iktidarları, yeni şartlara uyum gösterecek bir sağlık reformunu da hayata geçirecek. Özellikle sağlık turizminin en etkin şekilde devreye girmesine gayret sarf edeceğiz." dedi.

Uyuşturucuyla daha etkin mücadele edebilmek için çalışmalarını tamamladıklarını dile getiren Davutoğlu gerek güvenlik önlemlerinin artırılması gerekse rehabilitasyon hizmetlerine erişim noktasında daha etkin yapıya geçileceğini söyledi. Davutoğlu, "Uyuşturucu maddelerin yasadışı imal, ticaret ve kullanımıyla mücadelede görev alan kamu görevlilerinin ödül mekanizmasını iyileştiriyoruz." diye konuştu.

Davutoğlu, kamu maliyesi alanında Vergi Usul Kanunu'nun güncellenmesi, vergi beyannameleri ile sosyal güvenlik bildirgelerinin birleştirilmesi, mali mevzuatta yer alan dönemsel artışların belirli göstergeye bağlanması çalışmalarının devam ettiğini, gümrüklerde belge ve onaya ilişkin işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayacak tek pencere sisteminin uygulamaya konulmasına yönelik çalışmalarda da son aşamaya geldiklerini kaydetti.

İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik olarak yatırımlarda bürokrasinin azaltılması, uluslararası doğrudan sermayenin ülkeye çekilmesi, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme, turkuaz kart sisteminin oluşturulması, yurt dışında yaşanan nitelikli insan gücünün Türkiye'ye kazandırılması, araştırma projelerinde yabancı uzman çalıştırılmasının kolaylaştırılması ve mevcut vergi mevzuatı gözden geçirilerek enerji verimliliğinin teşvik edilmesi çalışmalarını da 3 ayda tamamlayacaklarını söyledi.

- "Türkiye Uzay Ajansını kuruyoruz"

"Bütün bunları taçlandıran bir adımı da inşallah önümüzdeki dönemde atıyoruz. Türkiye'de teknolojinin geldiği aşamayı gösterecek şekilde 3 ay içinde Türkiye Uzay Ajansını inşallah kuruyoruz." diyen Davutoğlu, 3 ayda bahsettiği düzenlemeleri ve sözünü verdikleri diğer konulardaki çalışmaları bitirip milletin huzuruna çıkmayı planladıklarını ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu düzenlemelerin tamamını milletimize söz verdiğimiz şekilde hayata geçireceğiz. Ülkemizin öncelikleri ve ihtiyaçları doğrultusunda yapmamız gerekenleri mutlaka yapacağız. Bu sözlerimizi yerine getirirken, bir yandan da vize muafiyeti çerçevesinde gerekli olan 72 maddenin 43'ü ile ilgili işlemleri tamamladık. Büyük ölçüde iyi bir mesafe aldık. Vatandaşlarımızı Avrupa ülkelerine vizesiz seyahat imkanına kavuşturacak, geri kalan düzenlemeleri de en kısa sürede tamamlayacağız. İnşallah bunlar Meclis'te engellenmez ve muhalefet partileri olumsuz tutum takınmazsa geri kalan yasal şartlar da yerine getirildiğinde haziran ayından itibaren vatandaşlarımız ellerinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, gönüllerinde al bayrak sevdasıyla Avrupa'nın her yerine hiçbir sorgu sual olmadan başı dik şekilde gidecekler."

- Yeni anayasa

Davutoğlu, her hafta vurguladığı bir konuya işaret ederek, milletin kendilerinden en büyük beklentisinin yeni anayasa olduğunu hatırlattı.

Hem bugüne kadar yaptıkları hem de yapacakları düzenlemeleri taçlandıracak en önemli değişikliğin millete yakışır, özgürlükçü, millet eliyle yazılmış anayasa olduğuna işaret eden Davutoğlu, ancak muhalefetin tavrı nedeniyle istedikleri hızla ilerleyemediklerini, uzlaşma ve diyalog kanallarını açık tutmalarına, hatta bu isimle bir komisyon kurulmasına rağmen muhalefet partilerinin, özellikle CHP'nin, kendi seçmenine verdiği yeni anayasa sözünden geri adım attığını söyledi.

Davutoğlu, AK Parti olarak tüm Türkiye'nin üzerinde ittifak yaptığı bir anayasayı yapmaktan, millete olan borçlarını ödemekten geri durmayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ne diyoruz? Biz söz verdik mi yaparız. İnşallah bir gün anayasa için de milli, özgürlükçü, insan onuruna yakışır bir anayasayı da geçirdiğimizde milletimize çıkıp diyeceğiz ki 'Söz verdik ve yeni anayasayı da yaptık.' Yeni anayasa bir yıllık programımız içindeydi. Çünkü zihnimizdeki takvimde altı ay komisyon çalışmaları sürecekti ama komisyon çalışmaları erken tamamlandığı için biz de takvimi revize ettik, en kısa sürede milletimizin özlediği, insan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini genişleten, milleti değil devleti tanımlayan bir anayasa ile ilgili çalışmalarımızı da tamamlayacağız.

Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin iyi kurgulandığı, toplumsal çeşitliliği dikkate alan, bu çerçevede de başkanlık sistemini öngören anayasa için çalışmalarımızı sürdürüyoruz, bu çalışmalarda önemli bir aşamayı da katettik. Partimiz bünyesinde çok önemli istişarelerde bulunduk. AK Parti bünyesinde oluşturduğumuz Anayasa Komisyonu, bir yandan siyaset ve akademi dünyasıyla verimli istişareler yürütürken, bir yandan da yazım sürecini yürütecek. Ar-Ge birimimiz de eş zamanlı olarak, kamuoyuna yönelik çalışmaları koordine edecek."

Davutoğlu, yazım çalışmalarını kısa sürede tamamlamayı planladıklarını dile getirerek, belli bir olgunluğa ulaştığı zaman da kamuoyu ile paylaşacaklarını ve Anayasa Komisyonuna sunacaklarını bildirdi. Davutoğlu "Allah'ın izniyle Meclis'imizden aldığımız vize sonrasında, milletimizin huzuruna çıkarak yeni anayasa için vatandaşlarımızın onayını isteyeceğiz. Hedefimiz kısa bir gelecekte Türkiye'ye sivil ve özgürlükçü yeni anayasayı kazandırmaktır. Türkiye'nin daha müreffeh, daha demokratik ve daha güçlü ülkesi olması için elimizden gelen her şeyi en doğru şekilde yapmanın çabası içinde olacağız." dedi.

- "Geçmişte millete reva görülen hizmet kalitesi ve vesayetçi anlayış tarihe karıştı"

Milletin, bu millet için her şeyini ortaya koyarak çalışan kendi dava adamlarını hiçbir zaman yalnız bırakmadığını söyleyen Davutoğlu, geçmişte millete reva görülen hizmet kalitesi ve vesayetçi anlayışın artık tarihe karıştığını vurguladı.

"Şimdiki mücadelemiz ise bu hizmetleri daha üst düzeye çıkartmak, Türkiye'yi sadece bölgesel değil küresel bir güç yapmaktır. AK Parti artık geçmiş dönemlerin kötü hizmetleriyle değil kendi gerçekleştirdiği üstün hizmetlerle yarışıyor." diyen Davutoğlu, bunlara da asla yeterli demeyeceklerini, gelişen ve değişen ihtiyaçlara göre daha iyi üretip, hizmet vermek için çaba gösterdiklerini aktardı.

Davutoğlu, devletlerin ve hükümetlerin ancak ve ancak millete hizmet ettikleri zaman varlıklarını koruyabileceklerine dikkati çekerek, "AK Parti'nin, siyasetinin hareket noktası budur; hedefi, menzili, gayesi amacı budur. Allah bu ülkeye hizmetten bizi alıkoymasın. Allah birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Allah, dün Şanlıurfa'da gördüğüm, fitne ateşine karşı kardeşlik aşkını bütün ülkemize yaysın ve milletimizi geleceğe en kararlı ve güçlü şekilde yürüten AK Parti kadrolarına güç versin. Allah yolumuzu hayırlı eylesin." diyerek sözlerini tamamladı.

(Bitti)