BBP’den yüzde 7’lik seçim barajına itiraz

BBP’den yüzde 7’lik seçim barajına itiraz
Güncelleme:

Cumhur ittifakı'nda yer alan Büyük Birlik Partisi (BBP) ortaklarının seçim barajı uzlaşmasına karşı çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘yüzde 7′yi işaret etmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bu rakamın ‘tescillendiği’ni duyurmuştu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de baraj hakkında, ”‘Cumhur ittifakı’nın yaklaşımı budur” demişti.

 BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Başkanlıkla yönetilen hangi ülkede baraj var? Başkanlık sisteminde baraj olmamalı” dedi.

Partisinin AK Parti’ye, barajın kaldırılması ya da en fazla yüzde 3 olması önerisini ilettiğini belirten Destici, “Baraj konusunda yüzde 5 üzerinde mutabakat vardı, yüzde 7’ye yükseltildi. Meclis açılana kadar tekrar görüşüp fikirlerimizi dile getireceğiz” dedi.

‘İttifakta çatırdama olmaz’

Barajın sıfırlanması talebini demokrasi temsilde adaletin sağlanması için istediklerini belirten Destici, her ne kadar barajın sıfırlanması konusunda ısrarlarını sürdürecek olsalar da bu durumun ittifakta bir kriz yaratmayacağı görüşünde: “Sistemi değiştirdiysek, Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu’nun da değişmesi lazım, uyum yasasından kastedilen budur. Sıfırlanması lazım, olmuyorsa da azami yüzde 3 diyoruz. Tabii neticede 3 parti arasında görüşülen bir şey. Dolayısıyla ittifakın iki partisi yani çoğunluk uzlaştıysa, buna saygı duyarız ama biz kendi fikrimizi de söyleriz. Bu ittifakın çatırdadığı ya da ittifak içinde bir kriz anlamına gelmez. Yani bizim ittifakımız devam ediyor. İttifak zaten barajı geçtiği için ittifak içinde bir baraj da olmadığına göre bizim açımızdan bir problem yok.”