CHP ve MHP'den dokunulmazlık cevabı

CHP ve MHP'den dokunulmazlık cevabı

Ankara'da dokunulmazlıklarla ilgili görüşme trafiği sürerken CHP ve MHP'den açıklama geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlık dosyaları ile ilgili muhalefet partileriyle bir araya geliyor. İlk olarak CHP ile görüşen Bostancı, ardından MHP ve HDP ile de görüşecek. Ankara'da baş döndüren bir 'dokunulmazlık' trafiği yaşanırken, CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan, Davutoğlu'nun dokunulmazlık restine cevap geldi. CHP'li Levent Gök ve MHP'li Oktay Vural da AK Parti görüşmesi sonrası açıklama yaptı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN DAVUTOĞLU'NA CEVAP

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Davutoğlu'nun ''Meclis'te fezlekesi olan vekillerin dokunulmazlıklarını kaldıralım'' teklifine yanıt verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Kalıcı değişiklik yapalım. Çifte standartı kaldıralım. Sayın Davutoğlu'na açık çağrı yapıyorum. Madem anayasayı değiştireceğiz, Anayasa'nın 83. maddesini değiştirelim. Kürsü dokunulmazlığı haricinde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım. Ahlaki olan budur" dedi.

İLK OLARAK CHP İLE GÖRÜŞTÜ

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunu tartışmak için CHP Parti Grup Başkanvekili Levent Gök ile bir araya geldi. Görüşmede Bostancı'ya AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de eşlik etti.

"ÖNERİLERİNİ KURULLARIMIZDA GÖRÜŞECEĞİZ"

"Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı merciine aktarılmasına ilişkindir."

"TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Gök, CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde, daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliğe, parti programı ve seçim beyannamelerinde yer verdiklerini söyledi.

CHP'nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, öteden beri kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade ettiklerini belirtti.

Gök, "Kürsü dokunulmazlığı bütün suçlardan dolayı milletvekillerinin, herkes gibi yargı önünde hesap vermesini savunan bir partiyiz. Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik.

Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek kendileriyle tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. AK Parti'nin getirdiği bu öneriyi, derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Getirilen öneriyi, Genel Başkanıma ve MYK üyelerine birazdan ileteceğim. Onların da yapacağı değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız." diye konuştu.

Tekrar ne zaman bir araya gelineceğinin sorulmasına Gök, "Sanırım hafta başında, pazartesi ya da salı günü, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız." karşılığını verdi.

MHP'NİN ÖNCELİĞİ TERÖRLE İLGİLİ OLAN FEZLEKELER

MHP ile AK Parti arasındaki görüşme 15.00'te yaptı. MHP adına açıklamayı Oktay Vural yaptı. Açıklamasında, ''Türkiye terörle mücadele ederken, siyasi olarak da bu mücadelede yargıya destek olmak amacıyla terörle ilgili olan fezlekelerle ilgili milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik bir irade beyanını parlamentoda yapalım. Buna paralel olarak da dokunulmazlığın kalıcı olarak sınırlandırılmasına yönelik bir anayasa değişikliğini de parlamentodan geçirelim'' dedik.

DAVUTOĞLU "HODRİ MEYDAN" DEMİŞTİ

Dün sürpriz bir çıkış yapan Başbakan Davutoğlu, "Öyle bir hava estirmeye çalıştılar ki AK Parti dokunulmazlıkları kaldırmaktan çekiniyor. Özellikle Kılıçdaroğlu'na söylüyorum, evet gelin hep birlikte dokunulmazlıkları kaldıralım. Meclis'te bekleyen 506 dokunulmazlık fezlekesini Meclis'e getirmeye hazırız. Madem ki meydan okudunuz, ben de hodri meydan diyorum." demişti