CHP'de ön seçim bilmecesi !

CHP'de ön seçim bilmecesi !

Erken seçim ihtimalinin artması CHP’de milletvekili aday yöntemini tartışmaya açtı.

Kongre takvimini işleten CHP’de parti içi yarışın erken seçim çalışmalarını etkileyeceği düşüncesiyle delege seçimlerinin durdurulması gündeme geldi ama bundan vazgeçildi. Olası erken seçimde milletvekili adaylarının hangi yöntemle belirleneceği tartışması yükseldi.

CHP, 7 Haziran seçimindeki önseçim sonucunu uygulayıp uygulayamayacağı konusunda Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) görüş sordu. YSK, “Ön seçim yapın” derse ya kurultay toplanacak, önseçimi şart koşan o madde değişecek ya da ön seçim yapılacak. CHP’de ağırlıklı görüş, bu seçimin tekrar değil yeni bir seçim olduğu ve önseçimin yapılmasından yana. 

 ‘Adil olmaz’

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Kongre sürecindeki parti kendi içinde yarışıyor bir de önseçim yapılırsa bu yarış daha da keskinleşecek. Bu koşullar erken seçim için sahada gösterilecek hızı ve enerjiyi kesebilir” derken, Musa Çam ise “Büyük emek verdiler, önseçimden çıktılar, hiç milletvekilliği yapamadan yeniden önseçime girmelerinin adil olmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
 
Seçim güvenliği hamlesi

 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise seçimlerde güvenirlilik, şeffaflık kriterlerinin tespit edilmesi, YSK’nın faaliyetlerinin denetlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Tanrıkulu, önergesinin gerekçesinde şunları kaydetti:
 
“Seçimlerdeki usulsüzlükler, itirazlar, iddialar ıslak imzalı sandık sonuç tutanakları ve oy torbaları ilçe seçim kuruluna ulaştırılmasına kadar ki süreç içerisinde meydana gelmektedir. Sandık sonuç tutanaklarının tarayıcıdan geçirilerek yayınlanması seçimlerin sağlıklı bir zeminde gerçekleşmesi elzemdir.”