Cumhurbaşkanlığı'na bir yetki daha!

Cumhurbaşkanlığı'na bir yetki daha!
Güncelleme:

Yargı kararı bulunmadan İçişleri Bakanı’na dernek kapatma, Cumhurbaşkanı’na ise malvarlığı dondurma yetkisi veren torba düzenleme, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

“Kitle imha silahlarının yayılmasının ve finansmanının önlenmesine ilişkin torba kanun teklifi”nin TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Cumhurbaşkanı’na ve İçişleri Bakanı’na ‘olağanüstü’ yetkiler verecek düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin bu hafta tamamlanması planlanıyor.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) kararları kapsamında hazırlandığı öne sürülen teklifin yasalaşması durumunda, Cumhurbaşkanı kararıyla BMGK’nin yaptırımına uğrayan ya da “dolaylı olarak yaptırıma uğrayan tarafından yönlendirilen” hesaplar dondurulabilecek, malvarlığına el konulabilecek. İçişleri Bakanı ise çeşitli soruşturmaların açılması durumunda dernek kapatabilecek, kayyum atayabilecek ya da dernek yöneticilerini görevden alabilecek. Yardım toplamaya da sınırlama getirilecek.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR

Teklife karşı muhalefet şerhi hazırlayan CHP, “Teklif, Anayasal güvencede olan hak ve özgürlükleri kısıtlar niteliktedir” tespitini yaptı. İktidara verilecek yetkilerin kapsamının belirsiz olduğu vurgulanan muhalefet şerhinde, İçişleri Bakanı’nın dernek kapatma yetkisine de itiraz edildi. CHP’nin TBMM Adalet Komisyonu üyesi milletvekilleri tarafından kaleme alınan şerhte şu ifadelere yer verildi:

“Düzenlemeyle İçişleri Bakanı’na tanınan kapsamı belirsiz yetki, dernek özgürlüğünün keyfî şekilde sınırlanmasına yol açacaktır. Bu düzenleme, OHAL KHK’leri ile dernek kapatılmasının ardından iki senelik boşluğu dolduracak kanuni bir düzenlemedir. Dernek organlarında görev alan birinin hangi kanun kapsamında olursa olsun hakkında kovuşturma yürütülmesi veya hakkında mahkumiyet kurulmuş olması dahi derneğe yönelik meşru bir gerekçe değildir. Suçun şahsiliği ilkesine aykırı bu düzenleme ölçülü olmamakla birlikte hukuk devleti ilkesine de aykırıdır. Öngörülen yeni sınırlama ve yasaklar, malvarlığına el koymaya süreçlerindeki keyfilik ve hukuksuzluklar, teklifin sorunlara çözümden öte yeni sorunlara kaynaklık edeceği ve özellikle hukuk güvenliği açısından uygulamada telafisi zor zararlara yol açacağı kesindir. Teklif, Anayasa’nın giriş kısmındaki demokratik hukuk devleti ile eşitlik ilkesine, yargı erkinin kullanılmasına, mülkiyet hakkına ve masumiyet karinesine aykırılıklar taşımaktadır.”

TOPLUMSAL YAPI HEDEF ALINIYOR

HDP’li milletvekillerinin muhalefet şerhinde teklifin, ‘kabul edilemez’ olduğu bildirildi. İktidarın kendi bekasını düşünerek bu düzenlemeyi hazırladığı vurgulanan muhalefet şerhinde, “İktidar, toplumsal yapıyı hedef alan niyetlerini ortaya koymaktadır” denildi.

Teklifte Anayasa’ya aykırı çok sayıda maddenin bulunduğunu bildiren HDP’li milletvekilleri, İçişleri Bakanı’na verilen yetkilere dikkati çekerek, “Örgütlenme özgürlüğü ve onun bir alt türü olan dernek hakkı, Anayasa kapsamında demokratik yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak görüldüğünden bu hakka getirilecek sınırlandırmaların demokratik toplumda gerekli olup olmadığı sıkı denetim altındadır. Söz konusu yasa teklifi, bu bağlamda dernek kurma ve örgütlenme özgürlüğüne ciddi müdahale teşkil ettiğinden Anayasa’ya aykırılık teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Birgün