Erdoğan: ''3 ay süresince OHAL ilan edildi''

Erdoğan: ''3 ay süresince OHAL ilan edildi''

Tarihi günde MGK toplantısının ardından gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 ay süresince tüm Türkiye'de OHAL ilan edildi.

Tarihi günde MGK toplantısının ardından Bakanlar Kurulu toplantısı da sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kameralar karşısına geçerek Türkiye genelinde 3 ay süresince olağanüstü hal ilan edldiğini açıkladı. Erdoğan, bu uygulamanın kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı olmadığının altını çizdi: "Tam tersine bu, değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları;

Ülkemizin ve milletimizin silahlı kuvvetlerimiz içinde yuvalanmış bir grup darbe girişimi başlatmıştır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, MİT yerleşkesi, Boğaziçi köprüsü yoğun saldırı altında kalmıştır.  Uçaklarla, helikopterlerle devlete saldırdılar. Darbe girişimi amacına ulaşamadı. Milletimizin cesurca duruşu bu teşebbüsün amacına ulaşmasını engellemiştir.

Asker elbisesi giymiş teröristler karşısında duran halkımız gece boyunca destan yazmıştır. Vatandaşlarımızı gözlerinin önlerinde onlarca kişi vurulup şehit olurken, yaralanan kardeşlerimiz onları taşımıştır. Tarihimizde ilk kez girişimi millet durdurmuştur. Ülkemiz tarihinde bir silahlı darbe girişimi halk tarafından bozguna uğratıldı. Darbe girişimine bulunanların açtıkları ateş sonrası 246 masum insan hayatını kaybetmiştir.

Bu vesileyle şehitlerimize Allah’tan rahmet yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı diliyorum.

Darbe girişimleri haber alındığından itibaren tüm arkadaşlarımızla yakın temas halinde olduk. Milletimizin dirayeti sayesinde ertesi akşam olmadan tamamen bertaraf oldu. Önce MGK’yı ardından Bakanlar Kurulu’nu topladık.

"3 AY SÜREYLE OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ"

Ülkemizde 127.maddesi uyarınca Olağanüstü Hal ilan edilmesini hükümetimize tavsiye etme kararı aldık. Bakanlar Kurulu kararıyla 3 ay süreyle Olağanüstü Hal ilan edilmesini uygun gördük.

Olağanüstü Hal demokrasiye karşı değildir. Yaşadığımız darbe girişimi, kimlerin demokrasi yanında, kimlerin diktatörlük peşinde olduğunu gördük.

Onlar o imanlarıyla tankların önünde durup şehadete koştuklarını haykırdılar.

Darbe girişimin ardından yine aynı cüreti gösteremesin diye meydanlarda halkımız durarak adlarını tarihe yazdırklarını unutmasın. Şurası çok çok önemli Ankara’da Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’nda görev yapanlar başta olmak üzere ağır saldırı altında dahi bir adım geri atmadan duran kardeşlerimizin hareketi takdire şayandır.

Valiliklerimiz belediyelerimiz başta olmak üzere tüm güçleriyle devletlerinin yanında duran yöneticilerimizi tebrik ediyorum.

Milletimiz devletine, devletimiz milletine sahip çıkmıştır. OHAL, halkımızı saldırılardan korumak amacıyla alınmıştır. Aldığımız bu kararı, Avrupalı devletlerin eleştirme hakkı yoktur. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir.

MOODY'S'İN NEGATİF NOTUNA YANIT: "DAHA ÖNCE DE YAPTILAR TUTMADI"

Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kredi derecelendirme kuruluşları. Aynı şeyleri daha önce de yaptınız tutmadı. Biz kararlı şekilde yatırımlarımıza nasıl devam edeceğiz, göreceksiniz. 20 Aralık’ta inşallah Avrasya Tüneli’nin Boğaz’ın altından geçireceğiz. Bunlar her şeyi yapabilirler böyle dönemlerde. 

Bugünkü MGK ve Bakanlar Kurulu’nda aldığımız kararların hayırlı olmasını diliyorum. Artık valililer yönetimden çıkıp askerler mi yönetimi sürdürecek, asla böyle bir şey yok. Aksine Valililerimizin yetkileri daha da arttı.

OHAL SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK ?

Anayasanın 120. maddesi ‘Olağanüstü Hal’, 122. maddesi ise ‘Sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hali’ni düzenliyor.

120. maddeye göre, “anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde” Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, MGK’nın da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebiliyor.

Bu karar Resmi Gazete’de yayımlanıyor ve hemen TBMM’nin onayına sunuluyor.

Meclis, Bakanlar Kurulu’nun istemi üzerine her defasında 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabiliyor ya da OHAL’i kaldırabiliyor.

OHAL süresince, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler (KHK) çıkarabiliyor. Bu kararnameler, Resmi Gazete’de yayımlandığı gün TBMM’nin onayına sunuluyor.

BAKANLAR KURULU ÖNCESİ NELER YAŞANDI ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı 4 saat 40 dakika sürdü. MGK toplantılarından sonra yapılan yazılı açıklama MGK toplantısının adından yapılacak olan Bakanlar Kurulu'nun ardından yapılacağı açıklandı. MGK bugün saat 12.00 civarında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirildi. MGK'da çok önemli kararlar alınacağı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı.

KULİSLERDEKİ İDDİALAR NELER ?

Kulislerden sızan bilgilerde, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) olarak da adlandırılan Gülen cemaatinin kamu kurumlarındaki mensuplarıyla ilgili mücadele için anayasal bir yapı kurulacağı belirtilmişti. Kulislerde, darbe girişimi nedeniyle olağanüstü hal ilan edilebeceği de konuşuluyordu.

Darbe girişimine yönelik soruşturmaların tek merkezden yürütülüp hızla sonuçlanmasını sağlayacak düzenlemeler yapılabileceği belirtiliyor.

Ayrıca paralel yapı ve darbe girişimiyle bağlantısı belirlenen kamu personelinin devlete geri dönmesine engelleyecek yasal düzenleme hazırlığı olduğu da konuşuluyor. Personel rejimi ve yasasında değişiklik yapılması da planlar arasında.

Hem MGK toplantısında hem de Bakanlar Kurulu toplantısında idam tartışmasının da masaya yatırılması öngörülüyor.

20160720-2-18120866-12416303,lanysfriy0saogovhpd88a.jpg

MGK'DA KİMLER VARDI ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıya Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları katıldı. Kalp rahatsızlığı nedeniyle dün hastaneye kaldırılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi'ye ise Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay  Başkanı Korgeneral İbrahim Yaşar vekalet etti.

MGK'YA DAMGASINI VURAN KARE

MGK'da bir ayrıntı da dikkatlerden kaçmadı. Önceki MGK'ya ilişkin fotoğraflarda başyaver Ali Yazıcı, Erdoğan'ın başında görülüyordu.

untitled-4-007.jpg

Ancak Yazıcı'nın darbe soruşturmasında gözaltına alınmasından sonra, toplantıdan paylaşılan fotoğraflarda Erdoğan'ın arkasında yaver bulunmadı.

TOPLANTI ARASI KISA AÇIKLAMA

Toplantı sırasında gazetecilere açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“MGK'da bütün hususlar ele alınacaktır. Önemli bir badireyi atlattık ancak tam anlamıyla atlatmış değiliz. Bir daha böyle hadiselerin yaşanmaması adına belli tedbirlerin yapılması gerekiyor. Milli Güvenlik Kurulumuz toplandı. Bakanlar Kurulumuz toplanacak. Önemli bir gün. Mutlaka belirli kararların alınması gerekiyor. Gerekli olan neyse MGK ona karar verecektir. OHAL için MGK değerlendirecek. Olağanüstü hal de hukukun bir parçası. Buna ihtiyaç var diye değerlendirirse MGK adım atabilir. Mevcut kurallarla belki de değerlendirebilir. Onu hep birlikte göreceğiz.”

Erdoğan: ''3 ay süresince OHAL ilan edildi'' - Resim : 3

MGK SONRASI GÖZLER BAKANLAR KURULU TOPLANTISINDA

Bu toplantının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacak. İki toplantıda darbe girişimi sonrası atılacak adımların netleştirilmesi bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada "Çarşamba günü Milli Güvenlik Kurulu ardından Bakanlar Kurulu toplantısıyla da önemli bir kararı açıklayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın bu açıklamasından sonra "önemli karar" merak konusu oldu. Darbe girişimine yönelik soruturmaların tek merkezden yürütülüp hızla sonuçlanmasını sağlayacak düzenlemeler yapılabileceği belirtiliyor.

MGK toplantısının ardından kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada toplantıya dair açıklama ve bundan sonra atılacak adımlar Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklanacağı belirtildi.