Erdoğan: ''Bize ders veremezler''

Erdoğan: ''Bize ders veremezler''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye- Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu açılış oturumunda konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Küreselleşmeyi kültürel sosyal ve bireysel olarak hayatımızın her alanında menfi veya müsbet hissedebiliyoruz. Küreselleşme olgusu özellikle bazı batılı ülkeler ve yapılar tarafından yanlış anlaşıldığına da şahit oluyoruz. Tek bir yönetim sisteminin diğer ülkelere dayatıldığını görüyoruz. Yerel farklılıkları, tarihi kültürel özellikleri dikkate almayan bir anlayış hakim. Küresel sistemde onurunuzla yer almanızın tek yolu mevcut düzeni kabul etmeniz. Bu dayatmadan herkes payını alıyor. 

Afrikalı kardeşlerimizin özellikleri dikkate alınmıyor. Ben bu anlayışı yeni bir kölelik düzeni olarak görüyorum. 2-3 asır önce ellere vurulan prangalar şimdi zihinlere, siyasal sistemimize vurulmak isteniyor. Türkiye ve Afrika'nın modern tarihi bu sisteme itirazın direnişin atrihidir. Bizler müstemleke olmayı reddettik. Bizler ikinci sınıf insan olmaya itiraz ettik. Yeryüzünün lanetlileri olmayacağımızı tüm dünyaya ilan ettik. Afrikalılar Türkiyeli kardeşleri gibi özgürlüklerinin bedelini kanla canla ödeyerek kazandılar. 

Kazanımlarımızdan asla taviz vermeyiz. Vermemeliyiz. Elbette katkılara, tavsiyelere, yapıcı tenkitlere hatta en sert eleştirilere bile her zaman açığız. Açık olmak zorundayız, ancak bize parmak sallayarak üstenci bir dille, adeta bir mürebbiye edasıyla bir istikamet çizilmesini de kabul edemeyiz.

Suriye ve mülteci meselesinde sınıfta kalanların bize ders vermesine tahammül gösteremeyiz. Afrika ve Ortdoğu'da çatışmaları körükleyecek hem de bu politikanın ceremesini çekenlere kapılarınızı kapatacaksınız. Şu anda Batı'nın yaptığı bu değil mi? Batılı ülkeler Aylan ve Ümran bebeği sömürü aracı olarak kullandı. Böyle çifte standart olmaz. Böyle insan hakları savunuculuğu olmaz.

Biz Afrika kıtasının önceliklerini kendi önceliklerimiz olarak adlediyoruz. Afrika'nın derin irfanından, zorluklara direnme azminde öğrenecek çok şeyimiz olduğunu biliyoruz.

Terör örgütleri küreselleştiyor, metastas geçiriyor. Dünyada hiçbir ülke bu şer odaklarına karşı bağışıklık kazanmamıştır. Dünyanın birçok yerinde meydana gelen terör eylemleri bu gerçeği ortaya koymuştur. 15 Temmuz girişimi de bir terör eylemidir. Bu eylemin faili FETÖ terör örgütüdür. Bu örgütün en yaygın olduğu yerlerden biri Afrika kıtasıdır. Afrika bu örgüte karşı çok hassas çok dikkatli olması gerekir. Yarın devlete sızdıklarında çok geç olabilir. Biz yaşadığımız için siz kardeşleriizi uyarıyoruz. Vakit geçmeden diyoruz. Afrikalı dostlarımıza ülkemizle sergilediği dostluk için teşekkür ediyorum. Dini kavramları kullanarak, genç nesilleri robotlaştıran örgüt varlık gösterdiği bütün ülkeler için tehdittir. 170 ülkede faaliyetimiz var diyorlar. 170 ülkenin devlet kademelerine sızma çalışmalarını sürdüren bir terör örgütü. 

15 Temmuz gecesi yaşanan hadiseler tüm ülkeler için uyarı olmuştur. FETÖ ile mücadele hepimizin ortak mücadelesidir. Uluslararası terörle mücadelede uluslararası dayanışma şarttır. Sağlayamazsak tehdit çok büyük boyutlarda gerçekleşmiş olur."