Erdoğan isim vermeden Trump'a salladı !

Erdoğan isim vermeden Trump'a salladı !

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslümanları hedef alan Trump'a isim vermeden yüklendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 günlük ABD gezisinin son gününde külliye şeklinde Osmanlı ve Selçuklu mimarisiyle yapılan Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin resmi açılışını yaptı.

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre açılışta konuşan Erdoğan, ABD’de Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Donald Trump’un açıklamalarını isim vermeden eleştirdi. Konuşmasına besmele çekerek başlayan Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

- KONTEYNIRDAN MEDENİYET MERKEZİNE: Diyanet İşleri Başkanımız, oğlumun buradakieğitim öğretim yıllarında bir Amerika seyahatimde, bir Ramazan iftarına davet etmişti. Ben de o konteynırın içinde bir iftarı oradaki 25-30 kişiyle birlikte yapmak suretiyle burayla tanışmıştım. Ve şimdi o konteynır böyle bir medeniyet merkezine dönüştü. Ey Rabbim sana ne kadar hamd etsek azdır diye niyaz ediyorum.

- MEDENİYETLER ARASI İTTİFAK: 3 yıl önce temelini attığımız gün bugünü düşlemiştim. O zaman görevde olan eski Maryland Belediye Başkanı’na ve bugün bizi karşılayan Başkan’a da teşekkür ediyorum. Onlar bizlere yardımcı oldular. İşte bu medeniyetler arası bir çatışma değil, medeniyetler arası bir ittifaktı. Bugün karşımda düşündüğüm ve gerçekten onun ötesinde bir muhteşem külliyeyi, eseri görüyorum. Emeği geçen gerek Diyanet İşleri Başkanı ve teşkilatımıza, mimarına, içindeki hat, tezhip çalışmalarını yürüten üstatlarımıza, tüm işçilerimize şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.

- TERÖRİZMİN DİNİ YOK: İslam’ın tüm insanlığı kucaklayan değerlerini, Peygamberimizin sevgi ve merhamet mesajını buradan Amerika’ya ve dünyaya duyurma konusunda merkezimize önemli görevler düştüğüne inanıyorum. Dünyada ve Amerika’da, ne yazık ki Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlüğün ve önyargının yükselişte olduğu bir dönemden geçiyoruz. İşte onun için bu merkez büyük önem taşıyor. Bugün aramızda bulunan Müslüman derneklerin ve Amerika’da yaşayan her Müslüman’ın 11 Eylül saldırılarından sonra ülkeye hakim olan olumsuz havayı dağıtmak için çalıştığını çok iyi biliyorum. Her zaman ifade ediyorum, terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur. Terörist insanlığa karşı işlediği suçlar sebebiyle bu sıfatı hak eden kişidir.

- 11 EYLÜL MÜSLÜMANLARA FATURA EDİLEMEZ: 11 Eylül’de bir avuç teröristin Amerika’ya yaşattığı acı ve dehşetin faturasının tüm Müslümanlara fatura edilmesi asla kabul edilemez. Bu üzücü olayın ardından müslüman toplumlar ve bireylere karşı olan önyargılar, Amerika ile birlikte Batı’nın tamamında giderek tırmanmayı sürdürdü. Şu anda Brüksel’de, Paris’te terör var. Ama unutmayın Türkiye’de terör, bunlarla mukayese edilemeyecek derecede var. Lahor’da bunlarla mukayese edilemeyecek derecede var. Lütfen bunları görelim. Biz 35 yıldır terörle mücadele ediyoruz.

- SAMİMİ VE DÜRÜSTÜZ: Teröre verdiğimiz kurban sayısı 40 bini buldu. Fakat biz bütün bunlara rağmen şu anda Batı’da Türkiye’den kaçıp da dolaşan teröristleri istediğimiz zaman bu teröristleri bize iade etmiyorlar. Geçenlerde Brüksel olayının faili, kendilerine haber verdiğimiz bir teröristti. Belçika yönetimine bunu bildirdik. Belçika yönetimi bunun dosyasında herhangi bir şey yok dedi ve bomba patladı. Kim samimi? Biz samimiyiz, biz dürüstüz. Biz dayanışmaya paylaşmaya hazırız.

- HAYRET VE ŞAŞKINLIKLA İZLİYORUM: Bakın bütün bu üzücü olayların ardından hala Müslümanları birer terörist olarak suçlayanlar ortada dolaşıyor. Çok ilginç. Amerika’da devam eden başkanlık yarışında bazı adayların bu görüşleri savunuyor olmasını hayretle ve şaşkınlıkla izliyorum. Oysa Müslümanlar, bu ülkenin asli unsurları arasında yer alıyor. Toplumun diğer kesimleri de Müslümanlar da Amerika’nın gelişmesinde, çok daha güçlenmesinde onlar da aynı şekilde katkı veriyorlar. Sayın Başkan Obama’nın yakın zamanda yaptığı bir konuşmada dediği gibi Amerika’da yaşayan Müslüman toplum, Amerikalılık veya Müslümanlık arasında bir seçime zorlanamaz.

- MÜSLÜMAN KİMLİĞİYLE GÖZÜ DÖNMÜŞLER: Biz bu önyargıları kırmaya çalışırken ne yazık ki Müslüman kimliğiyle hareket eden gözü dönmüş bazı gruplar söylemleri ve tavırlarıyla adeta İslam karşıtı kesimlere hizmet ediyorlar. Bunların başında DAİŞ, El Kaide, Boko Haram, Eş Şebab gibi örgütler yer alıyor. Ülkemizde ise PKK, DHKPC, Suriye’nin kuzeyinde PYD, YPG gibi terör örgütleri var.

- PARALEL YAPI VE ASALA DA ORADAYDI: Ama bir de ne yazık ki dindar görünmek suretiyle bir adım daha var ki, bu beni en çok üzen olaydır. Brookings Enstitüsü’nde vereceğim konferans öncesinde bu terör örgütleriyle, legal görüntüde illegal bir örgüt görüntüsü veren Paralel Devlet Yapısı’nın temsilcilerini gördüm. Sadece Türkiye’deki terör örgütleri değil, Ermeni Asala örgütü de oradaydı. Bunlar da oradaydı.

- BİZİM MEDYANIN GÖZÜNDE YAŞ GÖRECEK MİYİZ?: İşte aldığım bir haber. Ermenistan Azerbaycan sınırında çatışmalar ciddi manada sürüyor. Bu çatışmalarda her iki taraf da ciddi zayiat veriyor. Az önce bir Azeri televizyoncu önümü kesti. Onun gözlerinde gözyaşı gördüm. Acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu gözyaşını görebilecek miyiz? Benim Mehmedim, benim polisim, köy korucum Güneydoğu, Doğu’da bir huzuru sağlayabilmek uğruna canlarını bir kenara koyuyor ve koşuyor, ama bakıyorsunuz bazıları öyle başlıklar atıyor ki, biz hangi ülkenin evladıyız, bunlar hangi ülkenin evladı diye bu soruyu sormaktan geri duramıyorsunuz.

- NEFRETE KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM: Aynı şeyi Irak’ta, Suriye’de farklı olarak yaşadık. Öldüren ‘Allahuekber’ diyor, ölen ‘Allahuekber’ diyor. Müslümanlar olarak dinimizin ismini lekeleyen bu tür kişiler ve gruplarla bıkmadan, usanmadan mücadele etmeli, doğruları anlatarak onları ıslah etmeliyiz. İşte bu merkezimizi bu hassasiyetlerin temel taşı olarak görüyoruz. Farklı inançlara mensup Amerikalılarla ortak düşmanımız olan nefret ve önyargıya karşı burada birlikte mücadele etmeliyiz. İslam’ın almaktan çok vermeyi tavsiye eden, komşusu aç yatarken tok yatmayı yasaklayan, öldürmeyi değil yaşatmayı emreden gerçek yüzünü Amerikan toplumuyla birlikte tüm uluslar arası camiaya göstermeliyiz.

Dualarımız Azeri kardeşlerimizle

Erdoğan, Azerbaycan-Ermenistan hattındaki çatışmalar için şunları söyledi: “Biz dualarımızı yaptık, inşallah Azeri kardeşlerimiz en az kayıp vermek suretiyle bu işi başarırlar. Yıllar yılı malum işgal altında olan Dağlık Karabağ bölgesindeki bu mücadele bu işi Minsk Üçlüsü’nün hafife alması sebebiyle, bu tabloyla bizi karşı karşıya bıraktı. Minsk Üçlüsü adil bir şekilde adım atmış olsaydı, bugünlere gelmemiş olurduk.”

İlham Aliyev’e taziye telefonu

Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i arayarak Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerleriyle ilgili taziye dileklerini iletti. Erdoğan, Türkiye’nin Azerbaycan’a bu süreçte yapacağı yardımlara ilişkin bir soru üzerine “Biz elimizden gelen yardımları sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.

NOTLAR...

Camiye halk oylaması onayı

- Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin yapılması için Maryland Belediye Başkanı’nın halk oylaması yaptığı ortaya çıktı.

- Merkezin açılışına Türkiye’den gelen çok sayıda bakan ile ABD’de yaşayan çok sayıda Türk ve müslümanların yanı sıra ABD’deki farklı dinlerin temsilcileri de katıldı.

Görmez de konuşma yaptı 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şunları kaydetti: “Bugün biz sadece her yönüyle muhteşem olan bir mabedin açılışını yapmıyoruz, sadece bir mescidin açılışını yapmıyoruz. Biz bütün insanlığa bir medeniyet merkezini armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” 

20 yıl önce Maryland’de yaşayan müslümanların bir konteynır mescit içinde ibadetlerini yaptıklarını, bir Kandil gecesini onlarla birlikte hüzünlü geçirdiğini hatırlatan Görmez, “Gecikmiş de olsak bugün o konteyner mescidin yerinde, inanıyorum ki o konteyner mescit de Kabetullah’ın şubelerinden bir tanesiydi ama zatıalinizin himayesinde Rabbime hamdolsun, o mescidin yerinde bugün bütün insanlığa, insanlığın ufkunu karartan medeniyetler çatışması tezlerini reddeden, her taşıyla, her nakşıyla İslamofobik nefretleri ortadan kaldıran, her taşı konuşan bir vaiz olarak, insanlara hitap eden böyle bir medeniyet merkezini burada oluşturmayı lütfettiği için tekrar yüce Rabbime hamdediyorum” dedi.

Aziz Sancar da açılıştaydı

Açılışa, Amerikan Müslüman toplumu temsilcileri, Nobel Ödülü bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar, bölgede görev yapan Amerikalı Müslüman polis memurları, Amerika’da yaşayan Türk vatandaşları katıldı. Erdoğan, konuşmasının son bölümünde tercümana “bunu iyi çevir” dedi. Tercüman, Erdoğan’ın sözlerini İngiliz’ceye çevirmekte zorlansa da çeviriyi yaptı. Bunun üzerine Erdoğan, “Şimdi oldu” dedi.