Erdoğan: "İki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar..."

Erdoğan: "İki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım, Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Enerji alanındaki yatırımlar hakkında önemli bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de ne zaman nükleer santral kurulması gündeme gelse hemen engellendiğine dikkat çekti. Erdoğan, "Bu kampanyaları finanse edenlerin dertleri başka. Onlar Türkiye'nin büyümesini engellemenin peşinde" dedi. Burada yaptığı konuşmada pek çok ülkenin Türkiye'ye karşı olduğuna ve komşunun iki gözü çıksın mantığıyla bir husumet politikası yürüttüğüne dikkat çeken Erdoğan, "İki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaktır" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Mersin Akkuyu'da inşası süren nükleer santrali, 2023 yılında devreye almayı planlıyoruz. Sinop'taki nükleer santralle ilgili çalışmalar sürüyor. Şimdi üçüncü bir nükleer santral için ön hazırlıklara başladık. Her üç projeyi de tamamlayarak ülkemizin hizmetine sunmakta kararlıyız." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"ONLAR TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİNİ ENGELLEMENİN PEŞİNDE"

Enerji kalkınmanın büyümenin refah artışının lokomotifidir. 2003 yılından bu yana 75 milyar dolarlık yatırım yaptık. Siz bakmayın Batı'dan ülkemize yöneltilen saldıralara. Bunlar art niyetlidir. Öyle ki kömür ve nükleer enerji ile çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Almanya'da yüzde 45, İngiltere'de yüzde 39 seviyesinde. Peki Türkiye kömüre dayalı elektrik üretimi, yüzde 22...

Dünyada aktif çalışan nükleer santralin bulunduğu 30 ülkenin ilk sırasında ABD, İngiltere, Almanya bulunuyor. Ülkemizde böyle bir konu ne zaman gündeme gelse hemen engel olmaya çalışırlar. Bu protestolar oralarda neden olmuyor? Çünkü bu kampanyaları finanse edenlerin dertleri başka. Onlar Türkiye'nin büyümesini engellemenin peşinde.

CARİ AÇIĞI DÜŞÜREMEZSEK EKONOMİ DUMANALTI OLUR

Enerji ithalatımız cari açığın yarısını oluşturuyor. Bizim kendi rezervimizi eritmek zorundayız. Biraz fazla kullanırsın olur biter. Çünkü biz eğer finansman yönetiminde başarılı olmazsak, cari açığı düşürmezsek ekonomi dumanaltı olur. Kömürde ithal yok, bu işi kapattık. Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim.

Yenilenebilir kaynaklarla birlikte kömürü de kullanırsak cari açık sorunundan kolayca kurtulabiliriz. Türkiye'nin yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarını daha etkin kullanabilme konusunda Bakanlığımız yeni bir strateji geliştirdi. Yatırımcı kömürü çıkarıp elektrik üretimi yapacak. Devlet de alım garantisi verecek. Maliyeti yüksek olan ürünün fiyatı da yükseliyordu. Yeni dönemde firmalara kömür üretim alanı tahsis edilerek vatandaşında da yükünü hafifletmek amaçlanıyor.

ÜÇ NÜKLEER SANTRAL DE TAMAMLANACAK

Mersin Akkuyu'da inşası süren nükleer santrali, 2023 yılında devreye almayı planlıyoruz. Sinop'taki nükleer santralle ilgili çalışmalar sürüyor. Şimdi üçüncü bir nükleer santral için ön hazırlıklara başladık. Her üç projeyi de tamamlayarak ülkemizin hizmetine sunmakta kararlıyız. Dünyada nükleer enerji konusunda gerekli güce sahip ülke sayısı çok az. Bu işler için yurt dışına çok ciddi kaynak ayırmak istemiyoruz. Yenilenebilir enerji kaynak alanları ile ilgili düzenlemeyi önemli bir adım olarak görüyorum. Açık eksiltme usulüyle en uygun teklifi veren firma yatrım hakkı kazanacaktır. Bütün yatırımcılarımız burada. Herhalde buna varsınız. İhalenin en önemli şartıda elektrik üretiminde kullanılacak teknolojinin ülkemizde üretilmesi olacaktır.

DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜNEŞ TARLASI ÖNÜMÜZDEKİ AY İHALEYE ÇIKIYOR

Bu santraller için en az yüzde 80 yerlilik ve 15 yıl AR-GE şartı getiriliyor. Dünyadaki en büyük güneş tarlası için önümüzdeki ay ihaleye çıkılıyor. Bu tesisin yatırım bedeli 1,3 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İnşallah bugünlerde yakındır diye düşünüyorum. Aramızda zaten bu kaatları üreten arkadaşlarımız var. Kule zaten problem değil. Bir tek tribün meselesi var. Bu millet onu da üretecektir.

Su kaynaklarında da çok önemli yatırımlar yaptık. Ülkemizde elektrik üretimine uygun ne kadar su kaynağımız varsa özel sektör eliyle o stratejiyi hayata geçirdik. Eskiden su akar Türk bakar derlerdi şimdi su akar Türk yapar.. buraya geldik. Bu konuda ok ciddi engellemelerle karşılaştık. Yahu bir iş yapın. Elektrik üretirsin gelirler önüne dikilirler. Lafı geldiğinde aydın diye geçinirler. Yahu karanlıktasın! Ne aydınlığı? Ülkemin insanı bu aydınlığı her yede yaşaacaktır.

TERÖR ÖRGÜTLERİNİN TEK ORTAK NOKTASI...

Karşımızdaki DEAŞ belli sayıdaki teröristen ibaret değil. Karşımızdaki FETÖ ortada görünen hainlerden ibaret değildir. Bu örgütlerin tamamının da gerisinde farklı kişiler vardır. PKK'yı sahip olduğu terörist sayısı bakımından en az 6-7 kere bitirdi. Ama istemiyorlar. Dikkat edin PKK tarihinin en şiddetli saldırılarını bu dönemde yapıyor. DEAŞ ülkemizde sürekli eylem arayışı içerisinde. FETÖ ihanet çetesi dünyanın dört bir yanında elindeki tüm kaynakları ülkemiz için kullanıyor. Tek ortak noktaları ülkemizi sıkıntıya sokmak amacı taşımalarıdır.

Size bir hikaye anlatmak istiyorum: Eskiden bir şehirde Haset mi haset birisi yaşarmış. bu yüzden komşuları ile arası açık. Yöneticinin kulağına gitmiş ve o kişiyi çağırmış. Sana ne dilersen onu vereceğim ama bir şartım var. Aynı şeyin iki katını da komşuna vereceğim demiş. Hasetin talebi bir gözünün çıkarılması olmuş. Maksat komşunun iki gözü çıksın mantığı. Pek çok çevre, pek çok ülke Türkiye'ye karşı, 'Maksat komşunun iki gözü çıksın' mantığıyla bir husumet politikası yürütüyor. 'Türkiye ayağa kalkmasın, Türkiye belini doğrultmasın, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmasın'. İsteseniz de istemesiniz de biz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağız.Avrupa teröristleri istediği kadar barındırsın. Bumerang gibi onları da vuracak. Biz bu topraklarda nice saldırıların üstesinden geldik. Allahın izniyle Türk milleti olarak her türlü tuzağı boşa çıkararak yolumuza devam edeceğiz.

İKİ GÖZÜMÜZÜ ÇIKARMAYA ÇALIŞANLAR KAYBETTİKLERİ GÖZLERİYLE KALACAK

Kim kime silah veriyor biliyoruz. Adresleri biliyoruz. PYD bir terör örgütü, PKK'nın yan kolu, YPG yan kolu. Apaçık bunlar ortadayken hala siz bunu savunuyorsanız, 'Terör örgütü DEAŞ'ı bir başka terör örgütüyle yok edeceğim' gibi safiyane bir yaklaşım ortaya koyuyorsanız, kusura bakmayın bu dünyada bunu kimse yutmaz. Yarın o örgütlerin hedefi haline gelmekten de kurtulamayacaklar. Bizim iki gözümüzü çıkarmaya çalışanlar kaybettikleri gözleriyle kalacaktır.