Erdoğan'dan Engelliler Günü açıklaması

Erdoğan'dan Engelliler Günü açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Engelliler Günü Resepsiyonu'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Engelliler Günü Resepsiyonu'nda engelli vatandaşlarla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya geldi.

Burada engelli vatandaşlara hitap eden Erdoğan, engellileri ağırlamaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Türkiye nüfusunun yüzde 12,3'ünü engellilerin oluşturduğunu dile getiren Erdoğan; "Engellilerin toplum alanına tam ve sorunsuz katılımı için kamunun öncülük etmesi şarttır. Ancak bütün toplum kesimleri bu konuda duyarlı olmalıdır. Biz engeline bakmadan, yaradılanı yaradandan ötürü sevmek zorundayız. Türkiye son 13 yılda engelli vatandaşlarımızın sorunları konusunda çok ciddi bir atılım yapmıştır. Biz engelli vatandaşlarımıza yönelik sosyal politikalarımızı yardım eksenli değil hak eksenli olarak şekillendirdik. Bu sürecin en büyük hasılası ise ülkemizdeki engelli vatandaşlarımıza yönelik zihniyetin kökten değişmesidir. Yaptığımız çalışmaları bir lütuf olarak değil, hakların sahiplerine teslim edilmesi olarak görüyoruz. Benim engelli kardeşim kader mağduru değildir, aynen benim gibi bir insandır. Onların bu hayata katacakları çok şey var, bunları başarmamız gerekiyor. 2010 yılında engellilere pozitif ayrımcılığı Anayasal güvenceye aldık. Kasım 2015 itibariyle 467 bin 600 engelli vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanıyor. Şu anda bakım için sıra bekleyen engellimiz kalmadı" dedi. 

"FİZİKİ ENGELİN DEĞİL, KALPLERDEKİ ENGELİN SORUN OLDUĞUNU HER FIRSATTA DİLE GETİRECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda engelli istihdamının önemine vurgulayarak; "2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısı, 2015 yılında 40 bin 14'e yükseldi. Yıl içinde kamu ve özel sektörde işçi olarak yerleştirilen engelli sayısı 2002 yılında 45 bin 621 iken bugün 95 bin 372'ye ulaştı. Bu çabalar bir gönül, muhabbet, nasip işidir. Bize düşen engelli vatandaşlarımızın bizim bir parçamız olduğunu kavramak durumundayız. Eğitimin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya çalışıyoruz. Fiziki engelin değil, kalplerdeki engelin sorun olduğunu her fırsatta dile getireceğiz. Cumhurbaşkanlığımız süresince sizleri yalnız bırakmayacağız" dedi.