Erdoğan'dan 12 Eylül'ün yıl dönümünde yeni anayasa çağrısı

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Anayasa Sempozyumu'ndaki konuşmasında "Elimizdeki metin hala bir darbe anayasasıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde düzenlenen 1982 Yerine 2023 Anayasası Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada yeni Anayasa'nın gündemdeki yerini koruduğunu belirterek "Türkiye Yüzyılı hedefimizin unsurlarından biri olan yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar çalışmayı, gayret etmeyi, mücadeleyi asla bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

12 Eylül yönetiminin ülkemizin kalbine sapladığı en büyük hançer, üzerinde hala konuştuğumuz, tartıştığımız 1982 darbe anayasasıdır. Her ne kadar 23 kez değiştirilmiş olsa da elimizdeki metin hala bir darbe anayasasıdır. Değişikliklerin her biri önemlidir ama her değişikliğin bütünlüğü bozduğu da bir gerçektir.

10 yıl önce bir yeni anayasa çalışması başlattık. En geniş siyasi katılımlı bu çalışma muhalefetin yan çizmesi nedeniyle kaldı. Buna rağmen hedefimizden de vazgeçmedik. Anayasayı yeniden yazma teklifimiz muhalefetin uzlaşmaz tavrı nedeniyle hayata geçemedi.

Milletimizi hak ettiği anayasaya kavuşturma idealimizden hiç kopmadık. Ülkemizi yeni, sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya kavuşturma hedefimizden vazgeçmedik.

 Geçtiğimiz yıl bir dizi çalıştay düzenledik. Diğer siyasi partilerle müzakereye esas olacak kendi anayasa metnimizi hazırladık. Muhalefet ise sürekli istismarını yapmasına rağmen somut adım atmaya geldiğinde ortadan kayboluyor. Yine aynısını yaptılar. Tutarsız ve anlamsız bir metni ortaya atıp kendi dünyalarına daldılar. Aslında onlara da hak vermemek elde değil. İttifaklarında ayrı kavga kendi içlerinde ayrı kavga.

Ama bizim milletimize hem sorumluluğumuz ve sözümüz var. Onun için gündemimizin ilk sıralarında yer almayı sürdürüyor. Bu sempozyumu da bu kararlılığımızın bir göstergesi olarak kabul ediyorum. Yeni anayasayı milletimize kazandırana kadar mücadeleyi asla bırakmayacağız.

Geçirdiği onca değişiklikle adeta 'yamalı bohçaya' dönen anayasayla yaşamaya devam etmek, siyaset için de ülke için de taşınması zor bir yüke dönüşmüştür.