İşte ABD uçaklarının geliş tarihi

İşte ABD uçaklarının geliş tarihi

ABD savaş uçaklarının Türkiye'ye geliş tarihi belli oldu.

ABD ile Türkiye arasında İŞİD’e karşı mücadele konusunda Adana’daki İncirlik Üssü’nün kullanımıyla ilgili olarak hazırlanan ‘’Mutabakat metni” Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. 21 Temmuz günü imzaya açılan metindeki imzalar tamamlandı.

Sözcü gazetesinden Emin Özgönül'ün haberine göre bu gelişme ile birlikte ABD savaş uçakları 1 Ağustos tarihinden itibaren İncirlik’e gelmeye başlayacak. Silah yüklü savaş uçakları İncirlik’te konuşlanacak ve IŞİD’e karşı operasyonlarda buradan yararlanacak. ‘’Acil iniş’’ için ise Diyarbakır, Batman ve Malatya Erhaç askeri üslerini kullanabilecek.

SAVAŞ VE KEŞİF UÇAKLARI

F-15C, F-15E, F-16 ve F-22 tipi savaş uçakları ile RQ-1 keşif uçakların büyük bölümünün, körfezdeki ABD uçak gemilerinden İncirlik’e intikal edeceği öğrenildi. İŞİD’e karşı yürütülecek faaliyet sırasındaki ABD savaş uçaklarının operasyonlarında, Türk askeri heyeti de komuta ve karar merkezinde görev yapacak.

Türkiye, 2 Ekim 2014′te TBMM’den alınan yetki çerçevesinde IŞİD terör örgütüne yönelik hava harekatlarına katılan ABD ve uygun görülecek bazı diğer ülkelerin insanlı ve insansız hava araçlarının Türkiye’deki üslerde konuşlanmasına onay vermişti. Mutabakat metni de bu çerçevede onaylandı.

ULUSAL GÜVENLİK

2 Ekim tezkeresi ile ‘’Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve güvenlik riskine karşı, her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi muhtemel risklere karşı güvenliği idame ettirmek’’ amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetlerin de Türkiye’de bulunmasına izin verilmişti.