Konak Belediye Meclisinde "Kirli Savaş" Tartışması

Konak Belediye Meclisinde "Kirli Savaş" Tartışması

Konak Belediyesinde CHP'li bir meclis üyesinin "Yürütülen kirli savaş nedeniyle bu yıl Kent Konseyi olarak planladığımız 10 etkinliğin ancak 4'ünü yapabildik" sözleri tartışmaya neden oldu. Tartışma sonrası AK Parti grubu meclisi terk etti- AK Parti Konak

İZMİR (AA) - Konak Belediyesinin CHP'li meclis üyesi Hamit Mumcu'nun nisan ayı olağan meclis toplantısında söylediği "Yürütülen kirli savaş nedeniyle bu yıl Kent Konseyi olarak planladığımız 10 etkinliğin ancak 4'ünü yapabildik" sözleri tartışmaya neden oldu.

Konak Belediye Meclisinde, belediyenin faaliyet raporlarının görüşüldüğü toplantıda CHP'li Mumcu'nun sözleri nedeniyle tartışma yaşandı.

Eleştirilere yanıt vermek için söz alan ve Kent Konseyi Başkanlığı görevini de yürüten Mumcu'nun, "Bu yıl, ülkemizde yürütülen kirli savaş nedeniyle yeterince faaliyet yapamadık. Planladığımız 10 etkinliğin sadece 4'ünü yapabildik" sözlerine AK Partili belediye meclis üyeleri tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörle mücadele verildiğini, savaşın devletler arasında olabileceğini ifade ederek, güvenlik güçlerinin PKK, DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı mücadele verdiğini, Mumcu'nun sözlerini geri alması gerektiğini söyledi.

Tekrar söz alan Mumcu, "kirli savaş" ifadesini geri almayacağını belirterek "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kirli savaş yürütülüyor, katliamlar yapılıyor" ifadelerini kullanarak sözlerinin arkasında olduğunu dile getirdi.

AK Parti Grup Sözcüsü Abdullah Siyahkoç, bu sözlere tepki göstererek, devletin belirtilen bölgelerde verdiği mücadelenin vatan savunması olduğunu, bunun "kirli savaş" olarak nitelendirilemeyeceğini belirterek, "Eğer askerimiz, polisimiz şehit olmayı göze alarak bu mücadeleyi yürütmezse bu ülkeye yabancı devletler girer. Mumcu'nun ifade ettiği bu sözler vatan savunması yapan güvenlik güçlerimizin moralini bozar, şehit ailelerimizi, gazilerimizi incitir." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Şanlı, Mumcu'nun sözlerini geri almaması halinde grup olarak meclisi terk edeceklerini söyledi. Mumcu, sözlerini geri almayacağını tekrarlayınca AK Parti grubu belediye meclisini terk etti.

- "Utanç duyduk"

AK Parti Konak İlçe Başkanı Temel Yıldırım, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, CHP'li belediye meclis üyesinin sözlerini duyduklarında tüylerinin diken diken olduğunu ve utanç duyduklarını dile getirdi.

Tartışmalar yaşanırken Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın kendi meclis üyesini koruduğunu ve yaşananlara sessiz kaldığını belirten Yıldırım, "Bir belediye meclis üyesinin güvenlik güçlerini hedef alan açıklamalarını pervasızca tekrarlamasına şahit olduk. Terörle mücadeleye 'kirli savaş' dediğini işittik. Kulaklarımıza inanamadık. Dil sürçmesi olduğunu düşündük ancak bu meclis üyesinin ifadelerinin arkasında durması, belediye başkanının da buna müdahale etmemesi üzerine meclisi terk etmek zorunda kaldık. Terörle mücadele edildiğini söylediğimizde bunu kabul etmeyen bir anlayışla aynı çatı altında bulunmak istemedik" diye konuştu.

- "Suç duyurusunda bulunacağız"

Mumcunun ifadelerinin suç olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu:

"Teröre destek verdiği ve güvenlik güçlerimizi katliam yapmakla itham ettiği için CHP'li bu belediye meclis üyesi hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Buradan cumhuriyet savcılarını da göreve çağırıyorum. Geçmişte KCK'lıların avukatlığını yapan belediye başkanı Sema Pekdaş'ın bu meclis üyesini de sahiplenmesi Konak ilçemizin kimler tarafından yönetildiğini gözler önüne seriyor. Biz günlerdir Sema Pekdaş ve yönetimine 'terörün değil, devletin yanında olun' çağrısı yapıyoruz. CHP'nin HDP'lileştiğini ifade ediyorduk. Gördük ki HDP'lileşmenin de ötesine geçilmiş durumda. Mumcu'nun sözleri, şehitlerimizin ruhlarını, şehit yakınlarımızı ve gazilerimizi incitmiş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de kemiklerini sızlatmıştır."

- "Sözlerimden teröre destek anlamı çıkmaz"

Mumcu daha sonra yaptığı açıklamada söylediği sözlerden teröre destek verdiği anlamının çıkarılamayacağını savundu.

Yaptığı konuşmada, Kent Konseyi ile ilgili eleştirilere cevap verdiğini ifade eden Mumcu, "Kesinlikle teröre destek vermedim. Yürütülen kirli savaş nedeniyle yeterince etkinlik yapamadığımızı anlatmak istedim. Sözlerimden teröre destek verdiğim çıkarılamaz. Bu yıl planladığımız faaliyetlerin 10 olması gerekirken 4'ünü yapabildiğimizi dile getirdim. 'Bu kirli savaştan kaynaklanıyor' dedim. Polisin de askerin de sivil vatandaşların da canlarını kaybetmesini kabul etmiyoruz. Hiç kimsenin canını kaybetmesini istemiyoruz. İfadelerim meclis tutanaklarında da yer alıyor" şeklinde konuştu.