Meclis Başkanı, Erdoğan'ın adaylığı için siyasi partileri uyardı

Meclis Başkanı, Erdoğan'ın adaylığı için siyasi partileri uyardı
Güncelleme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şentop, seçimde 60 gün-90 gün konusu ile ilgili "Süre, Milletvekili Seçimi Kanunu'na göre 90 gün, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'na göre ise 60 gün. Burada bir kural çatışması var" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Seçimin hangi tarihte yapılacağına ilişkin tartışmalara değinen Şentop, hac mevsimi ve okulların tatili gibi durumların söz konusu olduğunu dile getirerek seçim tarihi konusunda 'makul bir ayarlama' yapılabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı ya da TBMM tarafından seçimlerin yenilenmesi kararının alınabildiğini aktaran Şentop, "Bu karar, TBMM tarafından alındığı takdirde, Meclis seçimin tarihini de belirleyebilir ama cumhurbaşkanı tarafından alındığında seçim, cumhurbaşkanının bu kararı aldığı, ilan ettiği günden 60 gün geçtikten sonraki ilk pazar günü oluyor. Meclis kendisi belirleyebiliyor. Belirlenmemişse onun için de aynı süre geçerli olacak" dedi.

"HUKUKÇULARIN TARTIŞACAĞI BİR HUSUS YOK"

Cumhurbaşkanı tarafından seçimlerin yenilenmesi kararının verilmesi halinde oy verme gününün 60 gün sonra mı yoksa 90 gün sonra mı olacağı tartışmasını değerlendiren Şentop, şunları kaydetti:

"Süre, Milletvekili Seçimi Kanunu'na göre 90 gün, Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu'na göre ise 60 gün. Burada bir kural çatışması var. Hukukta kurallar çatışması olduğu zaman çözümü için üç temel prensip var. Bunlardan biri sonraki kanun önceki kanunu ilga eder. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu sonraki kanundur dolayısıyla bu kanuna göre amel edilmesi, hareket edilmesi gerekir. Bu konuda teknik olarak hukukçuların tartışacağı bir husus yok. Hukukçu olmayanlar olabilir, iki farklı şey gibi gözükebilir ama bunun çözümü hukukta var."

Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014'te Cumhurbaşkanı seçildiğini, buna imkan veren Anayasa'nın 101. maddesinin Nisan 2018'de yürürlükten kalktığını anımsattı.

"TEKRAR ADAY OLABİLİR"

Erdoğan'ın yürürlükten kalkan maddeye göre bir kez seçildiğine dikkati çeken Şentop, şöyle devam etti:

"Nisan 2018'de yeni bir madde yürürlüğe geldi. O madde 'İki kez seçilebilir' diyor. O maddeye göre bir kez seçildi. İki defa seçilmeyi yeniden yürürlüğe koymuş. Bu hükmün yenilenmesi bütün vatandaşlara olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanı'na da tekrar aday olma ve seçilme hakkını iki kez tanımıştır. Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesi kararı alınırsa ikinci döneminde alındığı takdirde tekrar aday olabilir, bunda bir tereddüt yok. 

Arkadaşların yanıldıkları husus sadece iki maddeyi yan yana koyarak bakmaları. Halbuki bunun arkasından işleyen bir sistem var. Nedir o? Anayasa değişikliğini yapan kanun var. Bu kanun aynı hüküm olmakla beraber bu hükmü tekrar yürürlüğe koyuyor ve herkese iki defa seçilme hakkı tanımış oluyor. Hukukta yazan kelimenin kendisi değil o kelimenin hukuk tekniklerine göre yorumlanmış şekli hukuk kuralıdır, norm budur."