Meclis Darbe Girişimi Araştırma Raporu açıklandı

Meclis Darbe Girişimi Araştırma Raporu açıklandı
Güncelleme:

TBMM'de 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek; "15 Temmuz'un arkasında FETÖ olduğu gerçeğine ilişkili somut bilgiye sahibiz" dedi. Komisyon raporunun ayrıntılarında dikkatleri çeken pek çok ayrıntı yer alıyor.

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun raporunda "darbe girişiminin haber alınamamasının istihbarat zaafı olduğu" belirtildi. Raporda, FETÖ'nün iktidardaki tüm partilerle yakın olduğu, sadece bir parti ile yakınlık tespit edilemediği bilgisi de yer aldı. MİT raporunda FETÖ'nün yapılanmasına ilişkin şematik bilgilerin yer aldığı da kaydedildi.

Yargı sürecinin devam etmesinin komisyon raporunu geciktirdiğini söyleyen Komisyon Başkanı Reşat Petek'in açıklamalarından satır başları şöyle:

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Tüm delil ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, 15 Temmuz darbe girişimine, ülkemiz dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği, yurtiçi ve yurtdışında yarım asırdır hep desteklediği, Fetullah Gülen'in sözde liderliğinde FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır" dedi.

RAPOR NEDEN GECİKTİ?

Petek raporun gecikmesiyle ilgili olarak da yargı sürecinin devam etmesini ve ayrıca kurumlardan çok fazla bilgi belge geldiğini ve bunların titizlikle incelenmesini gösterdi.

Rapor 4 ay 15 günde tamamlandı.

YARIM ASIRDAN BU YANA HAZIRLIK YAPILMIŞ

Tüm delil ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, 15 Temmuz darbe girişimine, ülkemiz dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği, yurtiçi ve yurtdışında yarım asırdır hep desteklediği, Fetullah Gülen'in sözde liderliğinde FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır." Örgütün bürokrasiye nasıl sızdığına dair önemli detaylara ulaştık.

Raporda 15 temmuz darbe girişiminin arkasında FETÖnün bulunduğu açık ve kesin olarak ortaya konulmuştur. tereddüde meydan vermeyecek şekilde bilgi, belge ve dökümanlara ulaştı.

KÜLLİYEYİ BOMBALARLA HEDEF ALAN PİLOT: BİLİYORDUM

Cumhurbaşkanımıza yönelik Külliyenin bombalanmasını gerçekleştiren pilot Müslüm Macit "Bizim yani Hizmet Herakatının darbe yaptığını biliyordum. bilerek yaptım" beyanı var.

Ülkenin genelkurmay başkanı ikna edilip, darbe girşimini yöneten Gülen'le görüştürülmeye çalışılıyor.

FETÖ mensubu Osman Özsoy 15 Temmuz'dan bir ay önce 'Keşke profesör olacağıma albay olsaydım, bu süreçte daha çok katkım olurdu' demiştir.

Levent Türkkan: FETÖ üyesi olduğu, Mehmet Dişli'nin Hulusi Akar'a 'Kenan Evren olmak istiyor musunuz istemiyor musunuz?' sorusunu sorduğu. 

"FETHULLAH GÜLEN SAHTEKARDIR"

Gülen'in ilkokul diploması olmamasına rağmen vaizlik için alınmış. Vaizlikten sonra diploma almıştır.

10 temmuz 1959 da göreve başlamış. yetkiler yetersiz olduğunu söylemesine rağmen bir gizli el tarafından 7 yıl aday memur olarak çalıştırımış. Normal bir memur ancak bir yıl aday olur.

"Elde ettiğimiz bütün bilgiler, belgeler şu gerçeği ortaya koyuyor: Fetullah Gülen bir sahtekardır, sahtecilik suçları işlemiştir. Başka bir kişi yaptığında ağır cezaya çarptırılacak sahtecilik eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu, düzenlediği sahte belgelerle almıştır. Emeklilik işlemlerini yine sahte evraklarla sağlamıştır. Komisyonumuza ulaşan bilgi ve belgeler bu sahtelikleri hep teyit etmektedir."

BAŞARISIZ OLACAKLARINI ANLAYINCA...

Darbe girişiminin başarısız olacağı anlaşılınca örgüt üyelerine kendilerini kamufle etmeleri talimatı verilmiş.

FETÖ/PDY darbe girişiminin başarısız olduğunun anlaşıldığı saatlerde "Önemli durum, durum kötü, tüm il ve ilçe imamlarına iletin, tüm hizmet mensupları darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapsın. Meydanlara inip kendisini kamufle etsin, resim çektirip sosyal medyada yayınlasın. Hoca efendinin (teröristbaşı Gülen'in) adı geçmesin açıklamalarda, Cumhurbaşkanına karşı olumsuz bir paylaşım yapmayın, bu grubu kapıyorum" diyerek kendilerini kamufle etme şeklindeki talimatın verildiğini görüyoruz.

"HİZMETİN BEKASI İÇİN HARAMLAR HELALDİR"

"FETÖ'nün dinler arası diyalog projesi, örgütün bir üst düzey örgütlenme aşamasında kullandığı etkili bir yayılma taktiği olduğu anlaşılmıştır. Gülen denetimsiz ve sahte bir din anlayışı üzerine oturmuştur. Hedef ulaşıncaya kadar tedbir adıyla takiyye yapmak olmuştur. "Hizmetin bekası için haramlar helaldir" prensibine göre haram olan neler varsa bunları kendi mensuplarına helal olduğunu ifade etmiştir." 

"PARALEL DEVLET"

"Zaman içinde paralel devlet yapılanmasından, silahlı terör örgütüne dönüşüm var. 21 Ekim 2015 tarihli MGK toplantısında paralel devletin terör örgütleri ile işbirliği içinde olduğu kayıtlara girmiştir. 26 Mayıs 2016 tarihine kadar, darbeden 2 ay önce, bütün MGK'da 'paralel devlet' kullanılmış ve mücadele talebi verilmiştir. Örgütün dış istihbarat servislerle ilişkisi kesin olarak kanıtlanmıştır. FETÖ'nün sözde lideri Gülen'in Amerika'dan ikamet alabilmesi için referans olan şahıslar arasında Graham Fuller'in bulunduğu öne sürülmesi, Fuller'in kitabında Gülen'e teşekkür etmesi örneklerden biridir. FETÖ'nün lider kadrosunda yer alan Mustafa Özcan'ın Gülen'in MİT'in ABD'de örgüte karşı araştırmalarına karşı FETÖ'yü uyarması." 

İSTİHBARAT ZAAFI

Darbe girişiminin önceden haber alınamamasının bir istihbarat zaafı olduğunda kuşku yoktur. Ancak Kara Havacılık'tan gelen pilot subayın MİT Müsteşarına yönelik verdiği bilgilerden sonra MİT'in ve Genelkurmay Başkanlığının önleyici girişimleri sayesinde darbe girişim saatinin 16 Temmuz gece saat 03.00'ten 15 Temmuz 2016 saat 20.30'a çekilmesi, darbenin önlenmesinde en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir."

"Ülkemizin mevcut kurumsal istihbarat yapısının iç ve dış istihbarat ihtiyacını tam anlamıyla tatmin edici şekilde karşılamadığı görülmektedir. Mevcut yapının sorunlu ya da yetersiz noktaları gözden geçirilmeli, ülkemizin istihbari ihtiyaç ve hedeflerini karşılayacak yeni bir iç ve dış istihbarat konsepti ve yapılanması tüm yönleriyle müzakere edilmelidir."

AMAÇLARINA DESTEK VERECEK PARTİLERLE YAKINLIK KURMUŞ

"Sadece herhangi bir siyasi partiyle irtibat, diğerlerine uzak örgüt yapılanması olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Dönemsel olarak, ister tek parti ister koalisyon olarak iktidardaki partilere yakın davranıp başta mülkiye, adliye, askeriye olmak üzere devlet üst organlarına sızmak için kendilerince örgüt amaçlarına yönelik siyaseti kullanma yolunu seçtikleri anlaşılmaktadır." Bir parti öne sürmek istemiyorum diyen Petek, Fethullah Gülen'in CHP'ye zamanında  5 bin lira bağış yaptığınıu gösteren bir belgeyi basın mensuplarına gösterdi.

MİT RAPORU

MİT raporunda FETÖ yurt içi ve yurt dışı yapılanmasına yönelik şematik bilgiler sunuldu.

MİT'ten gelen rapor... '15 Temmuz günü neler yaşandı?', 'Bu açıklanmadı?', 'MİT Müsteşarı bilgi vermedi' şeklinde eleştiriler olduğu için MİT raporunun o bölümüne işaret etmek istiyorum. MİT tarafından daha önce paylaşılan notlarda FETÖ'nün darbe girişiminde bulunabileceği bildirilmiş olmakla birlikte tarihi konusunda net bir istihbarata daha önceden ulaşılamamıştır. 15 Temmuz'da 14 sularında teşkilatımıza gelen 15:30 sularında görüşülen bir şahıs tarafından MİT Müsteşarına saldırı yönünde ham bilgiler verilmiştir.  16:40 sularında Genelkurmay Başkanı, Müsteşarı aramıştır, detaylı bilgi için Genelkurmay 2. Başkanı'na ilgili kişi gönderilmiştir. Kara Kuvvetleri Komutanı ivedi olarak gönderilmiştir. Kontroller sonuçlandırılana kadar hava araçlarının uçuşunun yasaklanması için talimat verilmiştir.  Gelişmelerin bildirilmesi amacıyla cumhurbaşkanının koruma müdürü aranmış, müsait olmadığı bildirilmesi üzerine bir anormallik olup olmadığı sorulmuş, güvenlik tedbirlerinin yerinde olduğu ifade edilmiştir. Müsteşarın karargaha gelmesi ve Genelkurmay Başkanı tarafından uçuşların durdurulması üzerine darbe girişiminin başlama zamanının 20:30 civarına alındığı belirlenmiştir." 

"Tepede Gülen, ona bağlı mütevelli heyeti ve özel kalem var. Özel kalem hususiler denen bir grup olduğu iddia ediliyor. Hususiler, Emniyet, yargı, MİT ve TSK'daki yapılanmasını düzenlediği ifade ediliyor. Mütevelli heyet ise bir legal ve illegal olarak finansı, medya ayağı, eğitim faaliyetleri üzeinde legal olarak yaptıkları, arkasındaki illegal çalışmalar da daha detaylı olarak ifade edilmiş."

ADİL ÖKSÜZ AÇIKLAMASI

Adil Öksüz'ün FETÖ'yle irtibatı kesindir. Darbeyi yöneten kişiler arasındadır.  Raporda Adil Öksüz ve sivil unsurlar değerlendiriliyor. Bunlarla ilgili de yargısal süreçlerden alıntıları raporumuzda göreceksiniz.Tatillerini sık Pensilvan'yada geçirdiği belgelenmiştir.

Adil Öksüz'ün FETÖ ile bağlantısına bir delil de şu an tutuklu olan Zaman azetesi yazarı Ali Ünal'ın Adil Öksüz'ü Pensilvanya'da fethullah Gülen'in yanında görd

Seçiniz...

Etiketler fetö reşat petek pdy