Pes! AK Parti ve MHP ''enflasyon ve zamların araştırılmasın'' dedi

Pes! AK Parti ve MHP ''enflasyon ve zamların araştırılmasın'' dedi
Güncelleme:

CHP'nin Meclis Genel Kurulu'nda gündeme getirdiği 'enflasyonun ve zamların yurttaşlara etkisinin araştırılması' önergesi, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, "Hep diyorsunuz ya ‘Cehape dönemi şu oldu’. İktidarınız boyunca o CHP’nin yapmış olduğu fabrikaları sata sata bitiremediniz ama yerli üretimi bitirdiniz. Tabii düşmez enflasyon. Fabrika dumanı tütmeyen ülkede enflasyon da olur, pahalılık da bitmez" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda CHP’nin enflasyonun ve zamların yurttaşlara etkisinin araştırılması önergesinin öne alınarak görüşülmesi önerisi görüşüldü. AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile öneri reddedildi.

"FABRİKALARI SATA SATA BİTİREMEDİNİZ AMA YERLİ ÜRETİMİ BİTİRDİNİZ"

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal öneriye ilişkin yaptığı konuşmada, iktidara "Çarşıdan pazardan bir haber. Emeklinin, memurun, işçinin, çiftçinin neler çektiğini bilmeyen, A Haber’de kendi yarattığı ‘Dünya bizi kıskanıyor’ yalanına kendisi inanan, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri ve yöneticilerine milletin halini, enflasyon karşısında nasıl ezildiğini anlatmak için söz aldım" diye seslendi.

Köksal, Türkiye’nin geçmişte tarımda kendine yetebilen bir ülke olduğunu anımsatarak, "Tarımda adeta ithalat yuvasına döndük. Hep diyorsunuz ya ‘Cehape dönemi şu oldu’. İktidarınız boyunca o CHP’nin yapmış olduğu fabrikaları sata sata bitiremediniz ama yerli üretimi bitirdiniz. Tabii düşmez enflasyon. Fabrika dumanı tütmeyen ülkede enflasyon da olur, pahalılık da bitmez" diye vurguladı.

"MİLLETİN IŞIĞINI DA SÖNDÜRDÜNÜZ"

"Geçen yıl 1 koli yumurtanın fiyatı 30 liraydı, bu yıl 60 liranın üzerine çıkmış" diyen Köksal, elindeki bazı resimleri göstererek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada bir salça var, bu salça haziran ayında 9 liraymış, bugün kasımda 45 liraya yükselmiş. 5 ayda 5 katı artmış. Salça salça. Artık insanlar yemeklerine kullanamıyor sizin yüzünüzden. Kömür yüzde 95 artmış. Eskiden sobasına tonla kömür alan gariban, bugün torba ile kömür almaz hale gelmiş. Şeker yüzde 500 artmış. Şeker fabrikalarını peşkeş çekmenin kazığıdır bu. Doğalgaz yüzde 310 zamlanmış, vatandaş artık kombiye dokunamaz hale geldi. Elektrik yüzde 280 artmış, milletin bir ışığı vardı, onu da söndürdünüz."

İYİ PARTİ: HALKI DERİN YOKSULLUK SARMALININ İÇİNE İTTİNİZ

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, her 100 haneden 36’sının gelirinden daha fazlasını harcamak zorunda kaldığına dikkat çekerek, “Yani sadece hayatta kalabilmek için borçlanıyor, borçlanamazsa da aç kalıyor. Mesela vatandaşlar gıdaya her geçen ay daha fazla para ayırıyor ama yine de aynı miktarı aynı markayı alamıyor. Sizler yoksulluğu bitireceğiz vaadi ile gelip, halkın yüzde 80’nini yaşadığından geriye düşürdünüz, yetmedi bir de derin yoksulluk sarmalının içine ittiniz” dedi.

Sıdalı, “Market, depo basıp, tanzim satış yapmak yerine bilimin ışığında hareket edin. Mevcut durumdan da anlaşılıyor ki bunu tek başınıza başaramıyorsunuz. Alınacak önlemlere birlikte karar verelim ki hiç olmazsa vatandaşlarımız iktidarınızda geçirecekleri son kışta rahat etsin” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

HDP: PROTEİN ALAMAYAN, OKULA AÇ GİDEN ÇOCUKLARIN HESABINI NASIL VERECEKSİNİZ?

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ise emeğin değerinin her geçen gün düştüğünü ve şirketlerin kar patlaması yaşadığını vurgulayarak, “Yarattığınız asgari ücret toplumunda kimse geleceğini göremiyor. Cepler, dolaplar boş, kaygılar ve korkular zirve yapmış durumda. Süt içemeyen çocukların vebalini nasıl ödeyeceksiniz? Protein alamayan, okula aç giden çocukların hesabını nasıl vereceksiniz? İşsizlik sigortasını dahi patronlara peşkeş çekiyorsunuz. İşsizin hakkını nasıl ödeyeceksiniz?” diye AK Parti’ye sordu.

ANKA