Siyasi partiler anlaştı ! Artık getirilmeyecek...

Siyasi partiler anlaştı ! Artık getirilmeyecek...

TBMM'de milletvekillerinin mesajlarını desteklemek amacıyla getirilen malzemeler artık getirilmeyecek.

TBMM’nin daha verimli çalışmasıyla ilgili partilerin grup başkanvekillerini toplayan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, milletvekillerince, mesajlarını desteklemek amacıyla kürsüye malzeme getirilmemesi konusunda anlaşma sağladı.

Genel Kurul’da son olarak eski CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’ün kürsüye taşıdığı saman balyaları tartışmaya neden olmuştu.

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre son yıllarda bunun yanı sıra süt, bakliyat, zeytin tenekesi, gaz fişeği, bazuka, mermi kovanı, gemi maketi, deniz feneri gibi eşya ve malzemeler milletvekillerince kürsüye taşındı.

Kahraman dün AK Parti, CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantıda, “Meclis’in mehabetini (yüceliğini) korumaya dönük” taleplerini gündeme getirdi. İçtüzüğü değiştirme arayışıyla ilgili ön adımı da oluşturan toplantıda bazı konularda sözlü uzlaşma sağlandı.

Parti yöneticileri, malzeme yasağının yanı sıra, grup önerilerinin Genel Kuruldan 2 saatönce bildirilmesi, yerinden söz taleplerinin 10-15 milletvekiliyle sınırlanması, gündemdışı konuşma sayılarının artırılması konularında anlaştılar. Kahraman’ın parti yöneticileriyle belirli zaman aralıklarıyla görüşmeyi sürdüreceği belirtildi.

ŞİDDET UYARISI

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kahraman’dan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Bundan sonra Meclisin gündemine torba yasa gelmeyecek” sözünü tutmasını istediklerini anlattı.

Gök, “Meclis’in daha iyi çalışmasını biz de arzu ediyoruz. Ama iktidar partisinin yanlışları, kafa karışıklığı, siyasi konjonktüre göre yasa çıkarma anlayışı Meclis’i kilitleyen faktörlerden biridir. İktidar mensupları, hemen her oturumda mutlaka muhalefeti sindirmek için sözlü, ondan sonra fiili saldırıya geçiyorlar. Bunun engellenmesi gerektiğini, bizim de kendi açımızdan engelleyecek güçte olduğumuzu kendilerini ifade ettik. Soru önergelerimize cevap verilmiyor, grup önerilerimiz reddediliyor, Meclis’in denetim işlevi neredeyse kalmadı. Muhalefetin sesinin mevcut şartların gerisine götürecek hiçbir uygulamanın içinde olmayacağını Meclis Başkanı’na ilettik” dedi.