Somali'ye 30 milyon dolarlık hibe Meclis gündeminde

Somali'ye 30 milyon dolarlık hibe Meclis gündeminde
Güncelleme:

Yİ Parti Milletvekili Çıray, konuyu Meclis'e taşıyarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. "30 milyon doların Somali'de liman işleten yandaş firma ya da firmalara yapılacağı doğru mudur? Söz konusu limanları işleten firmalar kimlere aittir?" sorusunu sordu.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Somali'ye yıllık 30 milyon dolar yardım yapıldığı duyurulmuştu. Orman yangınlarının gündemde olduğu sırada ve THK'nın uçaklarının kullanılmamasına yönelik tepkiler sürerken alınan bu karar tartışma yaratmıştı.

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Somali’ye 30 milyon dolarlık hibe yapılması kararını Meclis gündemine taşıdı. Çıray, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

'BU PARAYLA 6 TANE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI ALINIRDI'

Çıray, "THK’nın 6 tane yangın söndürme uçağı 4 milyon dolarlık bakım/onarım masrafı karşılanmadığı için hangarda çürümeye terkedilirken Somali’ye 30 milyon dolar hibe edilmesi kabul edilebilir bir şey değildir" dedi. Bu 30 milyon doların Somali’de liman işleten ve dev tankerler ile İsrail’e petrol taşıyabilmesi için saray müteahhitlerinden birisinin firmasına hibe adı altında yatırım olarak gönderileceği iddialarının olduğunu belirten Çıray, bu parayla tam 6 tane yangın söndürme uçağının alınabileceğini söyledi.

Bu millet ciğeri yanarken kendi imkanlarıyla itfaiye arabaları yaptı, kovalarla yangına su taşıdı diyen Çıray, böyle devlet yönetimi olmaz, diyerek iktidara yüklendi ve "Türkiye yanarken Erdoğan'ın Somali sevgisinin nedeninin arkasındaki gerçekler derhal açıklanmalıdır" dedi.

"Somali’ye yapılan bu yatırımların sebebinin milli çıkarlarımız olmadığı, beşli müteahhit çetesinin ve yandaşların cebini doldurmak olduğu apaçık ortadadır" diyen Çıray, son 5 yılda Somali’ye 500 milyon dolardan fazla yatırım yapıldığını belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Pandemi boyunca işçiye, emekçiye, müzisyenlere, esnafa, çiftçiye yardım yapamayan, orman yangınlarında evi yanan vatandaşlara krediyle ev yapma vaadinde bulunan AKP İktidarı söz konusu Somali olunca bir çırpıda 30 milyon dolar hibe gönderebiliyor. Bu hibe, milleti aptal yerine koymaktır ancak Türk Milleti aptal değildir ve yangınlarda yanan bir ağacın bile hesabını bu ülkeyi yönetenlerden soracaktır.

Çıray, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti.

Türkiye'nin bu hibe ile sağladığı milli çıkarı nedir?

THK uçaklarına bakım ve onarım için 4 milyon dolar vermeyip ormanların yanmasına göz yumulurken, Somali'ye neden 30 milyon dolar hibe edilmiştir?

30 milyon doların Somali'de liman işleten yandaş firma ya da firmalara yapılacağı doğru mudur? Söz konusu limanları işleten firmalar kimlere aittir?

Söz konusu limandan İsrail’e petrol taşındığı doğru mudur? Bu limanlarda başka hangi ülkelerle ne gibi ticaretler yapılmaktadır?

Ekonomik olarak büyük bir krizin içinden geçen Türkiye’nin bu hibe ile sağladığı milli çıkarı nedir?