Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu:- "Türkiye'de son 12-13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk"- "Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de orman varlığı artıyor. Son 13 yılda 1,5 milyon hektar alanda bir artış sağladık"

TBMM (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 12-13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını belirterek, "Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de orman varlığı artıyor. Son 13 yılda 1,5 milyon hektar alanda bir artış sağladık" dedi.

Eroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın verdiği kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesinin görüşmelerinde, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın iddialarına yanıt verdi.

Bayraktutan, Artvinlilerin Cerattepe'de ormanı, Orman Bölge Müdürlüğünden koruduğunu, burada bir katliam olduğunu savundu. "Artvin'de orman katliamı olup olmadığını" soran Bayraktutan, şirketin "50 bin ağacı keseceğim" ifadelerini kullandığını söyledi.

- "Kesilen ağaçların miktarı çok cüzidir"

Bakan Eroğlu, Bayraktutan'a yanıt vererek, Orman Genel Müdürlüğünün, kanuna, mevzuata uygun hareket ettiğini bildirdi.

Bakanlık olarak Maden ve Orman kanunlarına, hangi usul ve esaslarla izin verileceğine dair yönetmeliğe göre davrandıklarını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Kesilen ağaçlar ne kadar? Bütün madenlerde, topladığın zaman madenler için verilen izinler binde 1 bile değildir, kesilen ağaçların miktarı da çok cüzidir. Şu anda, Türkiye'de son 12-13 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Verdiğimiz alanların çok daha büyük kısmını artırıyoruz. Dünyada pek çok ülkede orman varlığı azalırken, Türkiye'de orman varlığı artıyor. Son 13 yılda 1,5 milyon hektar alanda bir artış sağladık. Yani bütün bu yaptığımız çalışmalar bütün dünya tarafından takdir ediliyor. Hatta o kadar çok takdir ediliyor ki mesela Dünya Ormancılık Forumu ve Zirvesi, Amerika dışında ilk defa Türkiye'de yapıldı. Geçen yıl ekim ayında Çölleşmeyle Mücadele 12. Taraflar Konferansı Türkiye'de yapıldı. İhaleleri yapan da biz değiliz, ruhsatı veren kurum başka bir kurum. Kanuna göre, mevzuata göre hareket ediyoruz. Bunun dışında hiçbir şekilde ağaç kesimine müsaade etmiyoruz. Kesilen ağaçların 5 katı kadar da fidan diktiriyoruz."

Eroğlu, kesilecek ağaç sayısının 50 bin değil 5 bin civarında olduğunu vurguladı.

- "Yeni bir içtüzüğe ihtiyaç var"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ın, sataşma gerekçesiyle söz isteyen Bayraktutan'a yerinde, Eroğlu'na ise kürsüde söz vermesini eleştirerek, usul tartışması açılmasını istedi.

Tutumu lehinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, Meclis'in esas gündemine geçmesinin saatler aldığını söyledi. İnceöz, içtüzüğün açık şekilde tartışılması gerektiğini, Meclis'in, demokrasinin yeni bir içtüzüğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, en güzel futbol maçlarının, hakemin kendini göstermediği maçlar olduğunu dile getirdi. Akçay, bu çerçevede bütün Meclis başkanvekillerinin kendisini çok belli etmeden Meclis'i yönetmesi gerektiğini belirtti.

TBMM Başkanvekili Aydın, içtüzüğü doğru şekilde uygulamak için elinden geleni yaptığını, tutumunda bir değişiklik olmadığını kaydetti.

- "Öğrencimdi"

TBMM Genel Kurulu'nda bir başka tartışma da CHP İstanbul Milletvekili Tanal ile AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu arasında yaşandı.

Tanal, Kuzu'nun Twetter hesabında, "Cumhurbaşkanı başdanışmanı" yazdığını ifade ederek, başdanışman değilse bu ibarenin çıkarılması gerektiğini savundu.

Kuzu, Tanal'ın, kendisinin hukuk fakültesinden öğrencisi olduğunu ancak anlattıklarını tersinden öğrendiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığını yaptığını anımsatan Kuzu, ancak bunu fahri, vatan, millet adına gerçekleştirdiğini, bundan da gurur duyduğunu kaydetti.

Tanal, Kuzu'ya "Araştırma görevlisiydi, anayasa hukukunda Selçuk hocamızın çantasını taşıyordu. Sizin öğrenciniz değildim. Anayasayı öğrenmek gerekiyor, ücretli veya ücretsiz danışmanlık yapamazsın" karşılığını verdi.

Kuzu ise Tanal'a "Senin kağıdını ben okudum, benim notumla geçtin. İnsanda saygı olur. Anayasayı bilmiyorsun. Orada cumhurbaşkanlığı demiyor" diye seslendi.

Konuşmaların ardından Tanal'ın verdiği kanun teklifinin doğrudan gündeme alınması önergesi reddedildi.