Tbmm Genel Kurulu

Tbmm Genel Kurulu

AK Parti'li Ünüvar: "CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, iffetli bir kadına asla ama asla yakışmayacak ifadeler kullandı. Kılıçdaroğlu'ndan, Bakan Ramazanoğlu'ndan özür dilemesini bekliyorum"

TBMM (AA) - AK Parti'li milletvekilleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun grup konuşmasındaki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu'na yönelik sözlerini kınayarak, Kılıçdaroğlu'ndan özür dilemesini istedi.

CHP, otizmle ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine dair önerisini, grup önerisi olarak Genel Kurul gündemine getirdi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, yaptıkları konuşmaların muhataplarının kendilerini dinleyen milletvekilleri, izleyen vatandaşlar ve tutanaklar olduğunu dile getirdi. Ünüvar, konuşmalarının kaydedildiğine işaret ederek, "Tarihteki bazı konuşmalar vardır ki çocuklarını, torunlarını, onu sevenlerini mahcup eden konuşmalardır. Bugün böyle bir konuşmaya şahitlik ettim." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun, Ramazanoğlu'na yönelik bugünkü grup konuşmasını üzüntüyle takip ettiğini anlatan Ünüvar, CHP liderinin, bugün eşi, ileride torunları okuduğu zaman büyük bir üzüntüyle takip edeceği konuşma yaptığını söyledi.

Ünüvar, seviyenin bu kadar düşmesini üzüntüyle karşıladığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bürokratlık yapmış, 6-7 yıldır genel başkanlık yapmış, anamuhalefet lideri, iffetli bir kadına asla ama asla yakışmayacak ifadeler kullandı. Onun kadar üzüldüğüm bir hadise oldu; CHP'li kadın milletvekillerinin alkışladığını gördüm. Ortada düzeltilmesi gereken ayıp var. Kılıçdaroğlu'nun, bu kürsüden, bütün grupların huzurunda bu ayıbı düzeltmesi gerekir. Tarih, onu gerçekten bu konuşmasıyla kötü şekilde hatırlayacak. Kılıçdaroğlu'nun düzeltmesi gereken şeyi, grup başkanvekilleri, milletvekilleri düzeltemez, düzeltmesi gereken Kılıçdaroğlu'dur. Özür dilemek, Türk halkının huzurunda, en başta iffetli kadın olarak Bakan'ın, Türk toplumunun hakkıdır. Ortada düzeltilmesi gereken çok ciddi bir ayıp var, bunun ilk adımı özür dilemektir. CHP'li kadın vekillerimizden, bir açıklama, Kılıçdaroğlu'nu, bu açıklamayı yapmayı zorlamasını bekliyorum. Kılıçdaroğlu'ndan Bakan Ramazanoğlu'ndan özür dilemesini bekliyorum."

- "Alkışlayanları Allah'a havale ediyorum"

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, "Kılıçdaroğlu'nu şiddetle kınadığını, kendisini alkışlayan kadın milletvekillerini de Allah'a havale ettiğini" dile getirdi. Tamer, "Bir bayan, genel başkanlarının ağzıdan çıkan lafın nereye gideceğini anlamadan alkışlamışsa fazla bir şey söylemiyorum. Savunulacak bir tarafı yok, tam tersi bunun altından kalkmanızın zor olduğunu biliyorum. Bu çatı altında böyle bir ifadenin kullanılmasını kınıyorum. Genel Başkan'a yakışmadı" dedi.

- "Ne söylediği, neden söylendiği bellidir"

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti sözcülerinin Kılıçdaroğlu'na atfen dile getirdiği konunun ne kadar çarpıtıldığına bir kez daha tanık olduklarını savunarak, "Eski bir bakanın Rıza Sarraf'la ilgili söylediği bir sözü Aile Bakanı'nı korumak maksadıyla ifade eden Genel Başkanımızı böyle bir konuyla ilişkilendirmelerini esefle karşıladık. Eleştirecek daha ciddi konular arıyorlarsa daha ciddi olmalılar. Genel Başkanımızı böyle bir tartışma içine kimse çekemez; ne söylediği, neden söylendiği bellidir. Böyle bir tartışmanın içine Genel Başkanımızı çekmek isteyen zihniyeti de kınıyorum" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da AK Parti Grubu'nun bu konuya ilişkin talebinin açık olduğunu, yerine gelip gelmemesinin, muhatabına bağlı olduğunu söyledi. Bostancı, adil şekilde karar verecek olanın millet olduğunu kaydetti.

- "Otizmli demek yalnızlık demek"

MHP Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, otizmde erken tanının önemine işaret etti.

Yurdakul, 0-3 yaş grubu çocuklara sahip aileler için otizmle ilgili tarama, takip zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, çocukla ilk temas kuran sağlık personeline detaylı eğitim verilmesini, erken müdahale programı ve buna yönelik yasal düzenleme yapılmasını, aileye psikolojik destek, rehberlik, bilgilendirme sağlanmasını istedi.

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, otizmin yaygınlığının, ürkütücü şekilde arttığını belirterek, 1985'te 2 bin 500 çocuktan birine, bugün her 68 çocuktan birine otizm tanısı konulduğunu kaydetti.

Bu çocukların nerede olduğunu soran Arık, "Evlerinde. Aile mecbur kalmadıkça dışarı çıkaramıyor, çıkarsa bile kimseye görünmemeye çalışıyor. Neden evlerinde hapis hayatı yaşıyor? Toplum, bu çocukları aileleri tarafından iyi terbiye edilmemiş olarak algılıyor, dışlıyor" dedi.

Her 10 kişiden 7'sinin otizmden habersiz olduğunu dile getiren Arık, " Otizm demek yalnızlık, çaresizlik, eve hapsolmak demektir. Okul çağı en büyük kabusunuz olacak, onu kabul edecek kreş veya anaokulu bulmak. Bu çocukları topluma kazandırmak görevimizdir. Otizmde tek çare eğitimdir, erken yaşta olması, yoğun ve kesintisiz olması gerekir. Haftada en az 40 saat eğitimle hayata tutunacak haldeler, ülkemizde ise sadece 2 saat veriliyor. Onlar bizim geleceğimizdir" ifadesini kullandı.

Bu arada CHP'li milletvekilleri, desenlerini otizmli çocukların çizdiği kravatları takarak, gazetecilere görüntü verdi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.