"İfade Özgürlüğünün Sınırı" Tartışılıyor

"İfade Özgürlüğünün Sınırı" Tartışılıyor

Erzurum Baro Başkanı Göğebakan:- "İfade ve düşünceyi açıklamak da terörü övmek ve savunmak da genel olarak ifade ve düşünceyi içerir ancak ikincisi şiddeti barındırdığından ve AİHS'de 'özgürlükleri yok etme' olarak değerlendirildiğinden himaye edilmez"

ERZURUM (AA) - Erzurum Barosu Başkanı Talat Göğebakan, ifade özgürlüğü ve güvenlik dengesinin uluslararası sözleşmelerlerle belirlenmiş standartları olduğunu belirterek, "İfade ve düşünceyi açıklamak da terörü övmek ve savunmak da genel olarak ifade ve düşünceyi içerir ancak ikincisi şiddeti barındırdığından ve AİHS'de 'özgürlükleri yok etme' olarak değerlendirildiğinden himaye edilmez" dedi.

Göğebakan, özgürlük ve güvenlik dengesi ile "terörü övmek" ve "siyasi görüş açıklamak" arasındaki sınıra ilişkin tartışmalara ilişkin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, demokrasi ve özgürlükler bağlamında, siyasi görüşünü açıklamak ve savunmak arasında ayrım olduğunu söyledi.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genel olarak uluslararası sözleşmelerle çizilmiş olduğuna işaret eden Göğebakan, şunlanı kaydetti:

"İfade ve düşünceyi açıklamak da terörü övmek ve savunmak da genel olarak ifade ve düşünceyi içerir ancak ikincisi şiddeti barındırdığından ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde (AİHS) de belirtilen 'özgürlükleri yok etme' olarak değerlendirildiğinden himaye edilmez. Özellikle AİHS, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları, Kopenhag kriterleri, Paris şartı ve Amerikan İnsan Hakları Bildirisi gibi temel kaynaklar, tamamında düşünce ve ifade özgürlüğü sınırı olarak, 'milli güvenlik' ölçüt kabul ediliyor. Milli güvenlik, bir ülkenin iç ve dış güvenliğidir. Özellikle son günlerde ülkemizde üniversite öğretim görevlilerinin tutuklanması tartışmalarını da bu duruma iyi bir örnek olarak verebiliriz. Bu örnek hem ifade ve düşünce özgürlüğü ile terörü övmek ve savunmak arasındaki farka, 'özgürlükleri yok etme' ve milli güvenlik nedeniyle özgürlüklerin sınırlanmasına iyi birer örnektir."