Sevenleri ayırmak günah mıdır ?

Sevenleri ayırmak günah mıdır ?

Prof.Dr. Zekeriya Beyaz okuyucularının ilginç sorularını yanıtlamaya devam ediyor.

Bir okuyucum; "Birbirini seven gençleri ayırmak günah değil mi" diye soruyor.

CEVAP: Gençlerin birbirlerine sevgi duymaları ve o güzel duygu ile nikah masasına gitmeleri, elbette ki çok güzeldir.

Sevgi; Yüce Allah'ın sıfatlarından, güzel isimlerinden biridir. Allah "vedüd"dür, yani "çok seven"dir. Dolayısıyla, sevmek dinimizce iyi bir duygudur. Allah'ın insanlara ihsan ettiği en güzel nimetlerden biridir. Sevmek sadece karşı cinsler arasında da olmaz; insanlar çocuklarını da, kardeşlerini de severler, akrabalarını, vatandaşlarını ve bütün insanları severler. İnsanlar bütün güzellikleri de severler ve sevmelidirler. Müslüman kişinin gönlü her zaman sevgi dolu olmalıdır.
Dolayısıyla gençlerin birbirlerini sevmeleri ve o mutlu duygularla da evlenmeleri, ailenin sağlamlığı açısından çok önemlidir.
Ortada hiçbir meşru sebep yokken birbirini seven gençleri ayırmak, asla doğru olamaz. Aile büyükleri, bu konuda dikkatli ve merhametli olmalıdırlar. Evlenip de bir arada yaşayacak olanlar o gençlerdir, madem arzu ediyorlar o halde çok önemli bir sebep yoksa engel olmamalıdırlar, aksine sevenlerin kavuşması için aile büyükleri yardımcı olmalıdırlar.
Bu doğrulardan başka, bazen de önleyici başka doğrular da bulunabilir. O zaman da aile büyükleri o evlenmeye karşı çıkarlar.
Sevgi ile akıl ve mantık bir arada bulunmalıdır. Akla, mantığa ve de gerçeklere aykırı bir sevgi, zararlı sonuçlar getirebilir. Bunu gören aile de engellemeye çalışır. Bir aile kurmanın ve mutlu olmanın birçok temel şartları vardır. O şartların bulunmadığı yerde, sadece sevgi yeterli gelmez. Alkolizm, kumar, tembellik, çalışmazlık, kötü şöhret ve dinsizlik gibi fena durumları olan kişiyi sadece sevmek, aileyi asla razı edemez. Veya aynı biçimde kötü alışkanlıkları ve kötü şöhreti olan bir bayanı sadece sevmek yeterli olmaz. Aileler buna itiraz ederler.
İşin doğrusu şudur; gençlerimiz akıl ve mantıkları ile gönülleri ve kalplerini bir arada bulundurmalı, birbirine uyumlu kararlar vermelidirler. Hayat sevgisiz de olmaz ama, yalnız sevgi ile de olmaz. Sevgi de gerek, şeref de gerek, maddi imkan da gerek, insana anne ve baba da gerek, edep terbiye, din ve ahlak da gerektir.
Ana ve babaların arzularını, hayat tecrübelerini de dikkate almak gerek. Ama, anne ve babalarda genç çocuklarını kendileri gibi görmemelidirler. Onları dünyaları farklıdır.

Takvim