Soma davasında işçiden şok sözler !

Soma davasında işçiden şok sözler !

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma'da sağ kurtulan işçilerden Arif Dudu mahkemede konuştu: “Bizi köpek gibi azarlıyorlardı”

Soma’daki maden faciasına ilişkin 8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması dün yapıldı. Tutuklu sanıkların mahkeme salonundaki yerini alışı sırasında bazı şehit madenci yakınları “vicdanınız yok mu” diye bağırdı, pet şişe fırlattı. Vatan'daki habere göre Soma’daki faciadan sağ kurtulan işçilerden Arif Dudu, ifadesinde  yaklaşık 5 yıldır madende çalıştığını, olaydan sonra maden işçiliğini bıraktığını söyledi. Madende çalıştığı sırada “İki dakika boş görseler, hemen köpek gibi azarlıyorlardı” diyen Dudu, olay günü saat 15.45 gibi vardiya bitiminde yukarı çıkmak üzere  yola çıktıklarında kendilerine “patlama var” dendiğini ifade etti.

‘Tatbikat bile yapmadılar’

Olay günü söylenen bölümden çıkmayı düşündüklerini, bu sırada bazı arkadaşlarının  bayıldığını belirten Dudu, mahkeme heyetinin sorularına da yanıtlayarak, şunları söyledi: “Bu sırada gaz maskemin altı alev topu gibi olmuştu, çok ısınmıştı. Maskem 10-15 dakika çalıştı. 5 yıl içinde kullandığım ikinci maskemdi, bakımı yapılmıştı. Maden içinde yanan bir yer görmedim. Sadece duman vardı. Soma Eynez madenine geçtikten sonra 1-2 gün eğitimgördük, seminer  salonunda da bilgilendirmeler oldu, 10-15 dakika anlattılar, sonra ‘kağıtları  imzalayın’ dediler. Acil durumlarda neler yapmamız gerektiğini öğretmediler.  Tatbikat da yapılmadı. Başımızda Ahmet Şengül vardı, taşeron. Daha fazla çalışmamızı söylüyordu. Fazla mesai yapmıyorduk ama mesai saatlerinden daha fazla  iş yapmamız isteniyordu. Müfettişlerin geleceğini önceden biliyorlardı. Ana  yolları temizliyorlardı. “Bugün müfettiş gelecek herkes ona göre ayağını denk  alsın’ deniyordu.”

‘İşçiler baskı görüyor’

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ilk ifadelerinde şikayetçi olduklarını beyan eden müştekilerin birçoğunun ifadelerini değiştirdiğini söyleyerek, “Bunların neden bu noktaya geldikleriyle ilgili aslında elimizde çok net bilgiler var, işçiler baskı görüyor” dedi. HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan ise “Çok ilginçtir, şirket avukatları görgü tanıklarının ifade  ettiği konuları çarpıtmak, görgü tanığını zorlamak amacıyla saçma sapan sorular sordu. Buradaki esas mesele iş sağlığı ve güvenliği anlamında hiçbir tedbirin  alınmadığı, gazlarla ilgili ölçüm cihazlarının olmadığı” dedi. 

Isınma var mı yok mu çelişkisi

İşçi Dudu, mahkeme heyetinin ocak içinde ısı artışı olup olmadığı sorusuna “Bir aydır ısınma vardı” yanıtını verirken, sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, duruşmada kömür analiz laboratuvar sonuçlarına ilişkin raporu sunarak iddianamadeki gibi ‘U3 ve C panosu topuğunun kendiliğinden kızışmadığını’ savundu ve şunları söyledi: “Bu topuğun uzun süreden beri yandığı, belirtilerini  karbonmonoksit ve ısı olarak göstermesine rağmen yetkililerce dikkate alınmadığı  iddiasına ilişkin bilimsel bir rapor hazırlandı. Raporda topuğun bir parçasının dahi yanmadığı belirtiliyor.”