Taksi Şoförü "Uzlaşmak İçin" Sürücü Kursuna Yeniden Yazıldı

Taksi Şoförü "Uzlaşmak İçin" Sürücü Kursuna Yeniden Yazıldı

Trafik kazasında yaraladığı kişiyle uzlaşmaya giden 22 yıllık taksi şoförü, mağdurun talebiyle fakir bir aileye yardım yapmayı ve sürücü kursuna yeniden yazılmayı kabul etti- Mağdur Ülkü Özdemir: - "Taksi şoförü arkadaşımız, trafik okuluna gidecek, trafik

İZMİR (AA) - ÖMER SÜT - İzmir'de bir trafik kazasında yaralanan mağdurun talebi üzerine 22 yıllık taksi şoförü, yeniden sürücü kursuna gitmeyi ve muhtaç bir aileye yardım yapmayı kabul etti.

Konak'ta ocak ayında meydana gelen trafik kazasında Hasan Soysal'ın kullandığı taksi, yayalara yeşil ışık yanarken yolun karşısına geçmeye çalışan Ülkü Özdemir'e çarptı.

Kazada ayağından yaralanan Özdemir, yüzde 100 kusurlu bulunan sürücü Soysal'dan şikayetçi oldu.

Şikayeti inceleyen İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu, olayın davaya dönüşmemesi için taraflarla görüşerek uzlaşmaya davet etti.

Cumhuriyet Savcısı Nazan Pekcan ve Uzlaştırmacı Mahir Bektaş, ayrı ayrı görüştüğü tarafları daha sonra bir araya getirdi.

Soysal'ın, hatalı olduğunu kabul ederek mağdurdan özür dilemesi, ihtiyaç sahibi bir aileye 700 lira yardımda bulunması ve sürücü kursuna yazılarak trafik kurallarını yeniden öğrenmeyi kabul etmesiyle dava açılmadan dosya kapandı.

46 yaşındaki taksi şoförü Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994'de ehliyet aldığını, 22 yıl sonra yeniden sürücü kursuna yazılarak 15 günlük temel eğitim alacağını belirterek, bu üzücü olayın davalık olmamasına sevindiğini dile getirdi.

- "Davayla uğraşmak istemedim"

Uzlaştırma Bürosunun fakir bir aileye yapılacak yardım teklifini seve seve kabul ettiğinin altını çizen Soysal, o aileyi sevindirmenin hayalinin dahi kendisini tatmin ettiğini söyledi.

Olaydan dersler çıkardığını ifade eden Soysal, "Benim için bu bir ders oldu. 'Hem aileye katkı sağlarız hem de olayı tatlıya bağlarız' diye düşündüm. Sevindim ayrıca. Davayla uğraşmak ve savcılığı da oyalamak istemedim. Neticede böyle bir şeye karar verdik ve uzlaştık." dedi.

Trafik kurallarını yeniden öğrenme konusunda herhangi bir rahatsızlık duymadığını anlatan Soysal, "Bundan rahatsız olmadım açıkçası. Öğrenmemiz gerek şeyler var daha. Kabul ettim böylece. Sonuçta dava olsaydı daha büyük sıkıntılar olabilirdi. Dosyadan ne çıkacağını bilemeyiz. Bu bizi daha çok yorabilirdi. Onun için bundan mutlu oldum." diye konuştu.

Özel bir şirketten emekli olan mağdur Özdemir ise olay öncesinde uzlaştırma bürosu gibi bir kavramı bilmediğini, şikayetçi olması sonrası görüştüğü yetkililerin teklifini olumlu karşıladığını ifade etti.

Yaptıkları görüşmede kendisine 3 bin liralık ödeme yapılması teklifini kabul etmediğini söyleyen Özdemir, yardım yerine taksi şoförünün yeniden sürücü kursuna gitmesi ve bir aileye 700 liralık yardım yapması teklifini daha cazip bulduğunu dile getirdi.

Özdemir, şöyle konuştu:

"Para bir şekilde kazanılıyor, harcanıyor, elinin kiri insanın. İnsanların trafik kurallarını öğrenmesi gerektiğini ısrarla söyledim. Olayı şöyle bir karara bağladık. Taksi şoförü arkadaşımız, trafik okuluna gidecek, trafik kurallarını yeni baştan öğrenecek ve fakir bir aileye 700 liralık gıda yardımında bulunacak. Bu benim için çok güzel bir şey, tahmin ediyorum taksi şoförü arkadaşımız için de..."

İstediğini elde ederek uzlaştığı için mutlu olduğunu ifade eden Özdemir, olayın mahkemeye gitmeden kısa sürede çözülmesinin bir kazanım olduğunu kaydetti.

Özdemir, "Mutluyum çünkü neticede bir suç vardı. Bu suçun cezası olması gerekiyordu. Uzlaşma yoluyla, suçun cezasının en iyi şekilde verildiğine eminim." ifadelerini kullandı.