Tarihi Yarımada'da tehlike çanları çalıyor !

Tarihi Yarımada'da tehlike çanları çalıyor !

Tarihi Yarımada'da metro ve Marmaray’a bağlı olarak meydana gelen sarsıntılar bölgedeki tarihi eserleri tehdit ediyor.

Habertürk'ten Sami Akbıyık'ın haberine göre; İstanbul Gülhane Parkı’nda meydana gelen çay bahçesindeki duvarın çökmesi ve 2 kişinin hayatını kaybetmesi, gözleri Tarihi Yarımada’daki asırlık eserlere çevirdi. Uzmanlar, bölgedeki birçok tarihi eserin yıkım tehlikesiyle karşı karşıya olduğu görüşünü belirtti. Habertürk'ün haberine göre;  Marmaray ve metrodaki titreşimler, küçük bir deprem ile doğal etkenlerin (sel, rüzgâr) birçok esere hasar verebileceği ileri sürüldü. Bunların başında da surlar ve aralarında Topkapı Sarayı’nın da bulunduğu tarihi eserler geliyor. İşte tarihi surlar ve surların ucunda bulunan Topkapı Sarayı’na ilişkin önemli değerlendirmeler...

‘SARAY VE SURLAR TEHLİKE ALTINDA’

Gülhane Parkı’ndaki duvarın bakımsızlık nedeniyle yıkıldığını belirten Mimar Sinan Ünv. Şehir ve Plan. Böl. Öğr. Üyesi Mimar Korhan Gümüş, "Topkapı Sarayı’nın mutfakları ve dış duvarları da tehlike altında. Anıtlar kurulu bu yapıları düzenli olarak denetleyerek restore etmiyor. Surlar da tehlike altında. 1200 yıllık taşlar sıkışmış ve sertleşmiş durumda. Duvarların dış cephelerine yapılan restore döküldü. İlk hafif sarsıntıda, tarihi surlar yıkılacak. STK, teknik ekip ve akademisyenlerden oluşan tarihi yapıları denetleyen ve onaran bir enstitü kurulmalı. Bu enstitünün görevi sadece tarihi yapıları denetlemek, restore etmek ve korumak olmalı. Aksi takdirde birçok tarihi eserimiz yok olacak” dedi.

‘ŞEHRİN TRAFİĞİ O BÖLGEDEN GEÇMEMELİ’

Bölgedeki titreşimin eserlere zarar verdiğini açıklayan Mimar Prof. Dr. Doğan Kuban; "Tarihi binalardan oluşan bir bölgede şehrin trafiği, o bölgeden geçmemeli. O bölgedeki her titreşim eserlere zarar verir. Surlar çok sağlam yapılar. Ancak depremde yıkılabilir. İtalya bu konuda örnek alacağımız ülkedir. Tarihi yapıların olduğu bölgeye motorlu taşıt girmez ve gözleri gibi korurlar” dedi. Mimarlık Tar. ve Rest. Uzm. Prof. Dr. Afife Batur ise; marmaray, metro ve tramvayla sürekli titreşime maruz kalan tarihi yapıların tehlike altında olduğunu belirtti.