TÜİK asgari geçim rakamını yine gizledi

TÜİK asgari geçim rakamını yine gizledi
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu bir işçinin asgari geçim şartlarını sağlaması için gereken tutarı geçen sene olduğu gibi bu sene de Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan gizledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin asgari geçim şartlarını sağlaması için gereken harcama tutarını komisyona sunamadı. 2020 yılına kadar komisyona düzenli rakam veren TÜİK, ilk kez geçen yıl sorumluluk almamak ve eleştirilerin odağı olmamak için rakam açıklamamıştı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre milyonlarca işçinin merakla beklediği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısından da rakam çıkmadı. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında Türk-İş ve TİSK temsilcilerinin katılımıyla yapılan dünkü toplantıda TÜİK'ten 1 işçinin hayatını idame ettirebilmesi için gereken aylık geçim tutarını komisyona sunması bekleniyordu. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı da güncel ekonomik ve sosyal duruma ilişkin bilgi sunacaktı. Bakanlıklar Orta Vadeli Programda yer alan bir dizi bilindik veriyi komisyona anlattı. Ancak sıra TÜİK'e gelince, geçen yıl yaşanan sorun yine patlak verdi. TÜİK temsilcisi, kurumsal sorumluluk alınamayacağı gerekçesiyle komisyona asgari geçim tutarını veremeyeceğini bildirdi.

TÜİK'e tepki gösteren Türk-İş, Anayasa'nın 55'inci maddesi gereği bu verinin komisyona sunulması gerektiğini söyledi ancak sonuç alınamadı. TÜİK, 2020 yılına kadar düzenli olarak komisyona bekar bir işçinin asgari geçim tutarını ağır, orta ve hafif işte çalışan işçilere göre ayrı ayrı hesaplayıp komisyona veriyor, ağır iş için hesaplanan tutar da genellikle asgari ücret hesabında dikkate alınıyordu.

(Kaynak)