Türkiye'nin sit alanı ''doğal akvaryumu'' da imara açıldı!

Türkiye'nin sit alanı ''doğal akvaryumu'' da imara açıldı!
Güncelleme:

Sivas Gürün'de doğal akvaryum olarak bilinen Gökpınar Gölü’nün etrafına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Doğal Sit alanı” koruması alınmasına rağmen, Sivas Valiliği gölün etrafını yapılaşmaya açtı.

Sivas kent merkezine 147, Gürün ilçe merkezine 10 kilometre mesafedeki Gökpınar Gölü, Türkiye’de hiçbir göl ve denizde olmayan benzersiz bir turkuaz renge ve berraklığa sahip. Sualtı sporu da yapılan göl, doğal akvaryum olarak biliniyor.

GazeteDuvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre Sivas Valiliği, geçen mayıs ayında gölün çevresini ihaleye açarak, “Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi” projesi kapsamında gölün çevresine bungalov evler ve yürüyüş alanları yapılmasını istedi. Bu projeye karşı çıkan Gökpınarlı doğa savunucuları, Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi çatısı altında birleşerek, imar planına dayanmadan yapılmak istenen projenin Kıyı Kanunu'na aykırı olduğunu ve bölgenin doğal yapısını bozacağını söyledi. Savunucular ihalenin iptal edilmesini talep etti ve change.org’da “Gökpınar Gölü korunmalıdır, hem de tüm doğallığıyla” kampanyasını başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise çevrecilerin karşı çıktığı riskleri işaret ederek, Gökpınar Gölü’nü “Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” kapsamına alır. Böylece Valilik, iş makinelerini çekip, projeyi durdurmak zorunda kalır.

'YAPILAŞMA GÖLÜ YOSUNA BOĞAR'

Geçtiğimiz günlerde Sivas Valiliği, Bakanlık kararına rağmen Gökpınar Gölü etrafına iş makineleri getirdi ve projeyi yeniden başlattı. Yeniden bir imza kampanyası başlatan Gökpınar Gölü Korunmalıdır İnisiyatifi’nden Ayhan Çelik, gölün yapısının çok hassas olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Gökpınar’da küçük ve büyük iki göl var. İki göl birleşiyor ve Fırat’a kavuşuyor. Derinliği 15 metre. Yukarı doğru hafif dik bir yamaç var. Bu yamaçlara yapılacak her şey gölün yapısını etkiliyor. Gölün etrafının yapılaşmaya açılması gölün yosunlaşmasına neden olur. Gölün dip yapısı zedeleniyor. Burada sadece göl güzelliği de yok. Gölün olduğu yer özel doğa alanı. Endemik bitki ve canlıları yaşadığı bir yer. Buranın yapılacak bir yapı tüm bu çevreyi etkileyecektir.”

BAKANLIK DOĞAL SİT ALANI İNCELEMESİNE ALDI

İlk imza kampanyasını mayıs ayında başlattıklarını, bu kampanyanın sonuç verdiğini söyleyen Çelik, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 3 Temmuz’da gönderdiği yazıda bu bölgeyi sit alanı incelemesine aldığı haberi gelince, valiliğe gittiklerini belirtti. "Bakanlığın da bizimle aynı fikirde olduğunu anlattık, onlar da anladılar. Ama ardından 'Bungalov ev olmasın seyir kafe yapalım oraya' dediler. Yapamazsınız, Kıyı Kanunu var dedik. Bakanlık SİT alanı yaptı, korumaya alındı dedik.”

'ŞİKÂYETİMİZ ŞİKAYET ETTİĞİMİZ KURUMA DÖNÜYOR'

Aradan geçen kısa bir süre sonra 1. Aşama İmar Planı çıktı ve gölün etrafı parça parça kuşatıldı. Hemen itiraz ettiklerini, Bakanlık yazısını hatırlattıklarını vurgulayan Ayhan Çelik, 36 gün sonra kendilerine Bakanlık yazısının ulaşmadığı söylenerek, Valiliğe yapılan başvuru itirazının reddedildiğini aktardı. Olayı yargıya taşıdıklarını söyleyen Çelik, mahkemenin sürdüğünü, bu süreçte CİMER’e de şikayatte bulunduklarını belirterek, “CİMER’e yaptığımız itiraz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne geliyor. İl Müdürlüğü’nden de Valiliğe. Yani şikâyetimiz, şikâyet ettiğimiz kuruma dönüyor” dedi.

 VALİLİK İTİRAZLARA RAĞMEN 2. AŞAMA İMAR BAŞLATTI

Süreç böyle devam ederken Sivas Valiliği, 2. Aşama İmar Planı'na geçerek, karşı sahile de yeni imar planı çıkardı. Mahkemelik olan bu plan için Ankara Mimarlar Odası da davaya müdahil oldu. Ayhan Çelik ise “30-40 gün geçti hâlâ yanıt gelmedi, bekliyoruz” diyor.

Gökpınar Gölü’nün çevresinin imara açılması yerine köyün 100 metre uzaklığında Yelken köyünde boş olan tarımsal alan ve okul ile terkedilmiş evler olduğunu, bu evlerin düzenlenip, turizme açılabileceğini vurgulayan Ayhan Çelik, şöyle devam etti: “Gölün etrafı yapılaşmaya açılacağına burası yapılsın. 100 metre uzak da değil. Gölü görmeye gelenler bu köyde kalırlar. Hem göl etrafı zarar görmez hem de köy canlanır.”
 
 

GazeteDuvar