Üniversitelilerin yeni çilesinin adı: KYK!

Üniversitelilerin yeni çilesinin adı: KYK!
Güncelleme:

Türkiye'de bir yanda üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmakta zorlanan gençler diğer yandan da KYK borçları ve faizi altında eziliyor.

Üniversiteden mezun olan gençler, iş bulamadan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borcuyla karşı karşıya kalıyor. Gençler, KYK borcu ve faizi altında eziliyor.

Cumhuriyet gazetesinden Zehra ÖZdilek'İn haberine göre geçen hafta açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, 2021 itibarıyla 5 milyon gencin KYK borcunun 5.5 milyar dolara ulaştığını, borcu nedeniyle evine icra gelen öğrenci sayısının 400 bini aştığını söyledi. Seslerini duyurmakta zorlanan borçlulardan biri olan Ayşe Y., 2014’te mezun oldu. 

 Üniversite okurken mecburiyetten kredi aldığını belirten Ayşe Y., “Bir süre işsiz kaldıktan sonra evlendim. Eşimin de KYK borcu vardı. Düğün masrafları da üzerine ek oldu. Bir süre eşimin maaşıyla borcumuzu ödemeye çalıştık ancak her ay faizle birlikte KYK borcumuzun hep yerinde saydığını görünce düğünde takılan altınların hepsini satıp borcumuzu kapattık. Elde var sıfır” dedi. 

2015’te mezun olan Dilan D. ise “İş bulunca KYK borcumu ödemek istedim. 2 bin TL etmeyen borcum, 20 bin TL olmuş. Üç yıldır ödeme yapıyorum ama borcum azalmıyor. İnsan gibi yaşama hayali kurmak mümkün değil” dedi. 

Cumhuriyet