Ünlü anketçiden başkanlık refarandumu tahmini

Ünlü anketçiden başkanlık refarandumu tahmini

Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar, seçim sonrası yeniden gündeme gelen başkanlık sistemi ile ilgili tartışmaları değerlendirdi.

Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar, Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada muhalefetin aynı lider ve kadrolarla girmesi durumunda AK Parti'nin referandumdan zaferle çıkacağını açıkladı.

Türk siyasi tarihine, anket şirketlerinin sonucu tahmin edemedikleri seçim olarak geçen 1 Kasım seçimlerinde, Ak Parti'nin tek başına iktidarını gördüklerini ancak mahalle baskısından dolayı açıklayamadıklarını söyleyen Andy-Ar'ın sahibi Faruk Acar, Başkanlık referandumu yapılması durumunda çıkacak tabloyu analiz etti.

"SEÇMEN ERDOĞAN'IN TARAFSIZ OLMAMASINI KABULLENMİŞ DURUMDA"

TBMM’de 330 sayısı bulunursa Anayasa değişikliği ve dolayısıyla “Başkanlık sistemi” referandumunun göründüğünü belirten Acar, "Yüzde 49,4’lük oy oranı aynı zamanda bence partili bir cumhurbaşkanının da onaylandığı anlamını taşıyor. Erdoğan’ın tarafsız olmamasını artık seçmen kabullenmiş durumda. 1 Kasım seçimleri tarafsız Cumhurbaşkanlığı tartışmasını bitirdi. Muhalefet bunu temenni edebilir ama AK Parti seçmeninde de “emanet” AK Parti seçmeninde de artık bu bir rahatsızlık değil." diye konuştu.

Acar’a göre, muhalefetin ikna gücü kaybı olası bir "Başkanlık sistemi" referandumunda AK Parti’ye istediği sonucu verebilir. "Acar, Başkanlık sistemine desteğin yüksek oranda olmamasına karşın, yerinde ve zamanında hamlelerle referandumdan 'Başkanlık' sonucuyla çıkılabileceğini işaret ederek şöyle konuştu:

"Öncelikli sorunlar ele alıp düze çıkılmasının ardından gelecekte yapılacak bir referanduma muhalefet aynı lider ve kadrolarla girerse bu referandum AK Parti’nin lehine olur. Kendi seçmenini ikna sorunu yaşayan bir muhalefet seçmenini sandığa götüremeyebilir. Tıpkı 7 Haziran’daki AK Parti seçmeni tavrı gibi. Bu durum da olası bir başkanlık referandumunda AK Parti’ye istediği sonucu getirebilir."