Van kedilerine seks yasağı işe yaradı

Van kedilerine seks yasağı işe yaradı
Güncelleme:

Van Kedisi'nin nesli tehlike altında. Bu nedenle Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), saf ırkın çoğalması için bir uygulama başlattı ve olumlu sonuçlar aldı.

Daha önce rastgele çiftleştirilen Van Kedileri artık sadece kendi cinsi ile üremeleri sağlanıyor. Bu kedilere seks sınırlaması getirdiklerini belirten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, ‘Yaptığımız uygulama sonrası elde ettiğimiz yavrular Van Kedisi’nin bütün özelliklerini taşıyor’ dedi.

Van kedilerine seks yasağı işe yaradı  - Resim : 1 
Nesli tehlike altında olan, YYÜ kampüsü içerisindeki Araştırma ve Yugulama Merkezi’nde koruma altına alınan Van Kedileri’nde saf ırkın elde edilmesi için yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. Bu çalışmalar içinde en önemli olanı da kedilerdeki kontrollü seks sonrası Van Kedisi’nin tüm özelliklerini taşıyan yavrular elde edilmeye başlanması oldu.

SADECE SAF VAN KEDİLERİ ÇİFTLEŞTİRİLİYOR

Daha önce rastgele yapılan çiftleştirmelere son veren merkez müdürlüğü, Van Kedi Evi’nde koruma altında tutulan 40 dişi ve 60 erkekten saf Van Kedisi özelliğini taşıyanları çiftleştirdi. Bu kedilerin kaliteli yavru vermesi için özel mamalarla beslendiğini belirten Van Kedisi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, şöyle konuştu:
‘Kontrollü çiftleştirmemizin amacı Van Kedisi’nin bütün tescillenen özelliklerini taşıyan kedi sayısını arttırmaktır. Van kedisinin uysallığı, tüyleri, bakarken sevimliliği, cana yakınlığı, öğrenme kapasitesi ve bir çok karakteristik özelliği var. Biz böyle yavrular elde etmeye çalıştık. Son 2 yıl içinde yaptığımız kontrollü çiftleştirmede bunu başardık.’

ÇİFTLEŞME DIŞINDA KALANLAR DA DÜŞÜNÜLDÜ

Van kedilerine seks yasağı işe yaradı  - Resim : 2 
Prof. Dr. Kaya, Van Kedisi formatının dışında tek bir eksiği olan dişi ve erkek kedileri çiftleşme dışı bıraktıklarını da belirterek, ‘Ancak bunları da mağdur etmiyoruz. Çünkü bu kedilerin de kızgınlık dönemleri oluyor. Bunları da uyguladığımız ilaçlarla rahatlatıp kızgınlıklarını gideriyoruz’ dedi.

 

DHA